România are nevoie de un singur fond mutual în agricultură, pentru că ar avea mai multă forţă financiară, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, în cadrul Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor.
"Din păcate proiectul iniţial (privind fondul mutual n.r.) a eşuat. Mulţi dintre producători credeau să seceta vine o dată la câţiva ani. Nu a fost aşa şi România a avut anul trecut un an foarte problematic din punct de vedere al secetei. Conceptul rămâne acelaşi: ar trebui să fie un singur fond mutual pentru a avea forţă financiară. Mai este un semn de întrebare privind cotizaţia. Noi discutam, la vremea aceea, să facem obligativitatea aderării la un fond mutual a celor care au peste 10 hectare", a spus Irimescu.
El a precizat că fără o cotizaţie obligatorie nu va putea funcţiona niciun fond mutual în România.
"Se poate gândi un sistem în care contribuţiile să fie în funcţie de contribuţie şi de sector. E multă flexibilitate. Există şi posibilitatea să se facă o sumă după sistemul francez. Nu ştiu dacă e cea mai bună variantă, în care se prevede o sumă fixă. Atunci când ai 60.000 de hectare, înmulţeşti cu 5 euro pe hectar şi ajungi la nişte sute de mii de euro care la priva vedere îi cotizezi în fiecare an, dar ar fi ideea ca banii pe care i-ai pus în contul tău la fondul mutual în cazul în care nu a fost nicio despăgubire - administrarea se plăteşte din bani publici - într-o zi, dacă te retragi, să poţi să îţi iei banii de acolo. Banii să nu fie pierduţi. Sunt multe variante pe care le putem avea în vedere", a mai arătat ministrul Agriculturii.
În următorii şapte ani, România are la dispoziţie aproape 400 de milioane de euro pentru înfiinţarea fondurilor mutuale şi gestionarea riscurilor din agricultură, bani alocaţi prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.