Ministerul Finanţelor lansează o nouă ofertă Fidelis la BVB

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 10 septembrie 2021

Ministerul Finanţelor lansează o nouă ofertă Fidelis la BVB

Dobânzi anuale de 3,25% şi 3,75% la titlurile în lei şi de 1,6% la cele în euro

Perioada de subscriere este 13 septembrie - 1 octombrie 2021

Ministerul Finanţelor (MF) vine cu o nouă ofertă de vânzare de titluri de stat pentru populaţie Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a cincea operaţiune de acest tip din iulie anul trecut, a anunţat astăzi operatorul pieţei noastre de capital.

Prin intermediul precedentelor patru oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, peste şapte miliarde lei (mai mult de 1,4 miliarde euro), conform raportului de la BVB.

Dan Vîlceanu, Ministrul Finanţelor, a declarat: "Ministerul Finanţelor continuă emisiunile de titluri de stat destinate populaţiei prin intermediul Programului Fidelis. Investitorii trebuie să ştie că acest instrument de economisire oferă dobânzi avantajoase şi este un mijloc de economisire atractiv atât în lei, cât şi în euro, pentru care nu se percep comisioane în procesul de subscriere, iar câştigurile de capital şi veniturile din dobânzi sunt neimpozabile. Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat în cadrul acestui program, Ministerul Finanţelor îşi reconfirmă angajamentul de a oferi persoanelor fizice opţiuni atractive de economisire, concomitent cu diversificarea surselor de finanţare a statului".

Astfel, în perioada 13 septembrie - 1 octombrie 2021, persoanele fizice rezidente şi nerezidente de peste 18 ani pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale, titluri de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursă de Valori Bucureşti.

Oferta cuprinde două emisiuni în lei şi una în euro. Cele în lei, au maturităţi de un an şi trei ani, cu dobânzi anuale de 3,25% pe an, respectiv 3,75% pe an. Valoarea nominală a unui titlu este de 100 de lei, iar subscrierea minimă de 5.000 de lei. Emisiunea în euro cu scadenţa de cinci ani, are o dobândă de 1,6% pe an. Valoarea nominală este de 100 de euro, iar subscrierea minimă de 1.000 de euro.

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a spus: "Ne bucurăm că Ministerul Finanţelor continuă programul de emisiuni de titluri de stat Fidelis, păstrând cadenţa trimestrială a acestor oferte, ceea ce a devenit deja o tradiţie. Privind la tot ceea ce s-a întâmplat pe piaţa de capital de la începutul pandemiei, la numeroasele runde de finanţare derulate atât de stat, cât şi de companii antreprenoriale, care cumulează peste 2,3 miliarde euro, putem spune cu convingere că bursă a dovedit din nou că este capabilă să susţină dezvoltarea economiei şi să absoarbă oferte de dimensiuni considerabile".

Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital, a spus: "Având în vedere succesul precedentelor patru oferte, derulate în condiţii de piaţă diferite, izbucnirea pandemiei, aplatizarea primelor valuri, apariţia altor valuri, derularea concomitentă de IPO-uri pentru acţiuni şi titluri de stat, reiese că Ministerul Finanţelor şi sindicatul de intermediere au găsit formula cea mai potrivită pentru ca această tradiţie a emisiunilor de titluri de stat Fidelis să continue şi să ofere investitorilor o gampă cât mai diversificată de instrumente pentru plasamentele lor şi, totodată, să atragă noi investitori în piaţă. Această gamă de instrumente se va extinde şi mai mult, odată ce contrapartea centrală va fi operaţională, moment care estimăm că va fi în a două jumătate a anului viitor".

Conform Ministerului Finanţelor, titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară.

În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Subscrierile se pot efectua şi prin intermediul Participanţilor Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiţii financiare sau instituţie de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacţionare al BVB şi care a semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD, se arată în comunicat.

Data alocării este 1 octombrie 2021, iar data estimtă pentru intrarea la tranzacţionare este 7 octombrie 2021.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Numai bine peste 1 an dupa o dobanda deal negativa se trezesc oamenii ca leul a mai cazut si 10% fata de euro si se intreaba de ce nu i-au tinut in valuta din start.

    Bani pentru pensii sau vaccinuri?

    Inflația reală e 15% iar plăvano-useriștii oferă dobândă de 3,25% / an.

    Ce poți să mai spui... 

    1. Din cate se stie Usr nu este la guvernare, așadar comentariul de deasupra este tendentios si malițios, ca sa ma exprim elegant.

    Dobânzile sunt mai mici decât inflația. Cine cumpăra titluri va fi mai sărac la scadenta. Rușine BNR - Isărescu. Finanțează un guvern incompetent. Vor săraci populația.

    1. dar nemtii nu sunt incompetenti? dobanda titlurilor lor la 3 ani este -0.7% iar inflatia in zona euro este 1.5-2% p.a. alea nu sunt real negative? cand o sa intelegeti ca nu va "da" nimeni si ca este responsabilitatea voastra sa gasiti cele mai bune plasamente? asteptati cu mana intinsa la Isarescu? asteptati. eventual tineti banii in banca cu 1% p.a. in timpul asta. sau intrati pe bursa, dar sa nu cumparati altceva in afara de pocnitori gen MCAB, MAMA, LCSI, STNM, RKOT, BIOW ca alea sunt cele mai bune. alea din BET-TR put ca au randamente anuale de doar 10% (desi unele au mai mult). iar daca va luati teapa cu cele de pe AERO sa strigati din toti rarunchii ca ASF e de vina fara sa puteti intelege ca AERO este piata nereglementata dpdv ASF. asa sa faceti si continuati sa injurati pe toata lumea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb