MedLife (M) va aloca cele 110,72 milioane de acţiuni noi, aferente majorării de capital aprobată de acţionari la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, în intervalul 15-23 februarie 2021, estimează compania într-un comunicat semnat de preşedintele Mihai Marcu, remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Este o informare făcută în condiţiile în care, majorarea capitalului social a MedLife cu 27,68 milioane de lei, ce implică distribuiţia gratuită a cinci acţiuni noi la una deţinută, este încă în curs de desfăşurare, cu toate că data de înregistrare aprobată de acţionari a fost 4 ianuarie, iar data plăţii 5 ianuarie. La începutul anului compania a anunţat piaţa despre întârzierea ducerii la capăt a operaţiunii, reclamând contextul general şi social generat de răspândirea Covid-19, coroborat cu perioada sărbătorilor, care a implicat un program redus de lucru al societăţilor şi al autorităţilor relevante.
Acum, compania aminteşte că, în data de 12 ianuarie a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru susţinerea cererii de înregistrare a acţiunilor ultimul document, respectiv declaraţia privind neatacarea în justiţie/neformularea de opoziţii faţă de Hotărârea AGEA, declaraţie emisă imediat după publicarea în Monitorul Oficial al României.
Autoritatea a comunicat că, în opinia sa, declaraţia trebuie emisă la expirarea termenului de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial (termen prevăzut de lege pentru formularea de opoziţii de către creditor). În cazul hotărârii AGEA MedLife, termenul se împlineşte în 11 februarie 2021, se arată în raportul de astăzi.
Faţă de opinia exprimată de ASF, MedLife a revenit cu argumente menite să-i susţină cererea de înregistrare rapidă a acţiunilor, între care inexistentă unei prevederi legale exprese care să impună emiterea declaraţiei numai după expirarea termenului de 30 de zile.
"Mai mult, există situaţii care pot fi extinse prin analogie, în care ASF permite emiterea declaraţiei înainte de expirarea termenului (cum ar fi cazul aprobării unui prospect de oferta publică de acţiuni noi)", se arată în comunicatul MedLife.
Totodată se arată că, nu există niciun interes care să poată fi reţinut de o instanţa ca justificând formularea unei opoziţii de către un creditor în legătură cu o majorare de capital social prin încorporarea rezervelor, întrucât patrimoniul emitentului nu se modifică ca urmare a unei astfel de acţiuni corporative. Ca atare, nu există niciun impact asupra niciunui creditor, se menţionează în raport.
De asemenea, în opinia conducerii MedLife se creează o discriminare evidentă între companiile nelistate, unde acţionarii dobândesc acţiunile noi imediat după finalizarea majorării (respectiv înainte de înregistrarea majorării la registrul comerţului) şi companiile listate unde durează luni de zile până când actionarii dobândesc acţiunile noi.
Dar, ASF a comunicat că rămâne la opinia sa iniţială şi că va emite certificatul de înregistrare după expirarea termenului de 30 de zile şi după depunerea de către MedLife a unei noi declaraţii privind lipsa opoziţiilor/neatacarea în instanţa.
"În consecinţă, deşi susţinem în continuare justeţea argumentelor noastre menite să protejeze acţionarii MedLife şi investitorii în general, vom emite o nouă declaraţie la data de 12 februarie 2021, care va fi depusă la ASF în aceeaşi dată. ASF ne-a comunicat că va acţiona cu maximă celeritate în vederea emiterii certificatului de înregistrare după depunerea celei de-a două declaraţii", se arată în comunicatul companiei, în care se adaugă: "Prin urmare, raportat inclusiv la termenul legal de 10 zile pentru soluţionarea de către ASF a cererii, estimăm că noile acţiuni MedLife vor fi alocate acţionarilor îndreptăţiţi de către Depozitarul Central în intervalul 15-23 februarie 2021".
Pentru primele nouă luni ale anului trecut, MedLife a raportat o cifră de afaceri consolidată de 770,8 milioane de lei, cu 8,4% peste cea din aceeaşi perioadă a lui 2019, în timp ce profitul net s-a ridicat la 43,99 milioane de lei, de peste două ori mai mare decât cel obţinut în intervalul ianuarie-septembrie a anului anterior, de 19,39 milioane de lei.
La data jumătatea anului trecut, Mihai Marcu deţinea 16,58% din MedLife, Nicolae Marcu avea 11,14% din prestatorul de serivicii medicale, iar Mihaela Gabriela Cristescu, mama fraţilor Marcu, deţinea 14,04% din societate.