MINISTERUL FINANŢELOR ANUNŢĂ: Creşterea economică pentru semestul întâi - 8,6%

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 august 2008

Creşterea economică pentru semestul întâi - 8,6%

Varujan Vosganian: "Deficitul bugetar se va menţine în ţinta de 2,3% din PIB"

Creşterea economică din primul semestru al anului 2008 a fost de 8,6%, trimestrul al doilea al anului fiind caracterizat printr-o creştere de aproximativ 9%, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Domnia sa a explicat: "Dinamica pozitivă a industriei, agriculturii şi a construcţiilor a făcut posibilă o astfel de evoluţie, România nemaiavând o asemenea creştere economică de peste două decenii".

Pentru trimestrul întâi al acestui an, creşterea economică a fost de 8,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a declarat că ţara noastră ar putea avea, în anul 2012, un PIB de 250 de miliarde de euro, iar în 2020 de circa 445 miliarde de euro, ceea ce ar însemna să ne clasăm pe poziţia a zecea între ţările Uniunii Europene (ca nivel al PIB).

Varujan Vosganian estimează că, în acest an, nivelul deficitului de cont curent se va situa sub 14% din PIB, în condiţiile în care ritmul de creştere a exporturilor este mai mare decât cel al importurilor. În semestrul întâi, ponderea deficitului extern în PIB este de 15,2%, potrivit datelor MEF.

Investiţiile străine directe, care, potrivit datelor BNR, au atins 4,8 milioane de euro, acoperind în proporţie de 61% nivelul deficitului extern, ar putea depăşi în acest an nivelul de 10 milioane de euro pe baza noilor investiţii şi a dezvoltării celor existente, a declarat Varujan Vosganian. Domnia sa susţine că ministerul pe care îl conduce face eforturi ca deficitul bugetar să nu depăşească 2,3% în acest an, în ciuda presiunilor existente asupra bugetului.

Aceste presiuni vin din partea plăţilor cu salariile, care trebuie făcute către Ministerului Afacerilor Externe, către unii procurori şi judecători - pentru plata unor drepturi, sau presiuni din cauza indundaţiilor.

Cea de-a treia rectificare bugetară, cea din toamnă, se va realiza mai repede decât în alţi ani din cauza alegerilor, ne-a declarat domnul Vosganian, cel mai probabil aceasta având loc la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.

Colectarea eficientă realizată în luna iulie a dus la reducere a deficitului bugetar până la 0,64% din produsul intern brut, de la 1,12% din PIB în primul semestru, a explicat ministrul Economiei.

După primele şapte luni ale anului, veniturile încasate la bugetul de stat au fost de 54,8% din programul bugetar pentu acest an, în timp ce cheltuielile s-au realizat în proporţie de 27,6%.

De curînd, Daniel Dăianu, profesor de economie, ne-a declarat că estimează o încetinire a creşterii economice în partea a doua a anului, comparativ cu creşterea de peste 8% din prima parte, ceea ce ar însemna o reducere a veniturilor la bugetul statului. Astfel, domnia sa adăugă că, în condiţiile în care se doreşte menţinerea deficitului bugetar la 2,3% la finalul lui 2008, cheltuielile trebuie să se menţină în limite normale.

Ionuţ Dumitru, economist şef la "Raiffeisen Bank", consideră că riscul ca deficitul bugetar să depăşească 3% în acest an este mare, deoarece cheltuielile bugetare sunt foarte mari, iar veniturile supraestimate. Domnia sa afirmă: "Veniturile sunt relativ dependente de ciclul economic. Acestea provin în cea mai mare parte din taxa pe valoare adăugată, care depinde în mod direct de consum. Dacă creşterea economică va încetini, ce se va întâmpla cu veniturile bugetare? Cât va fi atunci defictul bugetar?".

Ionuţ Dumitru consideră că, până la sfârşitul anului, creşterea economică va încetini deoarece sunt unele sectoare care nu vor mai performa atât de bine, cum af fi cel al construcţiilor.

În ceea ce priveşte nivelul deficitului extern, în ciuda informaţiilor furnizate de Banca Naţională, care indică o evoluţie pozitivă a balanţei comerciale, problema este că acesta se poate deteriora pentru că principalul nostru partener comercial de export, zona euro, înregistrează încetiniri ale creşterii economice. "Astfel, am îndoieli că acest trend al balanţei comerciale se va menţine", susţine economistul. Previziunea "Raiffeisen" pentru acest an, în ceea ce priveşte deficitul de cont curent, este de 14%.

MEF a finalizat realizarea noului Registru fiscal

Numărul taxelor parafiscale cuprinse în Registrul fiscal s-a redus în prezent la 115, organizate în 16 domenii parafiscale, după excluderea celor care ţin atât de domeniul public, cât şi de cel privat, a spus, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

În februarie, ministrul declara că, la ultimul "recensământ" întocmit de Banca Mondială cu privire la parafiscalitate, România figura cu 385 astfel de legi şi că, între timp, Ministerul Economiei şi Finanţelor a reuşit să abroge 107 dintre acestea, reducând astfel la 278 numărul legilor parafiscale.

Vosganian a precizat că, printre taxele excluse, se numără veniturile din chirii, caietele de sarcini de la licitaţii, dar şi taxele de doctorat, care sunt colectate atât de universităţi de stat, cât şi de cele private.

În privinţa Registrului fiscal, a cărui finalizare era programată iniţial pentru luna mai, Vosganian a spus că data a fost amânată după verificările făcute de MEF, pe baza datelor primite de la autorităţile implicate.

A.A

ANAF vrea să reducă pierderile din accize

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cumpărat 2.400 de sigilii cu GPS pentru monitorizarea maşinilor care transportă produse accizabile şi vrea să cumpere încă 2.400 până la sfârşitul anului, pentru a reduce pierderile de venituri din accize, a declarat, ieri, Daniel Chiţoiu, preşedintele ANAF.

ANAF intenţionează să monteze sisteme GPS pe toate maşinile care transportă produse accizabile, cum ar fi petrolul sau derivatele din petrol, în scopul de a limita pierderile de venituri la bugetul de stat pe zona accizelor.

El a mai adăugat că ANAF vrea să introducă obligativitatea luării în evidenţă a tuturor benzinăriilor, din cauză că se înregistrează pierderi de venituri pe zona accizelor.

"În prima parte a lunii septembrie vom aduce modificări Codului fiscal", pentru a creşte nivelul colectărilor pe acest segment, a mai spus Chiţoiu.

A.A

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb