Ministerul Energiei cere revocarea membrilor Romgaz

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie

Ministerul Energiei cere revocarea membrilor Romgaz

Măsura este necesară pentru respectarea unui jalon din PNRR, ce vizează guvernanţa corporativă în societăţile controlate de stat

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al Romgaz, cere revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al producătorului de gaze naturale, conform unui raport al emitentului publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ministerul a solicitat completarea ordinii de zi a acţionarilor Romgaz din data de 14 aprilie cu o serie de puncte ce vizează revocarea membrilor board-ului companiei, din cauze neimputabile, în vederea îndeplinirii jalonului nr. 121 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, precum şi alegerea membrilor provizorii a board-ului cu un mandat de cinci luni.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţase în urmă cu două săptămâni că va cere revocarea membrilor consiliilor unor companii deţinute majoritar de stat, pentru a respecta criteriile acestui jalon din PNRR, care vizează guvernanţa corporativă în întreprinderile cu capital de stat. În toamna anului trecut, Comisia Europeană a transmis Guvernului Ciolacu o scrisoare prin care anunţa suspendarea plăţii a 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR, din cauza conflictelor de interese şi a influenţelor politice în numirea directorilor companiilor de stat din domeniul energetic.

Consiliul de Administraţie al Romgaz este compus în momentul de faţă de preşedintele Dan Dragoş Drăgan şi membrii Aristotel Marius Jude, Marius Gabriel Nuţ, Răzvan Braslă, Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balasz şi Elena Lorena Stoian.

Săptămâna trecută, ministerul a înaintat o solicitare similară pentru Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica.

Romgaz, cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din ţara noastră, a încheiat anul 2024 cu un profit net de 3,21 miliarde lei, în creştere cu 14,48% faţă de 2023. Veniturile au scăzut cu peste 11%, la 8,54 miliarde lei. Producţia de gaze naturale a crescut cu 3,64%, la 4,962 miliarde de metri cubi, în timp ce producţia de energie electrică a scăzut cu 8,55%, la 880,3 GWh.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din producătorul de gaze naturale cu sediul în Mediaş, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 23,3 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu pot sa nu gandesc la cat de mult a pierdut min energiei pt ca Petrom a fost dat practic gratis pe maruntis, societate integrata vertical, pe criza asta de energie fosila! Daca se mai instraineaza si alte active energie, asa cum se cere si se preseaza chiar, sa nu se mire guvernantii de statutul de sclav pe care l au la nivel international, ca se va adinci. In climatul actual cum sa nu gandeasc0a mari puteri ca daca Austria s a imbogatit si a preluat pe nimic atit de mult, pai o mare putere e indreptatita sa pretinda tot ce eventual a mai ramas! Papdurile sunt jumatate rase, terenul agricol jumatate e cu proprietari straini, litoralul dat practic gratis la libanezi and co, insula mare a Brailei data gratis... Etc

    1. pai romgaz a platit 1 miliard de euro DOAR pt dreptul de a exploata neptun, pt a scoate ~4 miliarde m3 anual, suma ce nu ia in considerare banii necesari pt infrastructura exploatarii. OMV Petrom a scos cel putin 2 miliarde anual timp de 20 de ani, cu revedente la minim, si a platit pe TOT, zacaminte, rafinarii, statii de alimentare, 700 milioane de euro.

      Corect! Asa este cand esti condus de 35 de ani de tra.da.to.ri.

      petrom cand era de stat era in gaura an de an, zi de zi, acum face miliardul si prin taxe si accize tot statul a castigat cel mai mult, asa ca stai parcat si NU MAI DEZINFORMA

      Mergea pe gaura pentru ca era condus de clica politica ma.fi.ota. Asa ati inchis toata industria sec.ur.is.ti.lor. In loc sa ii arestezi ai fu.rat cu ei. Numai tine placa asta ca avea gauri. Gauri avea pentru ca fu.ra.ti voi. L-ati dat pe gratis si acum incercati sa va justificati. Nu tine trebuie sa fiti ju.de.ca ti. Statul la fel incasa accize. Asa ca lasa vrajeala Acum suntem jec.ma.ni.ti de austrieci care ne vand benzina si motornia la acelasi pret ca la ei sau mai scump. La salariile noastre de mizerie. Acum le-ati dat pe gratis si gazul din Marea Neagra.

      Nu înțelegem nici acum, în ultimul ceas, ca rămânem fără resurse. Cum sa vindem pământul, cum sa înstrăinăm resursele și companiile de stat, de ex HIDROELECTRICA. Ne merităm soarta, noi ne chinuim si alții profită maxim de resursele noastre.

    Dividendele incasate de statul roman dupa vanzare, deci pe 49% din actiuni, desi cam 20% erau ale fondului pr. sunt, cred, comparabile in valoare absoluta cu pierderile marcate inainte de privatizare. Cam ceva in genul Hidroelectrica, la intrarea in insolventa. E greu de gasit la noi un activ energetic care sa produca atat de mult cat poate capusa statul ca administrator "responsabil"

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5998
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2151
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9509
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.2781

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb