Reprezentanţii Ministerului Mediului analizează, în prezent, în ce măsură este posibilă o eventuală suspendare a tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă, săptămâna viitoare urmând să aibă loc discuţii pe acest subiect cu reprezentanţii Romsilva şi cei ai direcţiilor silvice, a anunţat duminică ministrul de resort, Costel Alexe.
"În momentul de faţă se discută la minister să vedem dacă putem face acest lucru, să vedem dacă ne permitem să luăm această decizie. La luarea ei ar trebui să ţinem cont de mai mulţi factori. În cursul acestei săptămâni vor fi discuţii cu cei de la Romsilva şi direcţiile silvice, mâine (luni, 6 aprilie, n.r.) la ora 11:00 am stabilit o videoconferinţă cu ei, după ea o să spun public ce s-a discutat", a declarat ministrul Mediului, la Digi24.
El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la petiţia prin care 25.000 de oameni solicită suspendarea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă.
Pe de altă parte, ministrul a arătat că potrivit ultimei Ordonanţe militare, inspectorii Gărzii Forestiere din întreaga ţară se vor alătura echipajelor MAI şi MApN care controlează respectarea măsurilor de combatere a răspândirii COVID pe întreg teritoriul ţării.
"Trebuie să ne asigurăm că în această perioadă a stării de urgenţă legislaţia silvică este respectată iar pe căile rutiere nu se transportă lemn ilegal. Potrivit Ordonanţei (militare, n.r.), inspectorii Gărzii Forestiere din întreaga ţară se vor alătura efectivelor de ordine publică şi control rutier, împreună cu echipajele MAI şi MApN care controlează respectarea măsurilor de combatere a răspândirii COVID pe întreg teritoriul ţării. Chiar dacă mulţi şi-au imaginat că în perioade de criză epidemiologică vigilenţa statului poate fi uşor înşelată, instituţiile noastre de control sunt la datorie şi desfăşoară acţiuni de prevenţie şi control în fond forestier la depozite, pe drumurile forestiere şi pe drumurile publice. Colegii din direcţiile silvice şi cei din gărzile forestiere au înţeles că în această perioadă şi ei trebuie să fie în prima linie pentru că pădurea trebuie păzită", a precizat Alexe.
El a reamintit că a fost emis un ordin prin care Ministerul Mediului, prin Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, va retrage certificatul de atestare unei firme exploatatoare dacă au fost constatate tăieri ilegale în parchete.
De asemenea, ministrul Mediului a anunţat că în cursul zilei de luni vor fi comunicate public toate rezultatele controalelor făcute de gărzile forestiere în ultimele 2 - 3 săptămâni.
În context, Costel Alexe a precizat că Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos - SUMAL va fi dat în teste în această lună urmând ca în iunie să fie operaţionalizat, transmite Agerpres.
1. Pădurea? Gunoiul???
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2020, 15:22)
2 entități nerezolvabile. Pardon Covid rezolvă dacă pune tunurile pe ,, EI "....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2020, 15:34)
Mai este cv de tăiat ,prostia.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2020, 16:52)
Da, a acestui ministru, ongist.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2020, 19:23)
Ar trebui interzis taiatul padurilor 5 ani! La cat s a taiat ilegal ar fi normal sa se interzica taierile pe ani de zile! Atata timp cat romsilva si restul institutiilor nu sunt capabile sa opreasca defrisarile ilegale de ani de zile, nu vad de ce ar mai fi consultati!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2020, 20:47)
Daca ai fi un pic curios, ai vedea ca in tarile din vest personalul silvic nu are atributii de paza. Jandarmeria si politia ar trebui sa faca asta, este vorba de un bun public.
3. Felicitări Domnule Costel Alexe
(mesaj trimis de În sfârșit un lucru bun în data de 06.04.2020, 22:25)
Felicitari! În sfârșit ați dat dovadă că deciziile nu se iau pripit iar analiza pe care ați prezentat-o motivează întrutotul decizia luată mai ales în contextul în care se află economia tării astăzi.