Anul 2020 a înregistrat aproximativ 850 de mii de turişti pe teritoriul Ţării Sfinte, o scădere de 81.3% faţă de anul precedent, conform unui comunicat trimis redacţiei.
Deşi 2020 a avut un start foarte bun, cu estimări pentru un nou record istoric de 5 milioane de turişti incoming şi păstrarea trendului ascendent din ultimii ani, finalul de an a adus închiderea spaţiului aerian şi interzicerea călătoriilor, o premieră pentru Israel şi pentru întreg mapamondul.
O industrie care avea altă dată venituri de zeci de miliarde de şecheli a raportat în 2020 aproape 200.000 de familii care şi-au pierdut locul de muncă, iar unele dintre ele chiar şi economiile de-o viaţă, toate din cauza crizei cauzate de răspândirea coronavirus.
De-alungul perioadei pandemice, Ministerul Turismului din Israel a condus o serie de iniţiative creative menite să menţină pe cât posibil infrastructura turistică şi să pregătească terenul pentru redeschiderea graniţelor post-pandemie.
La final de an 2020 şi pe fondul unei campanii alerte de vaccinare împotriva coronavirusului, Ministerul Turismului a pregătit planuri de lucru personalizate şi diverse instrumente pentru a recupera turismul de incoming, într-un scenariu optimist, începând cu mijlocul anului 2021. Planurile includ norme adaptate la epoca COVID pentru zonele de promovare, infrastructură şi experienţe turistice.
Pentru anul 2021 Ministerul Turismului din Israel îşi propune o abordare mai holistică, la nivel naţional. "Lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii la un plan pentru reluarea turismului, ce implică o reducere a costurilor, lucru care va aduce beneficii atât proprietarilor, cât şi consumatorilor. Deşi ne aşteaptă multă muncă, vom găsi un echilibru între eforturile de creştere a economiei şi efectele virusului şi vom face loc pentru sectoarele care au fost puternic afectate.", a declarat Ministrul Turismului din Israel, Orit Farkash-Hacohen.
Pe parcursul anului 2020, Ministerul de Turism al Israelului a făcut mai multe demersuri de reabilitare a turismului, din care amintim:
Marea Moartă şi Eilat au fost declarate insule turistice verzi iar hotelurile din aceste zone şi-au redeschis porţilor permiţând turiştilor să reînceapă să călătoreasca, sub rezerva prezentării testului negativ de COVID-19
A fost implementat un plan de acordare de subvenţii în valoare de peste 76 milioane de euro pentru hotelieri, ultima transă urmând a fi alocată la finalul lunii mai 2021
A fost aprobat un proiect de tururi ghidate gratuite ale rezervaţiilor naturale, parcurilor naţionale şi oraşelor care vor avea loc pe parcursul lunii martie a anului 2021, proiect ce vine în sprijinul ghizilor de turism
Promovarea Israelului peste hotare ca destinaţie turistică a fost sporită prin diferite mijloace media şi digitale, plus activităţi interactive online
A fost dezvoltată o strategie de promovare a turismului de intrare din Emirate şi Bahrain, după acordul istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite şi normalizarea relaţiilor cu Bahrain
Au fost elaborate diverse programe de asistenţă pentru ghizi
În 2019, Ministerul Turismului din Israel a înregistrat un maxim istoric de 4,55 milioane de turişti, şi o creştere de 11% comparativ cu anul precedent, potrivit Biroului Central de Statistică din Israel. Peste 120.000 de români au călătorit în Israel în 2019, în creştere cu 13 procente faţă de anul anterior.
În ultimii ani, industria turismului israelian s-a bucurat de o creştere rapidă, datorită măsurilor luate de minister cu privire la promovarea destinaţiei Israel în întreaga lume, dezvoltarea infrastructurii şi colaborările cu companii aeriene internaţionale şi agenţii de turism de top. Acest trend ascendent a fost întrerupt odată cu izbucnirea pandemiei globale de coronavirus şi cu închiderea graniţelor aeriene în martie 2020.