Ministerul Energiei a lansat în consultare Proiectul de OUG pentru reglementarea capacităţilor de stocare a energiei

A.D.
Miscellanea / 30 octombrie 2024

Ministerul Energiei a lansat în consultare Proiectul de OUG pentru reglementarea capacităţilor de stocare a energiei

Ministerul Energiei anunţă lansarea în consultare publică a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea cadrului legislativ existent, vizând atât Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cât şi Legea nr. 220/2008 privind promovarea producerii de energie din surse regenerabile, transmite news.ro.

Potrivit instituţiei ministerului, proiectul de ordonanţă de urgenţă reglementează crearea unui cadru solid şi sustenabil pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare de energie, stabilirea regimului de interes public naţional pentru proiectele de producere a energiei electrice strategice şi implementarea măsurilor de auditare cibernetică pentru siguranţa infrastructurilor fotovoltaice.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede reglementarea tehnologiilor de stocare CHEAP şi clarifică legislativ funcţionarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP). Stocarea pe termen scurt şi sezonier, inclusiv prin baterii, este vitală pentru stabilitatea sistemului naţional, asigurând o flexibilitate sporită şi prevenind dezechilibrele dintre cererea şi oferta de energie, care pot afecta siguranţa aprovizionării şi stabilitatea preţurilor, conform ministerului.

"Proiectul reglementează declararea proiectelor energetice de producere a energiei electrice ca lucrări de interes public naţional. Această calitate permite clasificarea unor lucrări de infrastructură energetică ca având importanţă naţională, acordându-se anumite facilităţi fiscale, inclusiv scoaterea acestora din circuitul agricol, în condiţiile legii. Obiectivul este accelerarea implementării proiectelor critice pentru securitatea energetică a României, cu un impact pozitiv asupra stabilităţii pieţei energetice şi asigurării resurselor necesare tranziţiei energetice", se arată în comunicat.

Ministerul mai precizeaza că proiectul va obliga operatorii de reţea ai parcurilor fotovoltaice la audit cibernetic. Astfel, invertoarele şi componentele informatice asociate parcurilor fotovoltaice vor fi auditate periodic. Măsura este pentru protectia infrastructurii naţionale împotriva vulnerabilităţilor digitale.

În plus, proiectul propune dezvoltarea unui cadru legal pentru iniţiativele publice şi private de construire de capacităţi de stocare a energiei.

În contextul actual de creştere a capacităţilor de energie regenerabilă, modificările legislative sunt esenţiale pentru stabilitatea şi securitatea Sistemului Energetic Naţional şi pentru menţinerea unor preţuri competitive pe piaţa de energie.

"România face un nou pas decisiv spre un viitor energetic durabil şi sigur. Acest proiect de ordonanţă oferă cadrul de care avem nevoie pentru a transforma ambiţiile noastre de tranziţie verde în realitate, iar securitatea energetică a României va fi consolidată prin inovare şi prin reglementări adaptate cerinţelor actuale. Tranziţia energetică nu mai este un obiectiv pe termen lung, ci o urgenţă naţională. Deschidem larg porţile pentru investiţiile în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, precum şi pentru orice proiect de stocare a energiei electrice. Stocarea este prioritatea zero a sistemului energetic naţional," a precizat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb