Extinderea competenţelor Parchetului European a fost un numitor comun al luărilor de poziţie din partea miniştrilor de justiţie participanţi la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), România fiind deschisă acestei extinderi, a arătat, marţi, Ministerul Justiţiei, conform agerpres.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei transmis, marţi, AGERPRES, ministrul Alina Gorghiu a participat, luni, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, desfăşurat la Bruxelles, iar în cadrul reuniunii a avut loc, în prezenţa procurorului şef al EPPO, Laurei Codruţa Kövesi, şi a comisarului pe justiţie Didier Reynders, un schimb de opinii pe tema relaţiei EPPO cu autorităţile naţionale.
Alina Gorghiu a subliniat că experienţa României cu Parchetul European este una pozitivă, ţara noastră având ocupată întreaga schemă de 20 de posturi de procurori europeni delegaţi, spune sursa citată, care adaugă că au fost deschise două birouri teritoriale EPPO la Cluj-Napoca şi Timişoara, transmite sursa menţionată.
Conform agerpres, "Extinderea competenţelor Parchetului European a fost un numitor comun al luărilor de poziţie din partea miniştrilor de justiţie participanţi. România este deschisă acestei extinderi, precum şi demersurilor de consolidare a cadrului normativ şi instituţional necesar combaterii infracţionalităţii la nivel european. În perioada următoare trebuie stabilite clar priorităţile şi ajustările necesare pentru a consolida activitatea EPPO, având în vedere rolul important pe care această instituţie îl joacă în combaterea criminalităţii organizate. Astfel, obiectivul trebuie să fie subminarea capacităţilor financiare ale grupurilor de criminalitate organizată", se precizează în comunicat.
Au fost prezentate, de asemenea, cele mai recente demersuri din aria răspunsului sistemului judiciar şi luptei împotriva impunităţii în ceea ce priveşte crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina. Unul dintre demersurile relevante este cel al consolidării regimului de sancţiuni UE, menţionează Ministerul Justiţiei, menţionează sursa.
Conform comunicatului, în marja reuniunii, Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu ministrul Justiţiei din Republica Franceză, Éric Dupond-Moretti, iar principala temă de discuţie a fost cooperarea judiciară bilaterală, precizează sursa indicată.
Ministrul Justiţiei a avut un dialog şi cu omologul din Regatul Belgiei, Paul Van Tigchelt, discuţiile concentrând-se pe priorităţile din aria justiţiei ale viitoarei preşedinţii Belgiene a Consiliului UE, pe combaterea criminalităţii organizate şi a traficului de droguri, conform agerpres.
Un alt subiect s-a referit la condiţiile de detenţie din penitenciarele româneşti, care se ridică la standardele CEDO. Ministrul belgian al Justiţiei a afirmat, citat în comunicat, că "există mereu deschidere pentru dezvoltarea cooperării bilaterale între Regatul Belgiei li România pentru combaterea traficului de droguri", informează sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 14:48)
Un pic de ingerinte externa in politica Romaniei,
e totdeauna bine venit,zic politicienii in general