MIHAI FERCALĂ, SIF TRANSILVANIA:  "Acţiunile gratuite, mai avantajoase decât dividendele"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 martie 2014

"Acţiunile gratuite, mai avantajoase decât dividendele"

Acţiunile SIF3 Transilvania au căzut cu 7,78%, în şedinţa imediat următoare anunţului conducerii că propune majorarea capitalului social din profitul de anul trecut şi acordarea de acţiuni gratuite, în loc de dividende.

Preşedintele executiv al SIF Transilvania, Mihai Fercală, ne-a explicat, în cadrul unui interviu, motivele propunerii de nedistribuire a profitului. Potrivit domniei sale, acordarea de acţiuni gratuite este mai avantajoasă decât dacă ar fi fost distribuit întreg profitul.

Reporter: Se pare că investitorii nu au fost mulţumiţi de recenta propunere de distribuire de acţiuni gratuite şi păstrarea profitului în SIF Transilvania, după cum a evoluat preţul acţiunilor SIF3. Cum comentaţi?

Mihai Fercală: Nu ştiu dacă scăderea cotaţiei a fost cauzată de propunerea SIF Transilvania sau de alte evenimente care au dus la deprecierea tuturor acţiunilor tranzacţionate în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Operaţiunea de majorare a capitalului social prin acordarea de acţiuni gratuite - o acţiune nouă la una veche - este net favorabilă investitorilor faţă de situaţia în care să presupunem că am fi distribuit în totalitate profitul net.

Dacă am fi făcut asta, ar fi însemnat un dividend de 17 bani pe acţiune.

Dacă dăm acţiuni gratuite, presupunând că AGA va aproba propunerea, şi se dublează capitalul social, iar preţul de tranzacţionare va scădea la jumătate, deşi nu ştim dacă piaţa va reacţiona aşa sau nu, atunci o acţiune nouă căpătată gratuit va fi valorificată cu 30 de bani şi nu 17 bani.

Cine îşi face calculele până la capăt constată că propunerea directoratului şi a Consiliului de Supraveghere ale SIF Transilvania este net în favoarea acţionarilor.

Nu am văzut niciun investitor care operează în piaţa de capital să-şi exprime nemulţumirea public în cazul Băncii Transilvania, care ani de zile a acordat acţiuni gratuite în loc de dividende. Nimeni nu a sărit în sus că nu este mulţumit.

În acelaşi timp, reţinând banii la SIF Transilvania, avem posibilitatea să restructurăm radical portofoliul, care a avut de suferit în ultimii ani, din cauza plăţii dividendelor foarte mari, în proporţie de circa 85-90% din profitul net. Diferenţa care ne-a rămas nu ne-a ajuns să facem o restructurare radicală a portofoliului înlocuind activele neperformante cu active performante.

Reporter: La ce restructurări vă gândiţi?

Mihai Fercală: Din păcate, noi mai avem în portofoliu foarte multe societăţi care nu sunt listate, societăţi pe care le avem din alocarea iniţială din 1992, când ne-am înfiinţat ca FPP. Acele societăţi sunt foarte greu de rentabilizat, foarte greu de listat şi foarte greu de vândut.

În multe companii, nu suntem acţionari majoritari pentru că am pornit de la 30% deţinere. Dacă acţionarul majoritar nu doreşte listarea, nu avem ce face şi atunci stăm captivi, cu aceste participaţii şi cu active, fără să avem posibilitatea de a le valorifica la nişte preţuri cât de cât avantajoase - măcar la valoarea nominală.

În astfel de condiţii, avem nevoie de importante resurse financiare, pe care nu le putem obţine decât din profit, cu care să cumpărăm alte active în sectoarele pe care noi le-am identificat că au potenţial de creştere anul acesta şi în anii următori, cum ar fi sectorul energetic, sectorul medicamentelor, industria prelucrării materiilor prime, industria financiar bancară. Fără investiţii de anvergură în achiziţia de active listate, în perioada următoare, portofoliul nostru nu va putea genera vânzări deosebite. Dacă mergem pe teoria că distribuim cote alarmant de mari din profitul obţinut înseamnă că, practic, noi ne propunem, printr-o astfel de decizie, să lichidăm activitatea SIF-ului în următorii doi- trei ani.

În momentul în care se termină vânzarea activelor lichide, nu mai avem ce vinde, şi, în acel moment, nu numai că nu se mai realizează profit, dar se pune problema dacă SIF-ul mai poate funcţiona sau nu.

Reporter: Vă gândiţi şi la grupări de active în structuri holding cum au făcut SIF Banat Crişana şi SIF Moldova?

Mihai Fercală: Ne putem gândi la multe, dar nu ştiu cu ce ne-ar ajuta. Noi am putea, de exemplu, să scoatem într-un holding toate participaţiile pe care le avem în turism. Din păcate, nu ştiu dacă asta ne va ajuta să crească rentabilitatea acelor active, cu toate că am făcut investiţii deosebite în turism. Toate societăţile din acest domeniu sunt rentabile, numai că profitul pe care ele îşi pot permite să îl distribuie către SIF, ca acţionar principal, este destul de mic. Deci, chiar dacă le-aş uni pe toate într-un holding, nu ştiu ce s-ar putea face. Vom încerca, anul acesta, să valorificăm o parte dintre activele din turism, cele funcţionale, şi sperăm că vom obţine nişte sume corespunzătoare, care să ne permită să investim în alte sectoare.

Reporter: Anul acesta aţi listat trei societăţi din portofoliu la Sibex şi nu la BVB. Care au fost motivele?

Mihai Fercală: Nu a fost nici o motivaţie deosebită de a ne orienta către Sibex, faţă de BVB. Poate doar faptul că cei de la Sibex s-au mişcat mult mai repede decât cei de la BVB. Interesul nostru era să listăm o serie de active pe sistemul alternativ de tranzacţionare. A fost un răspuns la necesitatea de a ne încadra în anumite prevederi legate de riscul portofoliului şi anume de a scădea sub 20% valoarea activelor nelistate.

Reporter: În momentul acesta, la ce nivel sunt?

Mihai Fercală: La momentul acesta, suntem sub 20%, în urma acestor listări. Practic, suntem încadraţi perfect în toate normele de prudenţialitate cerute de reglementările Autorităţii de Supraveghere Financiară, cât şi în normele proprii legate de managementul riscului SIF Transilvania.

Reporter: Mai aveţi în plan şi alte listări în perioada următoare?

Mihai Fercală: Pe măsură ce vom ajunge la concluzia că mai multe societăţi pot fi listate pe sistemul alternativ, probabil că vom proceda. Acum, avem o analiză, cu ocazia întocmirii raportului anual, a tuturor participanţiilor şi sperăm că, într-o lună-două vom identifica şi alte companii care ar putea fi listate.

Reporter: I-aţi trimis, recent, o scrisoare lui Dan Radu Ruşanu, atunci preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, în care aţi vorbit despre neconcordanţe între legi şi regulamentele ASF, dar şi despre discuţiile privind pragul la SIF-uri. Domnul Mircea Ursache a spus că mai amână propunerile pentru 2015, anul acesta fiind an electoral.

Mihai Fercală: Eu nu cred că astfel de discuţii au legătură cu anul electoral sau nu. Noi trebuie să plecăm de la o altă realitate, nu de la ce doreşte o autoritate, ce doreşte un broker, un investitor, ci de la ce sunt SIF-urile, concret. Sunt nişte companii private. În companiile private, modificarea actelor constitutive, stabilirea regulilor jocului revin, în exclusivitate, acţionarilor. Nu poate să vină cineva din afară să impună unei societăţi comerciale o limită sau să elimine una. Eu mă întreb care este deosebirea între SIF Transilvania şi Petrom. Poate să vină ASF la Petrom şi să impună o limită sau, dacă Petrom are anumite prevederi în actul său constitutiv, care nu încalcă legea, poate să vină ASF să spună "eliminaţi-le!"? Eu cred că nu.

Dacă încercăm, tot timpul, prin varii interese, să atacăm actele constitutive ale societăţilor comerciale cu capital privat înseamnă că încălcăm regulile Uniunii Europene, în care modificarea actelor constitutive, stabilirea unor restricţii sunt alocate în exclusivitate acţionarilor societăţii. Eu vreau să vă reamintesc că, în urmă cu câţiva ani, SIF Transilvania a propus ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5%. CNVM, la data aceea, nu a putut să o facă, a trebuit să ajungem în instanţă şi, până s-au clarificat lucrurile în instanţă, a venit Parlamentul cu o lege şi a modificat limita. Nu am făcut contestaţie pentru că, practic, ajungeam la ceea ce dorisem noi să facem, dar, şi atunci, intervenţia Parlamentului a fost una neconstituţională, din punctul meu de vedere.

Reporter: ASF a mai propus şi modificarea nivelurilor de cvorum la SIF-uri.

Mihai Fercală: Există legea cadru, Legea 31/1990, care precizează care sunt cvorumurile în societăţile comerciale pentru derularea adunărilor generale ordinare şi extraordinare, limitele sunt însă valabile "dacă actele constitutive nu prevăd altfel".

Legea nu interzice stabilirea unor cvorumuri proprii, prin actele constitutive.

Într-o astfel de situaţie, nu ASF trebuie să intervină, ASF nici nu are drept de iniţiativă legislativă, ASF poate propune unui minister, unui grup parlamentar, guvernului ca aceştia să vină cu o iniţiativă legislativă. Cât timp legea reglementează care sunt limitele sau cum se modifică limitele, orice intervenţie înseamnă o cenzură a acţionarilor. Faptul că se afirmă că nu se poate convoca Adunarea Generală a Acţionarilor nu are decât două explicaţii - ori nu se întreprind toate măsurile pentru a se atinge cvorumul, ori acţionarii nu vor să modifice acel prag şi, de aceea, nu se prezintă la AGA.

În plus, ASF trebuie să decidă dacă SIF-urile sunt societăţi comerciale sau organisme de plasament colectiv şi să le trateze ca atare.

Dacă suntem organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, plătim taxe la ASF de 0,1% lunar, dar nu ni se aplică anumite prevederi sau dacă suntem societăţi comerciale obişnuite, atunci nu plătim nimănui nici o taxă.

Reporter: Aveţi în vedere măsuri legale împotriva ASF, privind aceste inadvertenţe?

Mihai Fercală: Da, pentru că ASF nu ne-a răspuns la o serie de critici pe care noi le-am făcut la deciziile adoptate de Autoritate. Ne-am adresat cu plângere în contencios - administrativ. Dacă vom câştiga, foarte bine - dacă nu, asta este. Instanţa va decide cine are dreptate, noi sau ASF. Când mă adresez unei instituţii a statului şi cer ceva, înseamnă că am în vedere nişte disfuncţionalităţi şi cer să se încadreze în lege. Dacă eu nu am înţeles legea cum trebuie, probabil că instanţa o să-mi explice cum funcţionează.

Reporter: Ce părere aveţi despre scandalul ASF şi despre faptul că preşedintele instituţiei şi încă un membru din comisie au fost arestaţi în scandalul "Carpatica"?

Mihai Fercală: Îmi pare rău că s-a ajuns la o astfel de situaţie. Nu ştiu care sunt acuzaţiile care i se aduc preşedintelui ASF - dacă sunt sau nu reale -, dar, oricum, acest lucru nu este benefic pieţei de capital şi însăşi noţiunii de supraveghere, în general, dacă conducătorii instituţiilor de supraveghere sunt acuzaţi că încalcă legea. Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa ceva. Repet, nu ştiu dacă domnul Ruşanu este vinovat sau nu, nu cunosc detaliile dosarului, dar, din moment ce instanţa a admis arestarea lui, înseamnă că sunt nişte probe care trebuie cercetate, judecate şi bănuiesc că instanţa se va pronunţa.

Reporter: Referitor la programul de investiţii, aţi luat în calcul pentru acest an listările anunţate de stat? Vă aşteptaţi ca statul să se ţină de program?

Mihai Fercală: Să sperăm că statul se va ţine de program, dar văd că încep să apară surprize, de genul celei de la Hidroelectrica.

Reporter: Vă mulţumesc!

"Vom încerca, anul acesta, să valorificăm o parte din activele din turism".

"Cei de la Sibex s-au mişcat mult mai repede decât cei de la BVB".

"Nu am văzut niciun investitor care operează în piaţa de capital să-şi exprime nemulţumirea public în cazul Băncii Transilvania, care ani de zile a acordat acţiuni gratuite în loc de dividende. Nimeni nu a sărit în sus că nu este mulţumit".

"Ne-am adresat cu plângere în contencios - administrativ (n.r. împotriva ASF)".

Opinia Cititorului ( 80 )

  1. Unde e logica f...lifera = de (...) financiar ? 

    Pai: 

    1) mai bine VINZI AZI 1 actiune "veche" la 0,6 RON; 

    2) ca s-o RAS_CUMPERI dupa "majorare" cu 0,30 RON: 

    3) si astfel: 

    3.1) nu doar ca mai si ramai cu acelasi numar de actiuni pe care-l detineai anterior "majorarii"; 

    3.2) ci iti mai ramane in buzunar si o diferenta = un profit de 0,30 RON. 

    1. Sa plece Fercala de la Sif 3, este un papagal, nu stie aritmetica sa ia capacitatea, sa vina Balteanu, asta stie sa fure, stie matematici superioare, imediat face un offshore si ne lasa fara izmene

      Prietene, daca inainte de majorare detineai 1% din companie, cu X actiuni, dupa majorare, aceleasi X actiuni vor fi doar 0.5% din capitalul social; deci profit din parti!

      TOT DIVIDENDUL LA SIF3 DE PANA ACUM A FOST CREAT DE ACTIUNI ERSTE VANDUTE DE FERCALA

      De unde merita acest b o u vreun ban recompensa?!? 

      Daca aceasta e parerea ta, atunci e perfecta si o majorare de capital.

      Vinzi acum, cumperi dupa si vei avea mai mult decat dublul actiunilor pe care le ai acum.

      La anul iei mai multe dividende decat luai anul acta fara majorare de capital. PERFECT. 

    ............ cine stie daca va mai incasa pe ea 0,3 RON dupa "majorarea de capital" ! 

    1. Daca le-am sti pe toate in bursa .Sa intram la "minim" si sa iesim la "maxim" am deveni miliardari..Eu zic ca dupa majorare de capital la SIF3 ,imediat pe termen scurt va creste pretul actiuni la 0,4 lei.

      0,4 lei in visele lui fercala si ale celor care cred in TZEAPA lui fercala

      Ma astept ca cei care vor participa la AGA sa opteze pentru distribuirea de dividende!

    ... PUBLIC faptul ca: 

    1) atunci cand ai instigat Parlamentul ca sa se pronunte intr-o CAUZA ANTI_CONSTITUTIONALA asa cum este CVORUMUL - pragul - IN MEDIUL PRIVAT; 

    2) ai comis nu doar O I_MORALITATE, ci ai comis chiar: O INFRACTIUNE ??????? 

    Un dinozaur Comunist.Dar dispar si astia...

    Domnul Fercala vede numai jumatatea plina a paharului, daca actiunile dupa majorarea de capital ajung la 0.3 vede un castig de 0.2 bani , dar pierderea de 0.3 de la 0.6?

    1. Fercala vede asa pentru ca el nu este interesat sa castige investitori, adica oameni care vin cu bani in societate, ci este intr-un conflict de ani buni cu statul Roman care nu l-a lasat sa fure tot, sa inchida usa la Sif 3 si sa stinga lumina.

      ... nu e sigur = n-ar fi p certitudine ! 

      Bun admitem cazul, dar atunci: 

      sa accepte si cazul - automat-implicit - ca: 

      1) distributia de actiuni gratuite in locul distributiei de dividend nu aduce nimanui niciun castig; 

      2) ba chiar aduce doar paguba, pentru ca: 

      la "piata" de mercurial, cursul-pretul zilnic se face - se taie - DIN PIX !  

      ..da, ai dreptate, ce e simplu nu pare a vedea fercala

    Bineinteles ca nu vrea sa distribuie dividende pt ca nu ii mai raman bani pe care el si gasca lui de infractori sa i sifoneze.sif 3 nu mai are actiuni ale bancilor pe care sa le vanda si sa faca profit.oricum dinozaurule balteanu o sa ti dea atacu cat de curand si n o sa ai ce face

    Un interviu care scoate in evidenta nerusinarea omului care sta de mai bine de 20 de ani la conducerea SIF-ului 3

    Satulul nu il crede pe flamind, iar atunci cind ai zeci de mii de euro lunar , din salarii, participari la profit, CA -uri si participari la AGA nu prea teintereseaza si actionarii. 

    Interviul este un exemplu de tentativa de manipulare prosteasca. 

    Asa cum bine spunea un alt cititor, Frecala ne arata numai ca vom putea vinde bine noile actiuni fara a ne arata si devalorizarea la jumatate a actu=iunilor pe care le avem. 

    Ptr ce sa tina un asemenea om banii. Dupa cum el insusi a spus s-au faci=ut investitii mari in turism dar banii nu se intorc prin dividende  

    Altfel spus lipsa de randament al investitiei. 

    De unde si pina unde crede acest uindivid ca poate administra mai bine decit noi proprii nostri bani? 

    Ma raliez la propunerea pe care am citit-o acum citeva zile in acest ziar 

    Hai sa votam ca 85% din profit sa fie distribuit ca dividende , iar administratorii si salariatii sa nu aiba participare la profit 

    S-au imbuibat destul 

    Dupa 20 de ani ni se arunca in fata necesitatea "restructurarii:" portofoliului. 

    Aceasta este m sau ar trebyi sa fie o activitate permanenta, dar daca banii sunt bagati in investitii care nu aduc nimic inapoi este inutil sa ne sacrificam dividendele 

    85-0 

    Hai la vot

    1. La un vot cumulativ nu vrei sa te raliezi?

      N-ARE DE UNDE SA VA DEA DIVIDENDUL.

      O ACTIUNE SIF3 ARE ACOPERIRE REALA DE 0,5 BANI 

    Domnule Fercala ,SIF inseamna societate de investitii financiare,aceasta societate se obliga sa faca investitii financiare ca sa ofere dividend pentru ca actiunile sa fie atractive ,sa-mi spuneti cand iesiti la pensie ca sa pot cumpara actini la SIF Transilvania

    Nea Mihai se pare ca ai uitat ce s-a intamplat cu anterioara majorare de capital cand datorita procesului actiunile s-au incarcat dupa mai bine de un an?

    Ca si cum Banca Transilvania ar fi vreo companie oneste cu actionarii minoritari. 

    Pentru ca: 

    1) nici daca ati fi pastrat in portofoliu TOATE actiunile distribuite gratuit in istoria buirsiera a TLV; 

    2) tot n-ati fi ajuns in vecii vecilor: 

    2.1) pe profit = in castig: 

    2.2) adica cu costul mediu istoric de achizitie SUB cursu`-pretu` curent al "pietii" ! 

    1. .... le-ati cumparat, cu toate astea: 

      1) majoritarii nu v-au distribuit - "GRATUIT" - nicio parte din castig-profit; 

      2) ci, culmea v-au mai pus si la MUNCA, adica v-au trimis la: 

      traduit, adica: 

      la GHICIT - si la pariat pe - cursuri-preturi de schimb !  

      ........... in EXCLUSIVITATE: 

      n-aveti cum PRACTIC s-o faceti, voi nefiind niciodata MAJORITARI ! 

      ...că la mine-n portofoliu scrie AZI +63% în dreptul TLV din portofoliu?!

      Bre, Dumnezeu știe el totul, dar sunt unii care știu totul MAI BINE! 

    Doamne, ce prost conduce SIF3 (si inca de foarte mult timp). Cu rationamentul asta nici capacitatea nu o lua, daramite BAC-ul!! Nea Fercala, castigul de 30 bani pe actiune nu se realizeaza pe seama actiunilor gratuite primite (pentru ca alea nu aduc nimic in plus - detinerea individuala in procente ramane aceeasi) ci pe seama reducerii cu 50% a detinerii procentuale. Altfel spus, ca sa pricepi si tu, daca am 5% din SIF3, dupa majorarea cu actiuni gratuite, am tot 5%, dar un numar dublu de actiuni si o cotatie la jumatate - adica sunt tot acolo unde eram si inainte de majorare. Vanzarea actiunilor gratuite ca sa scot profitul de care zici este echivalenta cu reducerea detinerii procentuale, de la 5% la 2,5%. Asta poate sa o faca oricine si oricand fara nicio legatura cu majorarea de capital. Pentru ca intr-adevar, actionarul sa castige, ar trebui ca SIF3 sa rascumpere toate actiunile gratuite si apoi sa le anuleze. Doar in felul asta detinerea initial (in procente) se pastreaza iar castigul se realizeaza pe seama actiunilor gratuite si nu a injumatatirii detinerii. Pe scurt, explicatia lui Fercala privind eventualul castig este penibila, ca si prestatia lui la carma SIF-ului. Trebuie sa isi dea demisia pentru ca nu stie matematica nici cat un elev de clasa a VI-a (dar are de gestionat active de cateva sute de milioane)!!

    1. Distribuirea de gratuite este mai avantajoasa decat dividendul DOAR daca cotatia dupa data de inregistrare este mai mare decat jumatate din cotatia la data anuntului (pentru ca aceea era cotatia corespunzatoare asteptarilor de dividend - 0,6295 in cazul de fata) plus dividendul asteptat - 0,17 bani. Altfel spus, orice cotatie dupa data de inregistrare, mai mica decat 0,4847 lei reprezinta pierdere fata de variant acordarii dividendului. Nea Fercala, acum ai priceput si mata cum stau lucrurile? Sunteti toti dinozaurii astia o generatie de rahat si desi sunteti incompetenti, cvasi-senili si depasiti in toate, nu renuntati la functii nici morti. Nu ai nepoti sa ii plimbi prin parc, sa le faci si lor si SIF-ului un bine ca l-ai jumulit destul?

      0,3997 lei (plus jumatate din dividend).

      CORECT

      Dupa DIVIZARE LA JUMATATE o actiune va fi cotata in loc de 0,3997

      0,1997 :) 

      Sunt deacord cu plecarea lui nea Fercala. Dar intrebarea mea este ca mata discuti la timpul trecut cand pretul era de 0,6295 ,iar acum la timpul prezent numai este acel pret .Articolele se refera la data de azi 10.03.2014. Daca e sa calculam la timpul trecut putem zice ca anumite persoane initiate din cadrul societatii stiiau deja de aceasta propunere de actiuni gratuite de cand pretul actiuni era de 0,692 si atunci pretul matale devine 0,516 s.a.m.d. Nu cred ca pana la urma asta ar fi problema de fond. Fiecare investitor facve cum are gandirea de moment si ce urmareste in final fie pe termen scurt,mediu sau lung. Problema cea mai grava ce se ridica este aceea a slabului management la SIF3. Ani trecuti sau vandut active profitabile si sau dat dividente si toata lumea era multumita ca SIF3 acorda dividente la un randament f.bun la momentele respective.Nimeni nu realizeaza ca SSIF3 sa decapitalizat de la un an la altul. Activul net VUAN a ajuns sa fie din ce in ce mai mic. O conducere performanta este aceea care da intradevar dividente la un randament bun si in acelasi timp creste si activul net. Uitativa la investitorii dela Fondul Proprietatea ce conditii lea pus Adminitratorului FT. Crestere vde activ net in fiecare an cu 5% si ducerea unei politici de natura ca pretul actiuni sa nu fie mai mic de 15% din activul net. Ce inseamna aceasta: Apropierea pretului actiuni de pe piata cat mai aproape de activul net inseamna ca investitorii vad un menegement performant si fac presiuni asupra pretului de piata si implicit cresterea lui. Haidati stimati investitori sa le inpunem si noi aceste conditii managementului dela SIF-uri sa vedem cum vor reactiona.

      Postarea mea se referea strict la emanatia d-lui Fercala conform careia gratuitele sunt mai avantajoase decat dividendele pentru ca aduc actionarilor 30 bani/buc in loc de 17 bani/buc in cazul dividendelor - ceea ce este o mare prostie. In rest, am tot scris ca este necesara inlocuirea conducerilor la toate SIF-urile (inclusiv la SIF2 desprea a carui conducere am crezut o perioada ca este de buna credinta si poate performa - insa prezenta hrebenciucului acolo mi-a provocat greata). Eu vad doar 2 solutii - inlocuirea conducerilor sau lichidarea SIF-urilor. Lasarea activelor, cash-ului si a dividendelor la dispozitia actualelor conduceri este un dezastru. Astia doar au consumat (si inca f. mult) din osanza SIFs fara sa produca nimic util pentru ele si detinatorii lor (actionarii) - cu cateva exceptii la SIF2 si 5 care au mai miscat cate ceva (sau macar au incercat). In rest, numai salarii, prime, indemnizatii, bonusuri si vanzari/cumparari dubioase. Dupa lotul fotbalistilor care a ajuns la puscarie sper ca urmatorul lot sa fie cel al SIF-isitilor, incepand cu Guzman si Fercala si terminand cu Bilteanu.

      Nu o sa realizam asta niciodata, intrucat conditiile de salarizare si le stabilesc ei in CA

    Dupa ce am prognozat un dividend aprox. 0.14/act. acum imi spun ca vor distribui profitul la reyerve. Am luat destul actiuni ca sa fiu destul de revoltat pentru aceasta decizie. Dupa ce au ridicat pretul la 0.69/act acum il vor sa fie cel mult 0.3.

    Se ridica o simpla intrebare. Ce ati facut dl. Fercala in anul 2013? Ati facut cheltuieli nejustificate si acum vreti sa fiti stimulati pentru aceste rezultate?  

    1. Care castiga din salariul de administrator si paznic al averii incredintate de tine: 

      si nu din cursul de "piata" al actiunii ! 

      Marionetistii - blatistii - cursului-pretului "pietii" e BUBA ! 

      Adica aia care: 

      1) il reguleaza atat pe pidosnicul Fercala; 

      2) cat si pe tine, virtuosul = MARTIRUL ............... "sodomizat" in = de grup !  

      Dl. Fercala sa explice:

      Total cheltuieli - activitate curenta 2012 

      70.614.479  

      Total cheltuieli - activitate curenta 2013 

      140.978.755 

      Cum e posibil sa existe aceste cheltuieli? In ce ati ascuns veniturile disponibile? Am presimtirea ca dupa ce a cheltuit in nestire banii, acum vrea sa primeasca si bonus?  

      Tip de cheltuieli: activitati recreationale, mers la restaurante, mers la c...e si altele. 

    totul este sa acceptam si noi sa fim facuti prosti de o fosila comunista...fercala da-ne banii sau acar fa-ti jocurile dar macar taci si nu ne jigni ca nu toti suntem handicapati cum ne consideri tu...

    eminentza cenusie in econimieee..numita F...A i-auzi ce scoate..:daca primesti o actiune de 30 de bai tre sa fii mai multzumit dfecit cu una veche de 60 de bai...unde e cistigul..d-le---e o F...A..ala e cistigul...mai da incuiat esti mai..d-le si cine te tzine pe tine cocotzat in fruntea sif 3..ca m-ai convins ..ce manager esti...domne ,,tarisoara asta ..ce emanatii are

    N-am gresit numele din titlu; dupa cata frecala o fi ajuns domnul la concluzia ca pentru mine, mic actionar, batjocorit an de an, (inca) niste hartii (actiuni) ma vor incalzi mai mult decat niste amarati de bani. 

    ....... mai scumpa decat "RAZBOIUL", adica mai costisitoare decat amenintarea cu paguba-pierderea: 

    cel mai sanatos este: 

    1) sa renuntati la "armata" = politele de asigurare; 

    si 

    2) sa va aparati-protejati singuri impotriva catastrofelor ! 

    Pentru ca - chiar daca nenorocirile se intampla, ori, vorba americanului "Shit happens" - tot iesiti mai castigati ! 

    1. .... SECUNDARA: 

      au devenit gauri negre, adica: 

      1) va dau randamentele pulpii; 

      2) indiferent de tipul DEPOZITELOR = REZERVELOR = ECONOMIILOR !  

      ........ cu atat va reguleaza mai tare ! 

    Dupa un rastimp, si cel de-al treilea fecior al imparatului se hotari sa-si convinga supusii ca e mai bine sa le dea cartele in loc de paine, ca vor fi mai castigati pe viitor. Asta dupa ce alti doi frati de-ai lui, intaiaul si al patrulea, au reusit sa o faca. Si imparatul zambea fericit. Pentru ca, de unde atata paine gratis, daca ei au vandut craiului austriac holdele cele bune. Iar in nepriceperea lor nu au fost in stare sa gaseasca alte holde, lucru pentru care de altfel sunt platiti. Dar supusii se multumesc si cu cartele valorice, pe moment tin de foame. Imparatul mai zabeste fericit cel putin o perioada, pana se trezesc supusii.

    Ce este mai usor o perna de un kilogram de fulgi sau o perna de un kilogram de actiuni ?

    Bineninteles ca in logica domnului fercala perna de fulgi e mai usoara iar rationamentul e dus mai departe perna de un kg. cu astiuni splitate este mult mai grea decat cealalta iar actionarii vor avea un somn mult mai usor pentru urmatorii ani !

    Fercala -un GURU al pietei financiare locale, pentru el actiunile pot tine de cald, cu cat sunt mai multe actionarul se simte mai bine ! 

    Si daca SIF3 vinde tot si se desfiinteaza care e problema? Ce tot se da mosul asta cu c*** de pamant ca se risca functionarea SIF3? Sa vezi ce vot in pifometru o sa-ti iei, o sa vinzi tot ce ai prin casa sa-mi dai dividende.

    1. ITI VA DA 40-50 DE BANI PE O ACTIUNE NEDIVIZATA SAU

      20-25 DE BANI PE O ACTIUNE IMPARTITA LA DOI 

      Sa dea dividend net de 0.1428/actiune. Asta e dividendul pe care trebuie sa il distribuie. NU SA CREEZE CHELTUIELI CURENTE DE 140 MIL (O CRESTERE DE 200%).

      TOT DIVIDENDUL DE ANII TRECUTI A FOST DAT DINTR-O SIMPLA VANZARE DE ACTIUNI ERSTE DIN PORTOFOLIU, DECI NU ARE NICIO LEGATURA CU PREZENTUL, care inseamna vânzarea de hoteluri

    DACA TACEAI FE....LA FILOSOF RAMANEAI

    DUPA CE AI GUITZAT ACTIUNEA SIF3 SCADE CU 1 % 

    D-le fercala...de ce ai luat primele din decembrie in lei casch si NULE_AI LUAT IN ACTIUNI GRATUITEEEEEE>>>ne spui si noua prostilor care am investitr in actiuni sif 3

    .... dupa capii mafiei din fotbal ! 

    Domnul Mark Gitenstin este online, pentru a va implini dorintele ascunse precum aceea: 

    de a vedea toata mafia romaneasca la bulau ! 

    ... se teme ca de dreaq` de miscari de nemultumire in masa in tarile est-europene ! 

    1. .... scantei langa butoiul cu explozibil !! 

    MACAR TACI D-LE FERCALAAAA..MCAR TACI.NU MAI DA INTERVIURI..SI SPUNE PROSTII CA DESTABILIZEZI DE TOTUL ..ACTIUNILE SIF 3..TE RUGAM ABTINE-TEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

    1. De ce sa taca? Lasa prostul sa zica ca sa-l cunoastem si noi mai bine. Numai la noi este posibil ca idiotii (auzi tu logica, cica gratuitele aduc un castig de 30 bani/actiune!!) sa ocupe functii de conducere zeci de ani. Apoi ne intrebam de ce suntem la coada lumii. Uite de-aia, ca prostii si hotii conduc in tara asta iar desteptii ii tolereaza.

    Putine articole si subiecte din acest ziar s-au bucurat de atitea comentarii

    Brava ziarul "Bursa" 

    Daca conducerea de la SIF3 citeste acest ziar (si ar trebui sa o faca), si daca citeste si comentariile actionarilor, ar trebui sa coboare din turnul aurit in care traiesc

    Ar fi de bun simt sa se faca o propunere alternativa de dividend, va la SIF4, iar votul sa decida. 

    Ce deosebire este intre actiuni gratuite si un split? Atunci cand se dau dividende pretul actiunii se ajusteaza cu valoarea dividendului. Presupun ca la fel o sa se intample si cu aceste actiuni gratuite ceea ce o sa creeze un split.

    Splitul se foloseste atunci cand pretul actiunii este foarte mare ceea ce nu este cazul pentru SIF3.  

    Consider ca nu este benefic pentru actionari sa primeasca dividende asa mari, pretul actiunii oricum scade cu valoarea acestora. 

    Warren Buffet nu a dat dividende la firma lui intodeauna a reinvestit profitul. Atunci cand o firma da dividende este ca si cum ar zice "actionarii stiu mai bine decat noi ce sa faca cu banii asa ca la dam dividende" 

    Parerea mea este ca nu are rost sa dati actiuni gratuite, mai bine folositi o parte din profit pentru a rascumpara propriile actiuni si astfel pretul acestora o sa creasca ceea ce o sa-i faca fericiti pe actionari. 

    PS. Detin o proportie mare a portofoliului la SIF3 

    1. ....... ar fi foarte - prea - mare ? 

      Piata care l-a facut ? 

      Sau "altcineva" din afara pietii ? 

      ... dar daca nu dadea dividende nici macar atunci cand: 

      1) nu era actionar majoritar; 

      2) ci era doar administrator-minoritar, 

      ar fi fost luat imediat in suturi de catre TOTI CEILALTI CO_PROPRIETARI !  

      ..... ar trebui sa aibe loc doar in cazuri exceptionale, adica exclusiv atunci cand: 

      JUSTITIA obliga compania, respectiv pe restul actionarilor ramasi: 

      ca sa RE_COMPENSEZE iesirea din actionariat - iesirea din in_diviziune - a unuia sau mai multor solicitanti. 

      Ca cursul-pretul de "piata": 

      1) ar fi crescut vreodata cu contra_valoarea dividendului ? 

      2) si ca tocmai de-aia ar trebui sa si scada cu aceeasi contra_valoare ? 

      Care: 

      1) executa chiar si comenzi de genul auto_distrugere; 

      2) pentru ca nu judeca in_dependent = liber = doar cu "mecanismul" propriu ! 

      in america se pot rascumpara actiuni intre anumite limite acceptate de catre SEC. Multe firme rascumpara actiuni atat in america cat si in romania (de ex. TLV). Nu justitia obliga acest lucru.

      ....  

      1) un eveniment EXCEPTIONAL in viata unei companii; 

      2) si nicidecum O PRACTICA CURENTA; 

      3) deoarece, daca ar deveni o practica curenta: 

      EA AR STRICA ECHILIBRUL DINTRE CERERE SI OFERTA INTR-O PIATA ! 

      Daca compania isi face singura pretul 

      - in loc sa i-l faca CEREREA si OFERTA im_partiala = neutra - 

      asta se cheama MANIPULARE = PRET-CURS DE MONOPOL ! 

      ......... in JUSTITIE, numai atunci cand: 

      1) co_actionarii care doresc ca sa iasa din in_diviziunea cu ceilalti actionari co_proprietari; 

      1.1) NU AU NICIO O PIATA REALA, CARE SA LE OFERE IESIREA LA UN PRET-CURS CAT MAI CORECT; 

      1.2) SI NICI ACTIONARII CARE AU INTERESUL CA SA RAMANA IN COMPANIE, NU SUNT DISPUSI CA SA PLATEASCA - in orice moment - CEREREA DE IESIRE DIN DEVALMASIE A CELORLALTI CO_ACTIONARI, PE CARE-I TIN ASTFEL: 

      CAPTIVI ! 

      O bursa de valori = o piata de capital EXISTA doar daca e LICHIDA ! 

      Daca o piata = o bursa NU ESTE LICHIDA IN ORICE MOMENT EXISTA O ASEMENEA CERERE, atunci e doar: 

      O ESCROCHERIE FINANCIARA INTRE ATATEA ALTELE !

    Ce minte trebuie sa ai sa-l compari pe Warren Buffet cu Mihai Fercala, piata din Romania cu piata din America.

    1. suntem o piata emergenta si dorim sa fim o piata dezvoltata ca in america. Am zis ca Mihai trebuie sa faca ca Warren nu invers

      .............. examenul de MATURITATE pentru ca: 

      1) ori ai fost lenes si n-ai citit toata enciclopedia bursiera; 

      2) ori te-ai lasat MANIPULAT de interesele meschine cu acoperire-gir academic ! 

      ..... anumite obligatii-responsabilitati SPECIFICE care: 

      1) daca compania ar dori ca sa ramana PRIVATA (la fel ca la infiintare); 

      si 

      2) NU AR DORI CA SA DEVINA PUBLICA, 

      nu le incumba ! 

      .... instant un vehicul financiar PUBLIC, atunci piata de capital s-ar umple-compromite - instantaneu - de-cu:  

      1) "BIDOANE"; 

      si/sau 

      2) "SIFOANE" ! 

      .... ar fi avut si o piata bursiera = secundara de capital serioasa, adica: 

      1) administratorii = arendasii companiilor asemeni lui Mihai Fercala; 

      2) nu si-ar fi putut bate joc: 

      2.1) nici de INVESTITORII prezenti; 

      2.2) si mai ales nici de INVESTITORII viitori.  

      .... de capital, trebuie sa functioneze ca un PERPETUUM MOBILE, adica: 

      1) sa nu fie lasate niciodata ca sa se blocheze; 

      2) ci sa le fie date impulsuri financiare puternice, ori de cate ori apare vreun blocaj. 

      ... lui Fercala & Co., atunci n-ar fi contat daca Fercala reinvestea tot profitul si/sau daca distribuia tot profitul sub forma de dividende ! 

      Numai ca SIF TRANSILVANIA este o COMPANIE PUBLICA fata de care un arendas - eventual co_proprietar - ca Mihai Fercala, si-a asumat obligatia: 

      1) SA FACA ANUAL PROFIT; 

      2) PE CARE SA-L IMPARTA CU CEILALTI PROPRIETARI CARE: 

      2.1) pentru ca nu sunt simultan-concomitent si salariatii companiei publice SIF TRANSILVANIA la fel ca Mihai Fercala; 

      2.2) AU NEAPARATA NEVOIE DE BANI = DE CASH = DE DIVIDENDE, CA SA AJUNGA SA MAI TRAIASCA SI EI PANA LA ANUL ! 

      1) aducerea de bani - suplimentari - de acasa; 

      2) adica cu NE_RENTABILITATEA si FALIMENTUL ! 

      .......... ca sa dubleze si/sau sa tripleze BET-ul, adica: 

      PARIUL ! 

    Fercala in curand va da cu subsemnatul la DNA.

    M.C.S. : Este cea mai buna optiune care poate exista la momentul prezent.

    Dar lucrurile trebuie duse pana la capat. As propune si marire de capital social cu aport in numerar. Cati vor sa contribuie. 

    As propune minim 0,2 lei / actiune noua cu aport in numerar, minim o data sau de doua ori actualul capital social si .... Iata banii necesari de investitii si crestere rapida economica ptr SIF 3. 

    Nu uitati : La anul s-ar da gratuite cu M.C.S. din rezervele acumulate de la M.C.S de anul acesta cu aport in numerar.

    Asta ar fi solutia integrala si nu jumatati de masura. 

    M.C.S. : Este cea mai buna optiune care poate exista la momentul prezent.

    Dar lucrurile trebuie duse pana la capat. As propune si marire de capital social cu aport in numerar. Cati vor sa contribuie. 

    As propune minim 0,2 lei / actiune noua cu aport in numerar, minim o data sau de doua ori actualul capital social si .... Iata banii necesari de investitii si crestere rapida economica ptr SIF 3. 

    Nu uitati : La anul s-ar da gratuite cu M.C.S. din rezervele acumulate de la M.C.S de anul acesta cu aport in numerar.

    Asta ar fi solutia integrala si nu jumatati de masura. 

    ne-a fercala....exact asa a facut si ceausescu in 89 ca si tine,,,acum..avea bani doldora si dadea la africani,,,,si noi eram cu magazinele goale..acum si tu..cu sif-ul cel mai profitabil..ca de aia au cumparat unii actiuni..nu sa ne pacalesti tu cu inginerii finaciare de 2 lei...mai oraduitoruleee...uite ce ai facut cu actiunile la sif3....sau esti orb si te doare in cot..de orostii care au cumparat sif3

    1. Este vina mea ca am cumparat actiuni SIF 3. Desi stiam ca are o coducere corupta si incompetenta. M-am lasat amagit asta e. Nu pot da vina pe Fercala care face ce vrea cu banii si pune unde vrea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb