Ministerul de Finanţe reglementează accesul la facilităţile fiscale

A.D.
Miscellanea / 7 noiembrie 2024

Ministerul de Finanţe reglementează accesul la facilităţile fiscale

Guvernul României a aprobat o serie de acte normative propuse de Ministerul Finanţelor pentru a susţine mediul de afaceri, stimularea investiţiilor, simplificarea procedurilor fiscale şi sprijinirea IMM-urilor. Ele au fost structurate într-un ghid informativ, publicat de ministerul de resort, care vizează următoarele:

Introducerea declaraţiei unice inteligente, pentru simplificarea declarării şi calculului impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale pentru persoanele fizice. De asemenea, actul normativ prevede eliminarea obligaţiei depunerii Declaraţiei pentru declararea venitului estimat.

La propunerea operatorilor economici, se reglementează confiscarea graduală a bunurilor nedeclarate în funcţie de repetarea abaterilor şi se suspendă, până la 31 martie anul viitor, sancţiunile pentru neconformarea privind transferul datelor de poziţionare a vehiculelor în Sistemul RO e-Transport, pentru a permite adaptarea sistemelor informatice.

Se aprobă schema de ajutor de stat pentru proiectul de investiţii al Nokian Tyres în judeţul Bihor, care prevede acordarea unui grant de 99,55 milioane euro pentru construirea unei noi fabrici de anvelope cu o capacitate anuală de 6 milioane de unităţi, creând 552 de locuri de muncă directe şi având un impact economic regional semnificativ.

Se suplimentează, cu suma de 85 milioane lei, creditele bugetare aprobate pentru anul 2024 la nivelul Ministerului Finanţelor, pentru plata ajutorului de stat acordat pentru stimularea investiţiilor regionale şi sprijinirea IMM-urilor.

Se aduc clarificări şi completări la normele metodologice privind Codul fiscal, vizând impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor şi accizele.

"Măsurile aprobate astăzi de Guvern ne arată că suntem într-o etapă importantă în îmbunătăţirea interacţiunii dintre contribuabili şi administraţia fiscală, fiind decizii luate în urma mai multor consultări cu mediul de afaceri. Dau exemplu eliminarea estimatului sau gradualizarea sancţiunilor la e-Transport. Prin digitalizarea şi simplificarea procedurilor fiscale, vrem să oferim un sprijin real şi eliminăm obstacolele birocratice care, până acum, îngreunau conformarea şi generau costuri suplimentare. Dorim să asigurăm o tranziţie cât mai lină şi eficientă pentru toţi operatorii economici care trebuie să se supună unor noi obligaţii, pentru ca aceştia să se poată conforma cerinţelor legale fără să suporte eventuale sancţiuni. Tot astăzi, am majorat bugetul pentru plata sprijinului oferit sub formă de scheme de ajutor de stat menite să încurajeze investiţiile de amploare, esenţiale pentru dezvoltarea regională. Investiţia Nokian Tyres va genera un impact semnificativ asupra economiei locale şi lanţurilor de distribuţie prin crearea de locuri de muncă şi stimularea companiilor locale care furnizează materii prime, transport şi servicii logistice", a subliniat ministrul Marcel Boloş.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal şi măsuri specifice pentru digitalizare stabileşte o serie de măsuri ajutătoare.

Astfel, se va simplifica mecanismul de calcul, plată şi declarare de către contribuabilii persoane fizice a obligaţiilor fiscale vizând impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii datorate într-un an fiscal. Aceasta va permite îmbunătăţirea conformării fiscale şi colectarea mai eficientă a veniturilor;

Totodata, contribuabilii persoane fizice vor fi degrevaţi de obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate, pentru declararea venitului estimat, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, estimate, precum şi pentru toate celelalte situaţii în care intevin modificări/recalculări/rectificări ale acestora.

Formularul- Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice va fi mai simplu de completat.

Ordonanţa mai reglementează un indicator (salariul minim brut pe ţară în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului), care să permită introducerea unor condiţii de validare şi determinarea contribuţiilor datorate potrivit legii.

Mecanismul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale şi/sau contribuţiei de asigurări sociale de sănătate va fi simplificat, întrucât determinarea contribuţiilor se efectuează în anul următor celui în care veniturile au fost obţinute, în funcţie de nivelul veniturilor realizate, în corelare cu măsura privind eliminarea estimării veniturilor în cursul anului fiscal şi a obligaţiilor fiscale aferente;

Totodată, se reglementează formularul inteligent (e-DU) - Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletată cu informaţiile deţinute de ANAF privind veniturile înregistrate/disponibile în baza de date a instituţiei. Măsura are în vedere determinarea automată a bazelor anuale de calcul pentru stabilirea CAS/CASS, precum şi a CAS şi CASS datorate de persoanele fizice, în scopul unei mai bune colectării a acestora prin reducerea/eliminarea erorilor de calcul şi declarare.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va transmite, începând cu veniturile anului următor, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice precompletată cu datele privind veniturile realizate şi impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi cuantumul contribuţiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informaţiilor disponibile în bazele de date.

Măsura are în vedere reducerea/eliminarea erorilor de calcul şi declarare, precum şi o mai bună colectare a contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

OUG care modifică şi completează OUG nr.41/2022 privind Sistemul naţional RO e-Transport conţine un pachet de măsuri elaborat în colaborare cu propunerile mediului de afaceri şi vizează:

instituirea posibilităţii ca organele de control ale ANAF să colecteze date şi informaţii deţinute la nivelul companiilor şi societăţilor cu capital integral de stat, în vederea monitorizării transporturilor rutiere de bunuri;

-asigurarea respectării principiului proporţionalităţii sancţiunilor în raport cu gravitatea faptei, astfel se reglementează aplicarea graduală a sancţiunii complementare a confiscării, prevăzută la 13^1 alin.(2) din OUG nr.41/2022. Astfel, confiscarea se va aplica după cum urmează:

-15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate în cazul contribuabililor aflaţi la prima abatere,

-50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate în cazul contribuabililor aflaţi la cea de-a doua abatere,

-100% în situaţia în care operatorul economic săvârşeşte trei contravenţii.

suspendarea până la 31 decembrie a aplicării dispoziţiilor care reglementează contravenţia pentru nerespectarea obligaţiei operatorului de transport rutier de a asigura transferul datelor curente de poziţionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaraţiei, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport. Măsura are în vedere necesitatea adaptării sistemelor informatice şi a metodologiilor de lucru ale contribuabililor la cerinţele de conformare care privesc declararea transporturile rutiere internaţionale de bunuri.

In plus, Guvernul a adoptat şi HG privind acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc solicitat de NOKIAN TYRES Europe Operations SRL. Suma alocată este de aproximativ 100 milioane euro pentru dezvoltarea unei noi capacităţi de producţie de anvelope pentru autoturisme.

Valoarea totală nominală a investiţiei NOKIAN TYRES se ridică la 626,42 milioane euro, din care costuri eligibile de 611,42 milioane euro. Fabrica din România, din judeţul Bihor va începe producţia comercială în 2025. Astfel, Nokian Tyres va dezvolta o unitate de producţie nouă cu o capacitate planificată de 6 milioane de unităţi pe an şi va încorpora tehnologie de ultimă generaţie.

Sprijinirea investiţiei propuse de Nokian Tyres PLC în Oradea are un efect multiplicator semnificativ în economie la nivel regional şi local în ceea ce priveşte stimularea atât a creării de locuri de muncă, cât şi a creşterii cifrei de afaceri cu parteneri şi furnizori. Ca urmare a investiţiei realizate, în perioada 2023-2032, contribuţiile la bugetul general consolidat generate de investiţia realizată de Nokian Tyres sunt în valoare de 69 milioane euro.

O alta HG suplimentează, cu suma de 85 milioane lei, creditele bugetare aprobate pentru acest an, pentru plata ajutorului de stat în luna noiembrie, pentru schemele de ajutor de stat administrate de MF şi respectiv schemele administrate de alte autorităţi şi pentru care MF are calitatea de ordonator principal de credite.

În ce priveşte impozitele pe profit, pentru calculul impozitului minim pe cifra de afaceri/impozitului suplimentar pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, executivul a adoptat HG pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr.1/2016.

Măsurile cuprinse în proiectul de act normativ vizează:

-veniturile care sunt luate în calculul indicatorului venituri totale, prin raportare la modul de înregistrare în evidenţa contabilă a acestora;

-determinarea valorii creditului fiscal extern care se ia în considerare pentru scăderea din impozitul minim pe cifra de afaceri, prin raportare la prevederile art.39 din Codul fiscal;

-calculul impozitului minim la nivelul unui grup fiscal;

identificarea contribuabililor care scad, la calculul impozitului minim, valoarea accizelor din veniturile totale;

prezentarea unor exemple de calcul al impozitului minim;

-sfera de cuprindere a activităţilor de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale, pentru contribuabilii reglementaţi/licenţiaţi, potrivit legii.

În domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se stabilesc următoarele:

clarificarea condiţiilor care trebuie îndeplinite de către o persoană juridică română cu asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, 25% sau mai puţin de 25% din valoarea/numărul titlurilor sale de participare sau al drepturilor de vot, pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, inclusiv prezentarea unor exemple;

prezentarea unor exemple pentru aplicarea prevederilor referitoare la stabilirea întreprinderilor legate;

-clarificări legate de îndeplinirea condiţiei referitoare la depunerea situaţiilor financiare anuale, pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor.

În domeniul accizelor, se introduc clarificări la pct. 30 din Normele metodologice în sensul că, într-un antrepozit fiscal de producţie ţigarete pot fi fabricate şi produse destinate inhalării fără ardere, care conţin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb