Decalogul unei argumentaţii de calitate

Aurelia Dinu, Managing Partner Connect PRO
BURSA Train / 7 septembrie 2018

Decalogul unei argumentaţii de calitate

În era asta a comunicării, în care punem accent pe creativitate, deschidere către nou şi fluiditate în abordare, este cu atât mai necesar să ne aducem aminte de valori mai vechi, dar niciodată desuete, cum ar fi disciplina unei argumentaţii de calitate. Comunicarea rămâne tributară propriului scop, adică transmiterea informaţiei, a experienţelor, a stărilor şi a opiniei. Iar disciplina abordării o va face eficientă şi memorabilă.

Iată mai jos un scurt inventar de sugestii, fără pretenţia exhaustivităţii, şi fără o ordine anume de prioritate, dar cu siguranţă verificate personal.

1. Pune în context tot ce spui. Oamenilor le trebuie context, ca să se poată aşeza mai bine în subiect şi să te poată urmări până la capăt.

2. Respectă logica, cronologia şi cauzalitatea. Toate acestea vor aduce claritate în ceea ce vrei să transmiţi, şi îl va menţine atent pe cel vizat.

3. Du-ţi ideile la capăt, în aşa fel încât să poţi satisface nevoia de sens a celuilalt. Şi să ajuţi înţelegerea propriei poziţionări pe subiect.

4. Utilizează figuri de stil - metafore, hiperbole, comparaţii, fă în aşa fel încât retorica ta să fie memorabilă. Nu de alta, dar numai ce este memorabil generează impact.

5. Explică atât avantajele cât şi dezavantajele ideii sau circumstanţei despre care vorbeşti. Asta va indica o stăpânire superioară a subiectului, şi va genera încredere în onestitatea demersului tău.

6. Utilizează termeni şi concepte pe care le stăpâneşti bine, şi fii pregătit să explicitezi tot ceea ce ţi se cere de către celălalt. Nimic nu e mai valoros decât să te asiguri că accepţiunea termenilor este aceeaşi de ambele părţi.

7. Acolo unde există diferenţe mari culturale între tine si interlocutor, încearcă, pe cât posibil, să te pliezi pe limbajul şi tipul de argumentaţie al celuilalt. Asta implică o minimă atenţie la celălalt - cu valori, cultură, atitudine.

8. Nu crea o argumentaţie stufoasă. Nu te baza pe cantitatea ci mai degrabă pe calitatea argumentelor tale. Dacă eşti puţin atent la celălalt, cum spuneam la punctul anterior, vei reuşi să livrezi exact argumentul relevant, lucru care le va face pe celelalte futile.

9. Nu construi niciodată argumentaţii împotriva, ci pentru ceva. E mult mai important să construieşti decât să critici, să dai decât să iei. Chiar şi atunci când reprezintă adevărul, negativul este lipsit de energia htonică.

10. Fii sincer. Stai în adevărul personal, iar celălalt va primi mai degrabă ce are de primit de la tine atunci când nu îi declanşezi dubiul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb