Ministerul Finanţelor cere un dividend cu randament de 90% de la FP, din banii încasaţi pentru Hidroelectrica

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 28 iulie 2023

Ministerul Finanţelor cere un dividend cu randament de 90% de la FP, din banii încasaţi pentru Hidroelectrica

Ministerul Finanţelor, ce deţine 5,96% din Fondul Proprietatea (FP), a cerut completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor FP din data de 18 august cu un punct ce prevede alocarea unui dividend special de 1,7225 lei pe titlu, din suma încasată de Fond din vânzarea pachetului deţinut în Hidroelectrica, conform unui raport al emitentului publicat, astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În prezent, pe ordinea de zi a adunării acţionarilor FP din data de 18 august se află aprobarea distribuirii unui dividend special de 1,4942 lei pe titlu, ce nu include şi suma aferentă opţiunii de supra-alocare, ce între timp a fost exercitată. Astfel, FP a mai vândut un număr suplimentar de 11,7 milioane de acţiuni Hidroelectrica pentru care a încasat venituri brute suplimentare de aproape 1,22 miliarde de lei.

În noiembrie anul trecut, acţionarii FP hotărâseră ca sumele de bani obţinute în urma vânzării pachetului deţinut la Hidroelectrica să fie distribuite acţionarilor Fondului în termen de trei luni de la încasare, se aminteşte în cererea MFP.

În aceste condiţii, Ministerul Finanţelor solicită completarea ordinii de zi a acţionarilor FP din data de 18 august cu un punct care să prevadă: "aprobarea plăţii unui dividend special cu o valoare brută de 1,7225 lei pe acţiune rezultat din încasările în valoare de 9,28 miliarde de lei, provenite din oferta iniţială de acţiune deţinute de FP în Hidroelectrica".

Faţă de preţul de închidere al acţiunii FP de astăzi, de 1,904 lei, dividendul solicitat de Ministerul Finanţelor echivalează cu un randament brut de 90%.

Din acţionariatul FP fac parte fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, investitori instituţionali străini şi investitori persoane fizice din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. Cu cat creste FP luni?

    1. 2

      Luni nu creste, dar după aprobarea dividendului o să urce până v-a duce randamentul dividendului de la 90% la 30%.

      Toate astea sunt deja incluse in preturi. Diferența e că nu o sa mai fie alta AGA ci probabil se va aproba tot în 18 august. Nu prea ar trebui ca prețul să mai crească.

      Nu știu dc era inclus in preț propunerea MFP ...și da este foame mare la buget cu siguranța o sa fie aprobat , luni o sa fie interes depinde de piata ,sper sa meargă spre 2.0 poate chiar mai sus ...

      Cererea MFP nu, dar acționarii votasera clar ca toți banii luați din vânzarea Hidroelectrica sa fie dividende. Și oricum pentru cine cunoaște cât de cât FP nu era greu de intuit că o să meargă toți catre dividende. Rămâne de văzut luni daca era inclusa sau nu. Eu așa cum cred.

      Ar trebui sa mai creasca pentru ca Hidro insemna 70...75 din valoarea totala a portofoliului, iar dividendul (daca se aproba) va reprezenta circa 90% din cotatia actuala. Ar trebui sa creasca cotatia pana cand dividendul va constitui circa 75% din ea. 1,72 : 0,75 = 2.29 lei. In mod normal cotatia FP ar trebui sa ajunga la 2,3 lei, dar cel mai probabil se va stabiliza ceva mai jos, posibil in intervalul 2,2...2,25.

      Pe langa subiectul principla, dividendul FP, ar mai fi si un subiect secundar, si-anume pozitia statului.

      Acolo unde nu detine majoritatea statul vrea dividende maxime, daca se poate tot profitul, iar acolo unde este majoritar acorda numai 50% (uneori chiar mai putin, ca in cazul IARV, dar nu numai).

      Statul foloseste masuri diferite, des si in multe domenii (inclusiv in relatia cu cetateanul si obligatiile lui catre stat si respectiv ale statului catre cetatean), ceea ce este deranjant pentru ca nu este onest si nu joaca corect. 

    Scrie-ti, va rog, când a-ți mai văzut randament de 90 % și acțiunea nu a crescut mult, va rog sa dați un exemplu.

    1. FP este un caz special.

      FP ramane cu mai nimic dupa vanzarea H2O, procentual vorbind.

      Ca valoare a actiunilor..

      Maxim 10 bani. 0.1/actiune.

      Ramane cu circa 20...25% din ce avea inainte. Salrom are si alte bogatii in desaga, nu numai sare. In plus mai sunt si alte companii in portofoliul FP care vor avea cumparatori.

    Eu aștept să vând FP pe la 8 lei. Cine nu crede că va ajunge acolo să revină în septembrie.

    1. IN VECI!

      Singura problema este ca muritorii de rand platesc 10% CASS. Restul BAROSANILOR,nu. Si ei fac jocurile.

      Mă aștept să iasă statul cu un fel de scutire la impozitul pe dividende și scutire la casa în legătură cu banii rezultați din ipo h2o

      CASS

      HA HA HA...

    Daca se aprobă cererea statului român ( totuși e puțin 5.7% din acțiuni), cei peste 9 miliarde de lei se împart la vreo 5 miliarde de acțiuni, cate vor mai rămâne în septembrie, deci dividendul va fi mai mare de 1.72 brut.

    1. Va fi la cat a cerut statul. punct.Iar in ceea ce priveste scutirile, astea sunt vise!

      Sint 6 miliarde de actiuni. Plus ca statul poate da o reglementare, lege, OUG prin care cele 5.7% actiuni sa fie speciale.

      Punct. 

      Sunt 5.300.000.000 de acțiuni (în mare) și vedem câte vor mai fi la sf de an, pt că FP răscumpără în continuare.

    Dragi cititori, să știți că dividendul este ca un magnet care trage acțiunea în sus, asta se întâmplă la orice firmă din moși strămoși.

    1. La 1,5 nu a tras-o in sus. Institutionalii nu mai stiu cum sa se scape de FP. Au prea mult si asta trage cotatia in jos. Dupa cum am spus, ei fac jocul cotatiei.

      1,5 dividend.

      Tocmai( instituționalii ) ce au vândut de la 2.0 când S a anunțat div pana in 1.85 au tot descărcat , fp binetsls ca a cumpărat masiv și le va elimina ,cu siguranța datele prb se pun altfel acum .. o sa vedeți o revenire spectaculoasa asta i scenariul meu , vedem dc piața îmi da sau nu dreptate ... repet 2.0 -2.2 aici îl văd poate chiar mai sus ..

    FP preț actual=1,90lei-1,7225(dividend ),adică FP la 0,18lei după dividend?????

    1. 0.162. Exista si CASS. Cine vrea si oensie, plateste si CAS.

      Pe 8 septembrie cotatia FP va fi maxim 10 bani. 

      Și dacă nu va fi 10 bani? Ești capabil atunci să recunoști că ai greșit?

      Va fi 5 bani acțiunea

    Credeți că deținerile ramase ale FP valorează după dividend, 10 bani?

    Atât să valoreze Salrom,Portul Constanța etc. 

    1. Alro.....clar că nu 0,10

      Cred că la ALRO Fp a și început să văndă din dețineri,se scot la vănzare pachete mari zilnic

      La Alro, fp are peste 10% din acțiuni ( 72.000.000) și valorează peste 115.000.000 lei. Deci nu cred că veți prinde fp la 0.1 nici măcar înainte de închiderea fondului.

    Uni n-au nici o treaba cu logica ,dar mai ales cu economia, americanii de la FP știu doar un singur lucru foarte bine sa facă bani, mulți bani sa maximizeze profitul din active.

    La vânzarea H2O au fost firme, bănci și oameni de top, pt a fi vândută participația. 

    Cam cum credeți ca vor proceda în continuare cu Salromul de exemplu? 

    Vor vinde cu 10 bani acțiunea?

    Întrebări sincere și de bun simt! 

    1. De la alro incaseazs 0.017 lei actiunea fp.deci mai nimic

      Nu vorbesc de dividende ,vorbesc de valoarea contabila a acțiunilor, pe care le mai are FP în portofoliu.

    Deci fp nu e de cumpărat la dividend de peste 90% ( valoarea acțiunii scade echivalent cu valoarea dividendului daca mai și crește prețul acțiunii, nu daca mai scade până la ex date).snp e bun la un profit mai cu 80% fata de primele 6 luni de anul trecut? Sau sa cumpăr H2O la un preț maxim istoric ( de asta a vândut fp) și să mai aștept un an sa vad ce dividend primesc? Ori sa cumpăr acțiuni la Tlv, BRD, care in 2020 dădeau credite pe 30 de ani cu rata de 1 % și acum au probleme cu inflația și cu faptul că ei trebuie să se împrumute la dobânda de peste 5%. Sau cea mai buna varianta e să țin banii la saltea? Va rog, invatati-ma

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb