MIC PROTEST LA MINISTERUL ECONOMIEI Enigmatica băgare-n dubă

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 martie 2012

Enigmatica băgare-n dubă

Prinţesa Caragea, dusă la secţie

Circa 15 protestatari s-au adunat ieri în faţa Ministerului Economiei, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de exploatarea gazelor de şist.

Ora 16.30: Ajung în faţa Ministerului Economiei. Exact în acel moment mai mulţi protestatari sunt urcaţi în duba Jandarmeriei, pentru a fi duşi la secţie. Sunt urcată în dubă laolaltă cu ceilalţi. Întreb, în drum spre secţie, care este motivul legal al reţinerii mele şi al celorlalţi. Nu primesc niciun răspuns de la jandarmi, care îmi spun că au fost deja oferite explicaţii mai devreme. Le repet că nu am fost de faţă şi cer, încă o dată, lămuriri. Nu le primesc. Nu ne-au spus nici măcar spre ce secţie de poliţie ne îndreptăm.

Ora 16.50: Ajungem la secţia 5 de poliţie. Jandarmii le comunică celor reţinuţi că nu au voie să îşi ia cafea, dacă vor ca lucrurile să meargă repede şi să fie eliberaţi. Uşile de la intrarea în secţie sunt blocate. Îi rog pe doi dintre protestatari să îmi povestească de ce au fost reţinuţi. Aflu că, de fapt, urmează să primească a doua amendă, urmare a prezenţei lor în faţa Ministerului Economiei. Unul dintre tineri mi-a declarat: "Prima oară am fost ridicaţi astăzi (ieri - n.red.) în jurul orei 14.00, deşi nu apucaserăm, încă, să scandăm. Ne-au ridicat pentru bannerele afişate. Ne-au spus că formăm o adunare ilegală şi că săvârşim o contravenţie. Au urmat discuţii cu legile în faţă. Le-am arătat articolele 30 şi 39 din Constituţie. Articolul 30 spune că libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile. Acelaşi articol spune că cenzura de orice fel este interzisă. Pe de altă parte, articolul 39 arată că < mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi des-făşura numai în mod paşnic, fără niciun fel de arme >. Cu toate acestea, ne-au băgat la dubă şi ne-au dus, iniţial, la secţia 3 de poliţie, unde ne-au întocmit proces verbal şi ne-au amendat.

După ce am fost eliberaţi, ne-am întors, din nou, să protestăm în faţa Ministerului Economiei, când, după cum aţi văzut ne-au ridicat din nou şi ne-au adus la secţie".

Printre persoanele reţinute se numără şi prinţesa Briana Caragea, care ne-a declarat: "În prima parte a zilei, jandarmii au încercat să ne intimideze pornind sirenele şi vorbind la portavoce. Au făcut mai multă gălăgie decât noi, ne-au spus că avem cinci minute să plecăm".

O altă persoană reţinută în secţia 5 ne-a expus motivul protestelor: "Suntem nemulţumiţi pentru că negocierea de ieri dintre reprezentanţii Ministerului Economiei şi firma americană Chevron - care are, se pare, mai multe licenţe de explorare a gazelor de şist în ţara noastră - nu a fost transparentă, iar opinia publică nu a fost informată. Atragem atenţia că efectele acestui tip de exploatare, prin fracturare hidraulică, sunt cunoscute în alte ţări: apa potabilă şi apele subterane sunt contaminate, flora şi fauna sunt distruse, au loc cutremure şi alunecări de teren".

În acest moment, unul dintre jandarmi îşi dă seama că sunt din partea presei şi mă invită să ies afară din secţie. Îl rog să îmi explice motivul pentru care au fost reţinuţi şi amendaţi cei din faţa Ministerului Economiei. Nu primesc niciun răspuns. Sunt luată de braţe şi scoasă afară, cu recomandarea să iau legătura cu purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. Îi explic jandarmului că săptămâna trecută, cu ocazia protestului împotriva privatizărilor din energie, derulat tot în faţa Ministerului Economiei, domnul Enache ne-a transmis că trebuie să dea câteva telefoane înainte să ne dea o declaraţie, neştiind ce s-a întâmplat acolo. Îi pun în vedere jandarmului că am nevoie să-mi declare în câteva cuvinte baza legală în care au fost reţinuţi protestatarii. Nici de data aceasta nu primesc un răspuns. Domnul Enache nu ne-a răspuns la telefon.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Prezenta asa-zisei "printese" Caragea decredibilizeaza tot demersul laudabil, de altfel, al protestatarilor si al jurnalistei.

    1. ! Intr-adevar ,nu prea intelegem ce cauta acolo,printre protestatari, urmasa lui Caragea. Cum se pretinde. Probabil dorinta de publicitate...2. Protestul este legitim pentru ca efecterle asupra solului si panzei freatice sunt dezastruoase. Realitatea este ca firma Chevron cauta altceva si anume : cat de mari sunt unele rezerve de hidrocarburi si gaze ,in adancime, ale tarii noastre. Printr-o modelare matematica,printr-un program special ,se pot obtine informatii pretioase asupra unor resurse naturale ale tarii noastre. Este de fapt ,o actiune de spionaj deconomic,atentie Make, aveti deja un subiect ! Bulgarii ,care s-au lamurit in privinta adevaratuljui scop al cercetarilor facute de Chevron le-au anulat asutorizatia americanilor. ! Unul dintre grupul de autori ,C.A. A avut ocazia sa vada un asemenea program ,la o nstitutie de invatamant superior din tara noastra. Programul facea parte dintr-un pachet mai mare inclus in Fizica Computationala. Sunt cam 15-20 de ani de atunci.Sunt convins ca lucrurile au evoluat ,sub aspect calitativ. 3. Un sincer bravo !, din nou pentru Viviani Mirica.Continuati, tot asa, prin prezentarea ineditului cotidian .Va onoreaza ! Afirmatiile grupului C.A. privind Fizica Computationala si posibilitatile sale sunt, din pacate, reale.

    Se pare ca si Vivi este cam bagareata si in plus slaba profesional; daca era pe faza si isi declara / dovedea identitatea/acreditarea nu mai ajungea in postura de intrusa.

    Sau, cine stie? poate si-a fabricat-o intentionat.... 

    1. Enigmatica Vivi..... 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb