MIHAI-RĂZVAN UNGUREANU: Referendumul: Alegere între destin european şi un destin de ţară din lumea a treia

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Politică / 20 iulie 2012

Referendumul: Alegere între destin european şi un destin de ţară din lumea a treia

Într-o perioadă de criză economică, când oricum principala problemă a relansării economice este încrederea, ţara noastră tocmai şi-a anulat şansele la o revenire economică mai rapidă, dinamitându-şi cel mai important capital: încrederea partenerilor în drumul său democratic şi european, ne-a declarat, într-un interviu, Mihai-Răzvan Ungurea-nu, fost prim-ministru şi membru fondator al Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta (ICCD), cu care va participa, ca parte dintr-o platfromă electorală, la alegerile parlamentare din toamnă.

Mihai-Răzvan Ungureanu apreciază că referendumul nu mai poate fi doar despre Preşedintele Băsescu. "Aici este vorba des-pre a alege între abuz şi normalitate democratică, între lege şi fărădelege, între un destin european şi un destin de ţară din lumea a treia", ne-a declarat domnia sa.

Fostul prim-ministru nu vede niciun motiv de bucurie în eventualitatea conformării lui Victor Ponta şi Crin Antones-cu cu cerinţele foarte specifice ale Uniunii Europene, drama fiind chiar ajungerea în punctul de a fi arătaţi cu degetul de întreg mapamondul ca exemplu de ţară care poate derapa spre practici autoritare, iar singura soluţie o reprezintă, potrivit domniei sale, creşterea unei clase politice în ADN-ul căreia să nu mai existe tentaţia puterii absolute de tip sovietic.

Mihai-Răzvan Ungureanu a mai fost ministru de externe şi director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

Reporter: De unde a venit ideea iniţierii unei platforme politice? Care sunt structura, misiunea şi obiectivele ICCD?

Mihai-Răzvan Ungureanu: Scopul Iniţiativei Civice de Centru Dreapta este acela de a se constitui într-o platformă flexibilă a societăţii civile în baza căreia sunt aşteptaţi să se exprime toţi cetăţenii ale căror valori şi principii despre societate, economie şi viaţă politică sunt apropiate dreptei europene. Iniţiativa este înainte de toa-te un mijloc de expresie pentru majoritatea tăcută a electoratului românesc care nu se mai regăseşte în oferta politică actuală şi care preferă să-şi inhibe manifestările în viaţa publică pe fondul unei profunde dezamăgiri faţă de clasa politică actuală.

Obiectivele imediate ale Iniţiativei sunt acelea de a construi o platformă de oameni şi de idei care să joa-ce rolul de clasă poltică alternativă la cea deja existentă şi să vină cu o ofertă electorală nouă, bazată pe proiecte care au în centrul lor adevăratele interese ale cetăţenilor.

Reporter: Aţi pregătit un plan de acţiune pentru sprijinirea preşedintelui Traian Băsescu la referendum? Dar pentru alegerile parlamentare din toamnă?

Mihai-Răzvan Ungureanu: La alegerile din toamnă, ICCD va fi parte a platformei electorale care va avea propriii candidaţi. Elementul distinc-tiv este acela că Iniţiativa va aduce în prim-planul politicii feţe noi, dinamice şi mai ales credibile, ireproşabile din punct de vedere moral şi profesional. Până la alegerile din toamnă, ICCD va merge peste tot în ţară pentru a se întâlni cu susţinătorii şi pentru a stabili împreună cu aceştia mesajele comune şi planul de bătaie.

În ceea ce priveşte referendumul, nu voi ezita nicio clipă să denunţ acest demers al cărui unic scop este acela de a facilita accesul unor oameni politici la puterea absolută în România cu încălcarea gravă a normelor democratice şi sfidând cu nonşalanţă adevărata agendă a românilor, care după aproape trei luni de guvernare Ponta şi Antonescu sunt mai sărăciţi, mai umiliţi şi mai izolaţi ca oricând.

Acest referendum nu mai poate fi doar despre Preşedintele Băsescu. Aici este vorba despre a alege între abuz şi normalitate democratică, între lege şi fărădelege, între un des-tin european şi un destin de ţară din lumea a treia.

Reporter: Cum aţi cataloga evenimentele de pe scena politică ro-mânească după încetarea mandatului dumneavoastră?

Mihai-Răzvan Ungureanu: Le-aş caracteriza prin haos, instabilitate politică, decredibilizare impardonabilă a României şi atac barbar la adresa instituţiilor statului. După doar trei luni de guvernare Ponta, România are un curs valutar istoric, scumpiri la gaze şi energie, şi, în general, mai puţini bani în buzunarul fiecărui român. Românii îşi plătesc cu sacrificii uriaşe datoriile la bănci, iar gradul de îndatorare al fiecăruia dintre noi a atins un maxim istoric. USL a reuşit să în-grijoreze şi puţinii inves-ti-tori pe care îi avem, iar avertis-mentul investitorilor înseamnă pericol pentru milioane de români: lo-curi de muncă pierdute, salarii neplătite, mai puţini bani la buget, riscuri de neplată a salariilor bugetarilor şi a pensiilor.

USL a venit la guvernare pro-miţând o viaţă mai bună pentru ro-mâni însă a reuşit doar o mare instabilitate politică, în spatele căreia îşi ascunde eşecurile guvernării şi ale viziunii politice. Sănătatea, educaţia, investiţiile, reformarea companiilor de stat, debirocratizarea, problema proprietăţilor, toate au fost trecute pe linie moartă de actuala putere. În schimb, principalele preocupări ale actualei puteri sunt de a muta şi permuta oameni din instituţii, de a ascunde şi acoperi impostori şi infractori, de a scoate în afara uzanţelor democratice România şi de a tabloidiza actul guvernării.

Reporter: În acest context, îşi mai poate respecta România angajamentele faţă de finanţatorii internaţionali (indicatori macroeconomici şi calendar de privatizare)?

Mihai-Răzvan Ungureanu: Evident că există un pericol major ca România să-şi rateze termenele asumate împreună cu finanţatorii internaţionali, însă spre deosebire de domnul prim-ministru Victor Ponta, eu am credinţa că Ro-mânia mai are în instituţiile sale oameni profesionişti care îşi vor face treaba. Însă adevărata problemă rezidă nu în faptul că Ro-mânia nu îşi va respecta angajamentele, ci în faptul că România şi-a pierdut capitalul de negociere pe care şi-l câştigase cu mari eforturi. Negocierile cu Fondul Monetar, Banca Mondială şi Comisia Europeană nu vor mai pleca, din păcate, din poziţia de egali, de parteneri, ci din poziţia de vinovaţi, de uzurpatori ai încrederii şi ai statului de drept.

Reporter: Au fost transmise o serie de semnale din partea liderilor şi instituţiilor internaţionale. Există şanse ca reacţiile comunităţii internaţionale să influenţeze acţiunile administraţiei de la Bucureşti?

Mihai-Răzvan Ungureanu: Cu siguranţă da, însă tocmai aici este şi problema. În doar câteva zile, o mână de politicieni au făcut ca România să fie percepută ca o ţară gata să derapeze în orice moment de la normele democratice. Din-tr-o ţară responsabilă, stabilă şi pe deplin europeană, dintr-o dată, Româ-nia s-a transformat în oaia neagră a Europei şi a transmis mesajul unei imaturităţi democratice. Într-o perioadă de criză economică, când oricum principala problemă a relansării economice este încrederea, Bucureştiul tocmai şi-a anulat şansele la o revenire economică mai rapidă, dinamitându-şi cel mai important capital: încrederea partenerilor în drumul său democratic şi european.

Nu este nicio bucurie că Victor Ponta şi Crin Antonescu se vor conforma în final cerinţelor foarte specifice ale Uniunii Europene. Drama stă în faptul că am ajuns în acest punct, în punctul de a fi arătaţi cu degetul de întreg mapamondul ca exemplu de ţară care poate derapa spre practici autoritare.

Reporter: Credeţi că este plauzibil scenariul suspendării dreptului de vot în Consiliul European dacă Premierul Victor Ponta nu îşi va respecta angajamentele luate faţă de Comisie? Ce alte măsuri poate lua Uniunea Europeană împotriva noastră? Se va reflecta situaţia actuală în raportul pe justiţie şi aderarea la spaţiul Schengen?

Mihai-Răzvan Ungureanu: Uniunea Europeană nu a fost niciodată o construcţie bazată pe ideea de pedeapsă, excludere, embargo, însă cred că după precedentul Ungariei, UE va fi mai drastică în cazul Ro-mâniei. Avem de pe acum un MCV care se anunţă dezastruos (n.r. raportul a fost publicat miercuri, iar Comisia Europeană a solicitat un altul până la finele acestui an), şansele României de a fi primită în spaţiul Schengen sunt aproape de zero, deci putem vorbi despre măsuri de sancţionare ale României. Din păcate, când Crin Antonescu şi Victor Ponta se răţoiesc cu ţâfnă la Europa, Româ-nia se izo-lează cu fiecare minut ce trece.

Reporter: Vedeţi, în următoarele săptămâni, o ieşire din această situaţie? Care ar fi soluţiile?

Mihai-Răzvan Ungureanu: Singura soluţie este aceea de a creşte o clasă politică în ADN-ul căreia să nu mai existe tentaţia puterii absolute de tip sovietic. România se poate salva doar prin creditarea unor politicieni care să fie conectaţi la societate şi la adevăratele interese ale românilor. Trebuie să recuplăm clasa politică de România, iar şansa pentru a face acest lucru o reprezintă alegerile din toamnă.

Reporter: Vă mulţumesc!

"Sănătatea, educaţia, investiţille, reformarea companiilor de stat, debirocratizarea, problema proprietăţilor, toate au fost trecute pe linie moartă de actuala putere."

"România şi-a pierdut capitalul de negociere pe care şi-l câştigase cu mari eforturi"

"Când Crin Antonescu şi Victor Ponta se răţoiesc cu ţâfnă la Europa, România se izolează cu fiecare minut ce trece."

SIE ne lămureşte sau nelămureşte?

Actualul director general al Serviciului Român de Informaţii Externe (SIE), domnul Teodor Meleşcanu, a avut, recent, o întâlnire cu câţiva jurnalişti, printre aceştia numărându-se Emil Hurezeanu şi Ion Cristoiu, ne-au declarat surse apropiate împrejurării.

Discuţiile s-au concentrat pe recentele evenimente de pe scena politică şi ecourile acestora în străinătate.

Aceleaşi surse ne-au spus că Teodor Meleşcanu ar fi negat în faţa jurnaliştilor vreo implicare a SIE în propagarea informaţiilor de pe piaţa internă, în străinătate.

Contactaţi de noi pentru a verifica informaţia, în primă instanţă, interlocutorul nostru de la SIE ne-a transmis că nu ştie să fi avut loc o astfel de întâlnire, că se va interesa şi că, în cel mai scurt timp posibil, vom fi contactaţi ca să ne transmită răspunsurile solicitate.

După aproximativ 20 de minute, am primit un apel de la o doamnă, care s-a prezentat a fi de la SIE (lucrătorii SIE nu-şi declină identitatea) şi care ne-a spus că nu a avut loc nicio întâlnire între domnul Teodor Meleşcanu şi presă şi că, dacă ne-am acreditat, atunci este imposibil să nu primim comunicate de presă şi invitaţii din partea SIE.

Am precizat că avem două persoane acreditate la SIE.

În finalul zilei, SIE ne-a cerut să-i adresăm o solicitare "oficială" (în scris), ca şi când convorbirea telefonică ar fi avut caracter privat.

Am îndeplinit formalitatea, dar, probabil, vom primi un răspuns în termentul legal.

Adică, după Referendum... (L.D.)

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. mai alaltaieri Bacon_ski, azi MeReUu, maine-poimaine urmeaza insusi Base, nu? halal echidistanta...

    1. Dacă nu citești pina-n coada sau nu pricepi ce-au făcut astia de la Bursa, nu te baga.

    MRU reprezinta ( in ccazul in care basescu dispare de la institutia prezidentiala ) pretul pe care trebuie sa-l plateasca ROMANII pentru disparitia sau inrobirea totala a sa.

    Am avut o stima si un respect deosebit fata de dl.Mihai Rasvan Ungureanu.Am avut.Nu mai am.Pentru ca nu este obiectiv.Este partinic.

    Democratia,Consitut ia Romaniei a fost incalcata.Legea fundamentala nu poate fi incalcata mai grav sau mai putin grav.A FOST INCALCATA!!! Si de unii si de altii.Atunci sa-i "judecam" si sa-i "condamnam" pe toti cu aceeasi unitate de masura. 

    De aceea nu cred in reusita si in obiectivitatea domnului Traian Rasvan Ungureanu de a construi o formatiune politica mai pura.Pentru ca dansul nu e pur. 

    Il asimilez acum ca pe un judecator care, pus sa judece aceasta disputa politica din Romania, ar da solutia finala: 1+1= 3,14, in favoarea PDL.Pentru ca nu doreste,nu ca nu poate, sa ia in calcul raportul de cauzalitate.

    In rest, numai de bine. 

    1. Dintotdeauna mi s-a parut gaunos, iar mandatul sau scurt mi-a confirmat impresia.

    Nu stiam ca basescu e singura garantie pentru un destin european. Ungurene, esti penibil!!!!! Esti atat de frustrat pentru ca ai fost demis de Parlament, incat nu mai ai proprietatea termenilor. Auzi, numai basescu ne duce in Europa. Fara el, ajungem in lumea a treia. Ba, ce jigodii de basisti!!!!!

    1. Nu pricepi? Nu numai Basescu ne poate garanta destinul european, asta-i una; cealalta este ca uzurpatorii nau cum sa ni-l garanteze - in UE nau ce cauta uzurpatorii, plagiatorii si somnorosii.

      Io sunt mai tampit si nu pricep. Basescu si pd-ul au adus raiul pe pamant, iar ponta si antonescu se straduiesc sa inlature binele facut de Atarnat sau cum? De ce pedalacii nu ne-au dus acolo unde vrem sa ajungem? De ce basescu nu ne-a bagat in sengen? Zici ca eram germania, iar in doua luni ne-am transformat in somalia. Nu tine vrajeala asta

    plangi ungurene? te tavalesti in chinuri? cariera ta politica s-a terminat inainte de a incepe!!...apropos.....blugii nu se poarta la calcati la dunga!! si nici maieu pe sub camasa cu maneca scurta!! intelectualule!!

    1. Intr-una din povetele sale maestrul Goethe spunea: daca vrei ca cineva sa-ti fie cu adevarat credincios trebuie sa-l platesti bine. Desigur aceasta era o pilda care a fost exprimata cu mai mult de 200 de ani in urma. Time changes, who knows if today also valid ist? Cat despre camasa fara maiou, fie ea si cu maneca scurta cred ca batranul imi lungea urechile daca faceam asa. Se pare ca dumneata nu prea transpiri ca sa intelegi importanta lui MAYO. Iar ca sa calci pantalonii , fie ei si bluji trebuie sa te straduiesti. Oricum dovada unui intelectual rezida in vestimentatie. Ma intreb insa de ce ne merge cum ne merge daca suntem in top la moda..

      Darwinismul nu a asteptat teoriile moderne ca sa fie infirmat: faptul ca haina face pe om este cunoscut de mult.

    In momentul numirii lui MRU la SIE toata lumea spunea c anu mai poate ocupa functii administrative sau politice in statul roman, deoarece functia respectiva i-ar permite acces la date care i-ar crea un avantaj incorect. Intr-un stat condus de un securist insa, acest lucru a fost posibil. Spallat ras si frezat, dl Ungureanu ne vorbeste de idealuri marete si desigur, de Europa, marea speranta a romanilor, care de vreo luna a devenit o Mecca, la cre sa ne inchinam cu totii fara crancire si fara nici o abatere. Prim ministru cu cel mai scurt mandat din istorie, securist de mic, sluga supusa a lui Basescu ne da lectii de demoacratie si europenism. Desigur, cu conditia esentiala ca de-neinlocuitul sa nu fie inlocuit. Un Emil Bobu al lui Ceausescu incearca sa ne seduca cu cuvantari create in beciurile securitatii. Suntem o tara de lumea a treia d-le Ungureanu, datorita unor oameni ca tine. Incercam sa ne democratizam. Iar primul pas e sa scapam de securisti. Din 29 iulie.

    S-au adunat toti privitorii de la antene sa posteze pe aici ? Ce ? E reclama la tv si nu aveti pe cine sa injurati ?

    Personal il apreciez pe dl. MRU. 

    Urez acestei initiative, chiar daca a aparut un pic cam tarziu, pentru inceput sa intre in parlament. 

    E nevoie de un nou curent in politica romaneasca care sa se poata bate cu actualii "politicieni". 

    Pentru cei care ati postat anterior mie am si o intrebare: 

    Parlamentul are 137 de senatori si 332 de deputati. Puteti numi 10 membrii ai parlamentului (indiferent de orientarea politica) in care sa aveti incredere deplina ?

    Astept sugestii ! 

    1. E cumva interzis sa privesti la antene? Doar privitorii labe unu detin adevarul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb