Una dintre marile probleme ale Justiţiei rămâne în continuare Secţia Specială pentru judecători şi procurori, acea unitate de parchet înfiinţată pe vremea lui Liviu Dragnea pentru intimidarea magistraţilor anti-corupţie, pentru protejarea magistraţilor corupţi şi pentru preluarea de cauze cu politicieni de la DNA, transmite Deputatul USR, Mihai Badea, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Conform sursei citate, coaliţia PNL-PSD a pretins că o desfiinţează, dar în realitate i-a dat mai multă putere şi o nouă denumire, sperând să-i ameţească atât pe oficialii europeni, cât şi pe alegătorii români.
Noile legi ale Justiţiei reprezintă o adevărată anti-reformă, o întoarcere în timp la perioada de dinaintea aderării la Uniunea Europeană, atunci când dosarele penale să făceau şi desfăceau la sediile partidelor aflate la putere. Iar dacă la MCV s-a renunţat anul trecut, Mecanismul privind statul de drept continuă să existe şi nu este decât o chestiune de timp până când România se va confrunta cu blocarea unor alocări de fonduri europene, la fel ca Ungaria şi Polonia, arată sursa citată.
"Vă spun aceste lucruri pentru că Radio Europa Liberă a publicat recent o analiză cu nişte concluzii zguduitoare. Se pare că în perioada 2002 - 2018, atunci când magistraţii acuzaţi de corupţie erau anchetaţi de DNA, au fost trimişi în judecată nu mai puţin de 161, din care 117 au fost condamnaţi. Mai exact 60 de judecători, 56 de procurori şi un magistrat asistent. În ultimii 5 ani, de când această atribuţie a DNA a fost transferată la SIIJ, nici măcar un singur magistrat n-a mai fost trimis în judecată pentru corupţie. S-au întocmit doar 5 rechizitorii pentru fapte de altă natură, iar în 3 dosare instanţele au pronunţat deja soluţii de achitare", declară Mihai Badea.
"Este ca şi cum corupţia din magistratură ar fi dispărut miraculos în 2018, însă realitatea este cu totul alta. De aceea am să-i adresez o interpelare ministrului Predoiu, arhitectul SIIJ 2.0, pentru a primi o analiză a activităţii acestei instituţii. Vreau să aflăm câte dosare a preluat de la fosta Secţie Specială şi ce s-a întâmplat cu ele. Inclusiv cel deschis de Adina Florea contra Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o împiedica să ajungă la Bruxelles să-şi susţină interviul de candidatură la funcţia de Procuror-şef European. A fost unul dintre numeroasele abuzuri dovedite în justiţie pentru care nimeni n-a răspuns până acum", conchide deputatul USR.