Mihai David şi Simina Costan, cercetaţi sub control judiciar în dosarul primarului Braşovului

A.T.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 iulie 2015

Mihai David şi Simina Costan, cercetaţi sub control judiciar în dosarul primarului Braşovului

Actualizare 08:44

Mihai David (fost director al Hidroelectrica) şi Simina Costan, administratorii Bepco, compania producătoare de agent termic pentru braşoveni, vor fi cercetaţi sub control judiciar, au decis, ieri seară, magistraţii Curţii de Apel Braşov.

Judecătorii Curţii de Apel s-au pronunţat, tot ieri seară, şi cu privire la cererea de arestare făcută de DNA pe numele primarului Braşovului George Scripcaru. Instanţa a respins cererea arestării pentru 30 de zile şi a dispus măsura controlului judiciar. DNA a făcut recurs pe loc, iar cauza se va judeca la Curtea Supremă.

Primarul a fost eliberat la ora 19:00, când a expirat ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, emisă luni. El a plecat acasă împreună cu fratele său fără a face vreo declaraţie.

(A.C.)

-------------

Procurorii anticorupţie au dispus, ieri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Mihai David (fost director al Hidroelectrica) şi Simina Costan, administratorii Bepco, compania producătoare de agent termic pentru braşoveni. Cei doi sunt acuzaţi de infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată într-un comunicat: "Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2010-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al Municipiului Braşov în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Costan Simina, David Mihai Ciprian şi o altă persoană, a acţionat pentru obţinerea de foloase necuvenite (sume de bani şi bunuri) prin preluarea activelor, licenţelor şi activităţii CET SA de către o societate comercială administrată de aceştia din urmă, înfiinţată în acest scop şi care nu dispunea de experienţă în domeniu. Concret, în urma demersurilor întreprinse, inculpatul Scripcaru George şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a determinat alţi funcţionari publici din cadrul Consiliului Local Braşov, precum şi din cadrul societăţilor deţinute de acesta, SC CET SA şi SC Tetkron SRL, să îşi îndeplinească de asemenea defectuos atribuţiile de serviciu, consecinţa fiind adoptarea unor hotărâri şi semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăţi au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalţi doi suspecţi, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit".

Procurorii susţin că, în perioada 2011-2012, a fost achiziţionată, în mod nelegal, energie termică produsă de firma privată, peste necesarul populaţiei. Consecinţa a fost prejudicierea Primăriei Braşov cu suma de 24.415.199 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă, conform DNA.

Comunicatul mai explică: "În contextul derulării programului «Termoficare 2006 - 2015, căldură şi confort» aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, cu ocazia derulării achiziţiei publice «interconexiune reţea de transport apă fierbinte, zona Nord», în valoare de 6.136.171,18 lei, şi ca urmare a urmare a unei înţelegeri prealabile, frauduloase cu Scripcaru George, primarul municipiului Braşov, lucrarea a fost atribuită către o firmă controlată de inculpatul Pop Călin Silviu. La rândul său, Pop Călin Silviu a fost reţinut pentru 24 de ore. Contractul menţionat a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condiţiile în care societatea comercială administrată de inculpatul Pop Călin Silviu nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitaţia desfăşurată în acest sens". Procurării mai afirmă că angajaţii SC Tetkron SRL (compania de distribuţie şi furnizare a agentului termic controlată de primărie) au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deşi contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011. În schimbul atribuirii acestei lucrări, inculpatul Scripcaru George i-a pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiţi în mod necuvenit de la Primăria Braşov (aproximativ 100.000 euro), să fie utilizaţi de acesta din urmă pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) şi pentru achiziţionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012, mai spun procurorii.

Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curţii de Conturi, verificând relaţia comercială desfăşurată de Primăria Municipiului Braşov cu firma lui Pop Călin Silviu, au constatat că beneficiarul Primăria Braşov a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu pentru municipiul Braşov şi un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Pop Călin Silviu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar şi de dare de mită.

Mihai David şi Simina Costan au fost prezentaţi, ieri, la Curtea de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Faţă de Pop Călin-Silviu s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 30 iunie 2015.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a fost reţinut, luni seară, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, după aproape două ore de audieri.

Surse judiciare au declarat, luni, pentru ziarul BURSA, că Tetkron SRL a înregistrat pierderi în mod constant în ceea ce priveşte activitatea de de furnizare şi distribuţie a agentului termic, chiar peste limitele autorizate de ANRSC, fapt care s-a datorat în realitate achiziţionării de energie termică peste necesarul vândut populaţiei, precum şi faptului că, urmare a înţelegerii frauduloase dintre Scripcaru George şi Costan Simina şi David Mihai, Tetkron a achiziţionat întreaga cantitate de agent termic produs de Bepco SRL la poarta CET SA, pentru ca furnizorul să poată produce cât mai multă energie electrică, în scopul de a-şi încasa bonusurile. S-ar fi ajuns astfel la facturarea şi subvenţionarea unor cantităţi de energie termică, care a fost ulterior plimbată pe reţea sau evacuată în urma deschiderii capetelor de coloană, iar în urma acestor acţiuni abuzive, s-a cauzat un prejudiciu de aproape 26 de milioane de lei, conform surselor judiciare citate.

Mihai David a făcut furori şi pe vremea cât a condus Hidroelectrica (aproximativ doi ani). În timp ce era director general, domnia sa a renegociat şi prelungit până în 2018 celebrele contracte cu "băieţii deştepţi" din energie, care au fost denunţate în 2012 de administratorul judiciar al companiei, după ce aceasta a intrat în insolvenţă. Mihai David spunea că a majorat preţurile din contracte cu un procent important şi că a obţinut acest lucru prin prelungirea valabilităţii lor. Domnia sa mai afirma şi că aceste contracte sunt necesare pentru garantarea împrumuturilor către bănci, pe care avea de gând să le obţină pentru a porni retehnologizarea marilor hidrocentrale şi baraje.

Acordul pentru renegociere a venit de la Ministerul Economiei, condus, la acea vreme, de Adriean Videanu, după cum ne-au declarat, la vremea respectivă, surse apropiate situaţiei.

În martie, conducerea Bepco a anunţat că a finalizat o investiţie de 34 milioane de euro în patru centrale de producţie a agentului termic în cogenerare, acestea fiind dotate cu 11 motoare pe gaz, pentru sistemul centralizat de încălzire al oraşului Braşov. Soluţia a fost implementată împreună cu compania GE Distributed Power, parte a grupului american GE, cea care a furnizat motoarele amintite, care pot genera 38 MW termici şi 42 MW electrici, având o eficienţă de peste 84%.

Investiţia a fost finanţată de BCR, printr-un credit pe cinci ani, şi din surse proprii ale firmei, a declarat, la vremea respectivă, Simina Costan, directorul general al Bepco. Investiţia companiei braşovene este cea mai mare din domeniul cogenerării în sistem privat.

Firma Bepco a fost înfiinţată în anul 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb