Preţul aurului a depăşit luni pragul de 3.400 de dolari pe uncie, atingând un nou record istoric, în contextul ameninţărilor lansate de preşedintele Donald Trump la adresa independenţei Rezervei Federale şi al incertitudinilor generate de politicile comerciale agresive ale administraţiei sale, transmite CNBC.
Conform sursei menţionate, contractele futures pentru aur au crescut cu 3,15%, ajungând la 3.433,10 dolari pe uncie în jurul orei 9:56 ET, în timp ce dolarul american a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Metalul preţios a înregistrat o creştere de aproximativ 30% de la începutul anului şi de peste 8% doar de la anunţarea noilor tarife comerciale, pe 2 aprilie. Trump a intensificat luni atacurile la adresa preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, pe care l-a numit "un mare ratat" şi a cerut reducerea imediată a dobânzilor. Săptămâna trecută, Trump a afirmat că "demiterea lui Powell nu poate veni destul de repede", după ce şeful Fed a avertizat că noile tarife ar putea creşte inflaţia pe termen scurt.
Consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, a confirmat vineri că administraţia analizează opţiunile legale pentru eventuala demitere a lui Powell înainte de finalul mandatului său în 2026, precizează aceeaşi sursă. În acest climat de incertitudine economică şi geopolitică, aurul a devenit activul preferat al investitorilor şi al băncilor centrale. Potrivit analiştilor Citi, cotaţia aurului ar putea ajunge la 3.500 de dolari pe uncie în următoarele trei luni, pe fondul cererii ridicate şi al unei oferte limitate din partea industriei miniere.
"Estimăm că îngrijorările legate de impactul tarifelor asupra creşterii economice din SUA şi la nivel global se vor combina cu cererea puternică din partea băncilor centrale şi a investitorilor instituţionali," au transmis analiştii conduşi de Kenny Hu într-o notă adresată clienţilor, citată de CNBC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 22.04.2025, 07:52)
unde este sc cert sau cum se numea ce imi dadea niste explicatii cum poate scadea aurul fata de hartia numita dolar sau euro?
da ,poate scadea speculativ,cu marii speculatori care actioneaza concertat politic,dar pt putina vreme prin dobanzi nesustenabile sau steroizi economici,dar el ramane in latenta si merge doar in sus,ca AURUL nu e celuloza sau celuloid!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 08:23)
Cei mai mari cumparatori de aur sunt Bancile Centrale, adica entitati statale - create de puterea legislativa. Ce 'inovatie' (sarcasm) sa te chinui sa localizezi aurul din pamant, sa te chinui sa-l extragi, sa-l rafinezi, sa-l transporti, apoi sa-l lasi in seifuri. Genial (not).
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 22.04.2025, 09:27)
pt ca ei stiu mai bine decat oricine ce sta in spatele banilor,tipariti cu nonsalanta!
sta imaginea statului respectiv,cu zgarie nori,cu alte extravagante,dar daca te uiti la bilantul contabil(deficitul de cont curent,deficitul bugetar iti pui 4 maini in cap nu doua!
de aceea incearca sa mai puna si ceva serios in visterie nu obligatiuni de state,care daca ar fi firme private,ar fi cu 7 lacate la poarta si 10 afise for sale!
dar aici intervin pumnii lui Sotea,daca nu esti de acord cu hartia mea,nu esti democratie si vine ori o primavara ,ori o furtuna in desert ori bombardamente in numele democratiei ca la vecinii nostrii,iar papleata de atunci,geologul a spus ca este chiar de acord cu ele,desi avea informatii reale din Serbia,nu se informa de la antene!