Ca răspuns la solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a solicitat CE protecţie în faţa preţurilor de dumping practicate de statul ucrainean.
Ministrul de resort s-a alăturat Bulgariei, în Consiliul AgriFish, din 23 septembrie a acestui an, cu privire la interzicerea importului de ouă din Ucraina şi a solicitat deja Comisiei Europene o soluţie pentru protejarea fermierilor europeni de preţurile de dumping practicate de Ucraina.
"Este nevoie de o intervenţie a Comisei Europene în privinţa importurilor ucrainene de ouă şi carne de pasăre, ţinând cont de faptul că fermierilor noştri le sunt impuse anumite condiţionalităţi cu privire la creşterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparaţie cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene. Aşteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiţi să aplicăm mecanismul de licenţiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr şi făină" a afirmat ministrul Barbu.
Uniunea Europeană a ridicat restricţiile de import pentru produsele agricole din Ucraina, ca urmare a conflictului militar cu Rusia. Mai exact, pentru statele membre care au frontieră cu Ucraina, au fost stabilite excepţii şi derogări, inclusiv introducerea licenţierii pentru anumite categorii de produse agroalimentare, a comunicat ministerul.