Dolarul american a scăzut luni la minimul ultimilor trei ani, pe fondul tensiunilor dintre Donald Trump şi şeful Rezervei Federale

M.P.
Miscellanea / 22 aprilie

Dolarul american a scăzut luni la minimul ultimilor trei ani, pe fondul tensiunilor dintre Donald Trump şi şeful Rezervei Federale

Dolarul american a continuat să se deprecieze luni, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, în contextul retragerii investitorilor globali din activele americane, pe fondul escaladării conflictului dintre preşedintele Donald Trump şi preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, transmite CNBC.

Potrivit sursei menţionate, indicele ICE U.S. Dollar, care măsoară valoarea dolarului faţă de un coş de valute internaţionale, a coborât până la 97,92, cel mai jos nivel înregistrat din martie 2022, potrivit datelor FactSet. În jurul orei 10:00 ET, indicele era în scădere cu 1,1%, la 98,24.

Dolarul s-a depreciat semnificativ de la preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, iar introducerea pe 2 aprilie a tarifelor globale reciproce a determinat o primă rundă de vânzări. Criticile recente ale preşedintelui la adresa lui Powell, pe care l-a numit "Domnul Prea Târziu" şi "un mare ratat", într-o postare pe Truth Social, au agravat presiunea asupra monedei americane, precizează aceeaşi sursă. În plus, consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, a declarat că administraţia Trump analizează posibilitatea înlocuirii actualului şef al Fed.

"Piaţa transmite un semnal clar că nu agreează nici măcar ideea ca preşedintele să încerce să îl demită pe Powell. S-a pierdut o parte din încrederea în politica economică a SUA," a declarat Krishna Guha, vicepreşedinte la Evercore ISI, pentru CNBC.

Andy Laperriere, şeful diviziei de politici publice din SUA la Piper Sandler, a exprimat îngrijorări similare într-o notă adresată investitorilor, citată de agenţia de presă: "Avem de-a face cu un preşedinte hotărât să răstoarne regulile de la Washington. Ignorarea declaraţiilor lui Trump legate de tarife s-a dovedit a fi o greşeală, iar acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în privinţa politicilor monetare."

Dolarul, considerat moneda de rezervă globală, a beneficiat de o cerere ridicată în ultimul deceniu, datorită performanţei superioare a activelor americane. Însă recentele dispute comerciale şi incertitudinile privind politica economică au dus la scăderea simultană a burselor şi obligaţiunilor americane, afectând negativ şi cursul dolarului. Luni, euro a crescut cu 1,3% faţă de dolar, în timp ce yenul japonez şi francul elveţian s-au întărit, reflectând continuarea tendinţei de fugă a capitalului din activele americane către monede considerate mai stabile, potrivit CNBC.

Opinia Cititorului ( 5 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Powell greseste ca nu este mai diplomat cu Trump pentru ca pozitia lui intransigenta ameninta independenta bancii centrale. Fed trebuie sa reziste politic in urmatoarele 15 luni, pana la alegerile de mid-term din 3.nov.2026.

    Pe de alta parte pericolul de recesiune adanca in urma politicilor economice grobiene este mult mai mare decat pericolul inflatiei. Nici vorba de spirala inflationista pentru ca americanii sunt ingroziti acum sa nu-si piarda locurile de munca. Deci, Powell poate fara probleme sa-i ofere lui Trump cate o reducere de 0.25% pe luna, nu are sens sa se opuna fatis ”intelectualilor” MAGA. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Alegerile de tip mid-term pt Congresul SUA vor avea loc pe 3 noiembrie 2026. În aceste alegeri vor fi puse în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 33 din cele 100 de locuri din Senat.

      Aproape sigur republicanii vor pierde majoritatile din Congres, americanii sunt tot mai ingroziti de politicile economice grobiene si haotice ale administratiei Trump.  

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    E curios cum majoritatea "economistilor" nu vad intențiile lui Trump! De ani de zile el susține ca dolarul este supraevaluat, afectând balanta comerciala a SUA. Toată cacealmaua asta cu tarifele pare sa-i aducă rezultatele pe care le doreste: devalorizarea dolarului, care va duce la creșterea exporturilor și scăderea importurilor SUA, și scăderea prețului petrolului, care va duce la reducerea presiunii inflaționiste in SUA. Peste vreo doua luni, Trump va anunta, senin, ca va relaxa politica tarifara a SUA, el/SUA având deja sacii în căruță!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Se putea obtine o usoara depreciere a dolarului si fara sa sparga magazinul de portelanuri.

      Marimea, proportiile conteaza si in viata si in economie. Inteleptul CEO al JPMorgan, Jamie Dimon, spunea ca poti sa gasesti ratiuni de securitate la niste masuri anti-economice cum sunt tarifele. Dar conteaza mult cum implementezi aceste tarife. 

      Una este sa bei un pahar de vin din cand in cand si alta este sa te imbeti in fiecare seara. 

      Una este sa introduci treptat, cate 10% pe an, un tarif cu anumite tari si cu totul altceva este sa dai cu parul in magazinul de portelanuri.  

      Ce nu intelege administratia Trump este ca deficitul comercial este doar o parte a ecuatiei, celalalta parte a ecuatiei sunt profiturile uriase facute de companiile americane, profituri care umfla bursa si buzunarele americanilor. 

      Si pana la urma ce treaba are guvernul federal cu deficitul comercial cat timp moneda este stabila si somajul este la un minim istoric? Treaba guvernului este deficitul bugetar. De ce nu discuta Trump cu Apple sa-si plateasca impozitele in SUA si nu in Irlanda? 

      Ca sa dau un exemplu ca in matematica, redus la absurd, daca maine China inchide toate fabricile Apple o parte uriasa din excedentul comercial al Chinei dispare. O sa fie insa domnul Trump multumit cu rezultatul acesta? China se descurca si daca pierde 200.000 de locuri de munca, dar SUA se descurca daca pierde profiturile uriase care ajung pe bursa?  

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Cancelarul Scholz a descris poate cel mai plastic cat de complexe sunt lanturile comerciale: „Uneori exista atat de multe dependenţe în lanţurile comerciale încât anumite produse sunt trimise înapoi şi aduse de sute de ori. Nu poţi pur şi simplu sa opreşti acest proces.”

      Este greu de spus exact ce va obtine Trump cu tarifele astea uriase, dar este sigur va procesul va fi dureros si va dura foarte mult. 

      In ziua de azi, economia SUA este extrem de performanta si exporta servicii si produse de tehnologie inalta care au o margine de profit uriasa. 

      Aceste profituri uriase, chiar daca platesc impozite mici in alta parte, ajung in cele din urma la bursa si in buzunarele americanilor. Inainte de criza din 2008, mare parte din averea americanilor era in imobile. In prezent, 65% din avutia americanilor este la bursa si doar 35% in imobile.  

      Sigur ca economia americana are si ea niste vulnerabilitati, dar ele pot fi adresate si partial rezolvate fara sa spargi magazinul de portelanuri: 

      1. poti sa pui niste tarife rezonabile cu anumiti parteneri comerciali si astepti sa vezi ce efecte economice au. 

      2.poti sa discuti cu marile companii americane sa-si plateasca impozitele acasa si astfel sa mai micsorezi deficitul bugetar. 

      3. sigur ca aparatul bugetar, federal si local, poate fi optimizat, dar nu este nevoie sa tai cu drujba.

      4. poti incerca, printr-o abordare bipartizana onesta si constructiva, sa rezolvi problema chiriilor foarte mari si problema uriasa a asigurarilor medicale cu care se confrunta o mare parte din populatie. Dar teoriile conspiratiei si politica dezbinarii nu vor rezolva aceste probleme, ba chiar le vor agrava.  

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3291
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7890
Gram de aur (XAU)Gram de aur480.8399

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb