La prima licitaţie pentru Schema de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferenţă pentru energia regenerabilă eoliană onshore şi solară fotovoltaică, desfăşurată pe 12 decembrie 2024, au fost depuse 48 de oferte, transmite Ministerul Energiei într-un comunicat. Dintre acestea, 47 au fost declarate eligibile pentru evaluarea financiară. Totalul capacităţii ofertate a fost de 1.196 MW pentru energia eoliană onshore şi 1.615 MW pentru energia fotovoltaică.
"Am avut un număr important de participanţi, iar preţurile rezultate sunt foarte competitive, cu 20-30% sub preţurile maximale. Toate aşteptările noastre privitoare la succesul acestei prime licitaţii au fost depăşite, ceea ce confirmă încrederea pe care investitorii o au în România şi în viitorul sistemului nostru energetic. Acest mecanism de sprijin financiar ajută la stimularea investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă, reducând riscurile financiare pentru investitori şi oferind predictibilitate pe termen lung", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
Ministrul Energiei a subliniat succesul primei licitaţii CFD (Contracte pentru Diferenţă) pentru energie regenerabilă din România, descriind-o ca o premieră naţională şi europeană, finanţată din Fondul pentru Modernizare. Prin aceste contracte, investitorii vor beneficia de un preţ fix, stabilit competitiv prin licitaţie publică, pentru energia electrică produsă în noile capacităţi, pe o perioadă de 15 ani. Ministrul a remarcat că preţurile obţinute sunt cu 20-30% sub plafonul maxim, depăşind aşteptările şi demonstrând încrederea investitorilor în ţara noastră şi în viitorul sistemului energetic, iar acest mecanism va sprijini investiţiile în energia regenerabilă şi va reduce riscurile financiare pe termen lung.
"Acesta este doar începutul, pentru că şi în anul care urmează vor fi organizate noi licitaţii de tip CFD: încă 3500MW pentru parcuri solare şi eoliene, dar şi o schemă complet nouă pentru capacităţi de stocare. Succesul acestei prime runde confirmă că este o soluţie corectă, apreciată de investitori, şi care răspunde aşteptărilor acestora. Mai mult, ne îndeplinim prin contractele acestea şi un nou jalon din PNRR, ceea ce demonstrează un principiu simplu - dacă vrei, poţi!", a declarat Sebastian Burduja.
După evaluarea ofertelor financiare, 21 de solicitanţi vor fi declaraţi câştigători în cadrul primei licitaţii pentru Schema de ajutor de stat prin Contracte pentru Diferenţă (CfD) pentru energie regenerabilă. Dintre aceştia, 11 solicitări pentru energie solară fotovoltaică vor însuma 432 MW, iar 10 solicitări pentru energie eoliană onshore vor ajunge la 1.096 MW, totalizând o capacitate de 1.528 MW. Aceste rezultate permit atingerea pragului de 1.500 MW stabilit în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Preţurile medii ponderate estimate pentru prima rundă de licitaţie sunt de 65 euro/MWh pentru energia eoliană onshore şi 51 euro/MWh pentru energia solară fotovoltaică. Preţurile maxime şi minime de exercitare pentru fiecare tehnologie au fost, pentru energia eoliană onshore, între 54,49 euro/MWh şi 77,33 euro/MWh, iar pentru energia solară fotovoltaică, între 45,05 euro/MWh şi 54,18 euro/MWh.
Câştigătorii vor semna contractele pentru diferenţă la preţul ofertat. Detalii suplimentare despre preţurile ofertate vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Energiei.