Ministrul interimar al mediului, apelor şi pădurilor, Tanczos Barna, a declarat recent că în urma controalelor ministerului la nivelul administraţiei locale, a reieşit faptul că peste 700 de primării nu asigură serviciul de colectare separată a deşeurilor, notează dr. Mihaela Frăsineanu, Expert pe probleme de mediu, Director Executiv al Asociaţiei OIREP Ambalaje. ''Mai mult decât atât, ministrul a mai adăugat şi informaţia cum că multe dintre primării fac declaraţii în fals privind deţinerea unui sistem funcţional de colectare separată şi raportează o înşiruire de deşeuri generate pe diverse categorii şi tipuri de material'', a subliniat dr. Mihaela Frăsineanu.
De asemenea, directorul executiv al Asociaţiei OIREP Ambalaje, a precizat faptul că ''ministrul a pus în alertă Garda de Mediu, cerând un control aprofundat la nivel de unităţi administrativ-teritoriale, de data aceasta la nivel naţional, control însoţit de aplicare de amenzi şi sancţiuni pentru abaterile grave existente pe tema managementului deşeurilor. Acest demers al ministerului este extrem de oportun, cu atât mai mult cu cât unul dintre elementele importante ale controlului ar trebui să fie şi analiza modului de calcul şi fundamentare a tarifului de gestionare a deşeurilor reciclabile, întrucât conform prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, utilizatorii serviciului de salubrizare (gospodării, instituţii şi agenţi economici) nu ar mai trebui sa plătească şi costurile aferente gestionării deşeurilor de ambalaje din fracţia reciclabilă municipală, costuri care sunt acoperite de către organizaţiile care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorilor (OIREP), conform dispoziţiilor legale în vigoare (Legea nr.249/2015 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare)'', a precizat dr. Mihaela Frăsineanu.
Dr. Mihaela Frăsineanu, a declarat: ''sistemul de garanţie-returnare (SGR) aplicabil ambalajelor nereutilizabile pentru băuturi este mai mult decât binevenit, dar nu va fi suficient în sine. Acesta va trebui să vină şi să completeze corespunzător activitatea de bază privind colectarea separată organizată de autorităţile publice locale, care este practic motorul multiplelor procese de gestionare a deşeurilor din România, înlocuind eliminarea finală prin depozitare cu reciclarea şi producţia de noi materiale. Fără colectarea separată la nivel municipal, niciun sistem nu poate fi implementat şi cu atât mai puţin să fie şi eficient. Aceasta constituie baza unui lanţ economic sănătos, care are grijă ca procesul de gestionare a deşeurilor de ambalaje să rezulte în materie primă secundară pentru următorul ciclu de producţie sau, alternativ în energie, atunci când reciclarea nu mai este posibilă''.
1. VINA ???
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 18:51)
... la primar care are forța pe firme .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.11.2021, 16:24)
Controalele nu pot rezolva lipsa de strategie si consecventa. Oficialii sunt adesea maestrii simuarilor mai ales daca se poate scoate si un castig pentru firmele prietenilor si apoi un paraindarat pentru ei. Chiar si acolo unde se face colectare separata se intampla ca apoi sa fie aruncate la gramada cu gunoiul menajer.