Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Liviu Rogojinaru, afirmă că autorităţile ar trebui să ia în considerare dezvoltarea unor programe pentru abilităţi şi educaţie digitală în vederea sporirii rezilienţei economice şi susţinerii IMM-urilor, potrivit news.ro.
"Ar trebui să luăm în considerare dezvoltarea unor programe pentru abilităţi şi educaţie digitală în vederea sporirii rezilienţei economice şi susţinerii IMM-urilor. Este absolut necesar să repornim activitatea şi să ne axăm pe atragerea tinerilor în majoritatea sectoarelor economice, deoarece şomajul şi stagnarea economiei se află la niveluri alarmante din cauza crizei generate de pandemia COVID-19", a declarat secretarul de stat Liviu Rogojinaru.
Potrivit sursei citate, acesta a participat pe 8 iunie la reuniunea Grupului de Lucru la Nivel Înalt pentru Competitivitate şi Creştere - HLG COMPET, în format videoconferinţă. Aceasta a fost ultima reuniune organizată în cadrul actualului trio-ului de preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene format din România, Finlanda şi Croaţia.
Secretarul de stat Rogojinaru a subliniat importanţa programelor de renovare pentru crearea de locuri de muncă în construcţii, investiţii în tehnologii curate şi lanţuri valorice, în special pentru baterii şi sisteme bazate pe hidrogen, dezvoltarea vehiculelor electrice şi instalarea punctelor de încărcare a vehiculelor electrice precum şi lansarea de proiecte importante de interes european comun (IPCEI) în sectoare cu importanţă strategică pentru economie.
Reuniunea a oferit cadrul unor dezbateri comune asupra dublei tranziţii ecologice şi digitale, cu rol de motor pentru redresarea economică a Uniunii Europene, în contextul prezentării la 27 mai a Planului european de redresare.
Dezbaterile purtate în cadrul HLG COMPET constituie un aport substanţial pentru discuţiile ministeriale care vor avea loc cu ocazia reuniunii Consiliului UE Competitivitate din data de 12 iunie.
"Tema rămâne una de importanţă majoră la nivel european, fiind inclusă pe agenda liderilor europeni care vor participa la reuniunea Consiliul European stabilit la 19 iunie", informează Ministerul Economiei.
Planul european de redresare propus de Comisia Europeană va contribui cu 750 de miliarde euro la relansarea economiilor statelor membre, din care 500 de miliarde eurosub formă de granturi şi 250 miliarde euro sub formă de împrumuturi.
Fondurile vor fi investite în trei piloni, astfel: sprijin acordat statelor membre pentru investiţii şi reforme menite să contribuie la soluţionarea crizei; relansarea economiei UE prin stimularea investiţiilor private; învăţăminte trase în urma crizei pentru prevenirea şi pregătirea situaţiilor de criză şi pentru cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională.
În intervenţia sa, Liviu Rogojinaru a susţinut Instrumentul de redresare şi rezilienţă, având cel mai mare buget alocat şi fiind distribuit sub formă de granturi şi împrumuturi pentru sprijinirea punerii în aplicare a investiţiilor şi reformelor esenţiale pentru o redresare durabilă.
Totodată, demnitarul român a susţinut alocarea rapidă a fondurilor de investiţii ale UE şi consolidarea guvernanţei UE pentru a asigura sprijinul financiar necesar implementării Planului european de redresare.
Secretarul de stat a evidenţiat necesitatea unui sistem de guvernanţă a celor 14 ecosisteme industriale prezentate de Comisarul Thierry Breton şi a lanţurilor valorice strategice industriale europene.
Liviu Rogojinaru a susţinut adâncirea pieţei unice, reducerea sarcinilor administrative şi facilitarea utilizării instrumentelor digitale, precum semnăturile electronice la nivelul întreprinderilor şi în special pentru IMM-uri, digitalizarea achiziţiilor publice, punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1020 privind supravegherea pieţei şi conformitatea produselor precum şi a Regulamentului (UE) 2019/515 privind recunoaşterea mutuală.
Lucrările HLG COMPET au fost prezidate de Mario Antonić, secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Artizanatului din Croaţia, în prezenţa Comisiei Europene, reprezentată de Kerstin Jorna, Director General al Direcţiei Generale pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri.
Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene va fi preluată de trio-ul Germania-Portugalia-Slovenia în perioada iulie 2020 - decembrie 2021. Lucrările HLG COMPET vor fi prezidate de Germania.
1. Tot viitor ???
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2020, 11:24)
Era musai de 30 de ani !