Micii investitori s-au înghesuit la oferta Nuclearelectrica

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2013

Micii investitori s-au înghesuit la oferta Nuclearelectrica

Tranşa mică, subscrisă aproape integral în prima zi

Rulajul BVB, cel mai redus nivel din ultimele 11 luni

Investitorii mici s-au bulucit, ieri, să subscrie acţiuni Nuclearelectrica, la reducere, în prima zi a ofertei publice, în timp ce, pe bursă, a "bătut vântul", lichiditatea şedinţei atingând cel mai redus nivel din ultimele 11 luni.

Potrivit brokerilor, investitorii de retail au subscris, ieri, aproape integral tranşa care le era dedicată din oferta "Nuclearelectrica".

La BVB, schimburile cu acţiuni au totalizat numai 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro), valoare de trei ori sub rulajul de vineri, de 15,6 milioane lei (3,5 milioane euro). O lichiditate mai mică decât cea de luni a fost înregistrată pe 1 octombrie 2012, când operaţiunile au însumat numai 4,1 milioane lei (914.000 de euro).

Oferta publică de vânzare a 10% din Nuclearelectrica, prin care compania va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti, a început ieri, pentru investitorii de retail fiind alocată 10% din ofertă. Aceştia beneficiază de un discount de 8% faţă de preţul de adjudecare, în primele trei zile ale ofertei.

"Oferta este bine primită, atât pe segmentul de retail, cât şi pe segmentul investitorilor instituţionali", ne-a declarat Nicolae Moroianu, executive manager BT Securities, unul dintre intermediarii ofertei.

Oferta urmează să se încheie pe 20 septembrie. Nuclearelectrica poate obţine între 272,8 milioane lei şi 369,3 milioane lei din listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Preţul de subscriere variază între 11,2 lei/unitate şi 15 lei/titlu.

IPO-ul este structurat în trei tranşe, dintre care cea mai mare, de 85% din acţiunile oferite, este destinată investitorilor instituţionali. O pondere de 10% din acţiunile oferite reprezintă tranşa subscrierilor mici, iar 5% reprezintă tranşa subscrierilor mari.

Preţul la care vor fi vândute acţiunile va fi stabilit pe 23 septembrie, în prima zi lucrătoare după expirarea ofertei, pe baza tuturor subscrierilor valide înregistrate în tranşa investitorilor instituţionali.

Tradeville a calculat un preţ ţintă de 12,17 lei pentru acţiunile Nuclearelectrica, în următoarele 12 luni

Analiştii Tradeville au calculat un preţ ţintă de 12,17 lei pentru acţiunile Nuclearelectruca, în următoarele 12 luni şi apreciază că interesul investitorilor instituţionali va susţine cotaţia acţiunilor în primele sedinţe de tranzacţionare.

Nucleaerelectrica ar putea distribui anul viitor dividende de 261,8 milioane lei din profitul estimat pentru acest an, iar suma ar urma să ajungă până la aproape 421 milioane lei în anul 2020, potrivit analiştilor.

Analiştii Tradeville consideră că momentul ales pentru listare este unul oportun atât din punct de vedere al conjuncturii macroeconomice, cât şi al evoluţiei fundamentelor companiei: "Ne aşteptăm la o perioadă favorabilă activelor de risc, dat fiind că ipoteza reducerii programului de relaxare monetară din SUA de către Rezerva Federală pare să fie deja integrată în cotaţii. Turbulenţele care au lovit în ultimele săptămâni pieţele emergente au afectat în mod selectiv economiile cu deficite de cont curent masive şi cronice, ocolind însă piaţa de acţiuni de la Bucureşti şi titlurile de stat locale în contextul în care România se bucură de primul excedent de cont curent din ultimele două decade. Stabilitatea valutară, ciclul de relaxare monetară antrenat de Banca Naţională şi acordul preventiv negociat cu Fondul Monetar Internaţional sunt argumente suplimentare pentru care acţiunile româneşti ar trebui să apară pe harta investitorilor străini, iar primul IPO din ultimii cinci ani de la BVB să fie cu precădere favorizat".

În urma ofertei, participaţia statului va scădea de la 90,27% la 81,28% din acţiuni (dacă Fondul Proprietatea va participa la majorarea de capital), sau la 82,07% (dacă FP nu va participa la suplimentarea capitalului).

În situaţia în care Fondul Proprietatea va cumpăra acţiunile ce îi revin în baza dreptului de preferinţă va rămâne cu 9,73%, iar dacă nu va subscrie la ofertă participaţia va scădea la 8,84% din acţiuni.

Road-show la Londra pentru Nuclearelectrica

Reprezentanţi ai autorităţilor şi ai sindicatului de interemediere a listării Nuclearelectrica (Swiss Capital şi BT Securities) au plecat, ieri, la Londra, pentru road-show-ul dedicat investitorilor instituţionali interesaţi să participe la oferta producătorului de energie nucleară.

Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, ne-a declarat că road-show-ul are ca ţintă prezentarea companiei şi a prospectului de listare către investitorii instituţionali europeni. Din delegaţie face parte şi Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Compania Nuclearelectrica a fost ofertată, în vară, investitorilor instituţionali din SUA şi Canada, ţări unde industria nucleară este dezvoltată. La finele lunii iulie, Gabriel Dumitraşcu, Şeful Departamentului de Privatizare al ministrului Energiei, declara: "În această perioadă, colegii noştri din Nuclearelectrica şi din sindicatul de privatizare sunt în Statele Unite ale Americii, sunt în Europa în discuţii cu potenţiali investitori identificaţi".

Surse din piaţă susţin că întâlnirea cu investitorii de la Londra ar putea avea şi un scop secundar, respectiv testarea interesului pentru oferta Romgaz, programată pentru această toamnă.

Întrebat, recent, care este stadiul de negociere cu sindicatul de intermediere şi cu BVB, privind structurarea ofertei Romgaz, Gabriel Dumitraşcu a declarat: "Să fie foarte clar: cu BVB, nu putem avea decât o consultare. Însă, pot să spun că suntem pe acelaşi drum, avem aceleaşi intenţii, şi anume optimizarea ofertei în favoarea tuturor". Potrivit domniei sale, o structură a ofertei cu acţiuni listate la BVB şi cu GDR-uri (global depository receipts) la Londra este cel mai bun model, benefic pentru toată lumea, inclusiv pentru BVB.

La finalul lunii iunie, Dumitraşcu declarase că Bursa de Valori Bucureşti este prea mică şi nu are cum să ne asigure cele aproximativ 600 de milioane de euro pe care statul doreşte să le obţină pentru pachetul de 15% din Romgaz. Oferta Romgaz ar urma să se deruleze în luna octombrie. (A.T.)

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Apel pentru conducerea BVB

    Promovati bursa BVB la TV si pe internet 

    am vazut ca ati pus panouri publicitare in Bucuresti 

    foarte bine 

    dar trebuie si campanii la Televiziune, premii pentru atragerea populatiei, creati diverse concursuri sau acordati stimulente pentru cei care vin la bursa

    Este momentul sa actionati pentru ca pe viitor sa avem o poiata de capital adevarata  

    1. In pliantele de Kaufland ma gindesc sa bagam niste premii. Pentru aia care stiu ce-s alea total return swaps sau credit linked notes sau si mai bine nondeliverable forwards sau mai hai si tu cu ceva.. .

      Nu vand rostul promovarii catre retail atunci cand il treci la coada listei intr-o oferta si-l discriminezi in comparatie cu investitorii institutionali desi e clar ca investitorii de retail au capacitatea sa subscrie intreaga oferta.

      la Nuclearelectrica cererea e mult prea mare fata de oferta

      asteptam Romgaz, acolo este oferta mai mare si sa speram ca ajunge la toata lumea 

      Subscrii un 225,000, la suprasubscriere de 4 la 1 reusesti sa cumperi de vre-o 50,000. Si poate faci un teoretic 4,000...nu-i rau...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb