Ministrul Bostan le cere scuze profesorilor pentru afirmaţiile privind educaţia

S.A.
Ziarul BURSA #Politică / 29 iunie 2016

Marius Bostan

Marius Bostan

Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor, a scris că afirmaţiile sale potrivit cărora "unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici" şi că învăţământul public nu ar trebui să mai fie gratuit au fost interpretate eronat, cerându-şi scuze cadrelor didactice lezate de aceste declaraţii.

"Mă bucur să văd că o declaraţie făcută în cadrul unei conferinţe a stârnit atâta interes, deşi trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declaraţiile într-un mod în care nu am gândit. (...) Declaraţiile de astăzi (ieri, n.r.) au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat şi departe de mine să fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simţi lezate de scoaterea din context", a scris ieri ministrul Bostan, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul susţine că răspunsul la salariile mici ale profesorilor este crearea unei pieţe competitive a învăţământului. Totodată, atrage atenţia asupra faptului că la bugetul statului nu sunt suficienţi bani pentru a creşte salariile tuturor profesorilor, cifrele arătând că deficitul bugetar se apropie de 3%. În aceste condiţii, ar trebui găsite soluţii doar pentru profesorii dedicaţi, care obţin performanţă.

"Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici şi că răspunsul la această problemă este crearea unei pieţe competitive a învăţământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienţi bani pentru a creşte salariile tuturor profesorilor, deşi cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3%, iar o depăşire a acestuia nu este o soluţie. Acum merg şi mai departe şi vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu şi la universitate, ca părinte al unor elevi şi student care a parcurs module de educaţie la două universităţi din Europa, soluţia este să recunoaştem situaţia grea în care ne aflăm. O soluţie ar putea fi găsită pentru profesorii dedicaţi şi care fac performanţă. Consider că profesorii ar trebui plătiţi mai bine şi trebuie să li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obţin prin declaraţii populiste. Cred că problemele din Educaţie pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influenţă politică sau ideologică", a precizat ministrul.

Bostan a mai admis că învăţământul de stat gratuit este garantat de Constituţie, iar declaraţia sa a venit în contextul discutării mai multor soluţii posibile pentru o plată mai bună pentru profesori.

"Declaraţiile de astăzi (ieri, n.r.) au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat şi departe de mine să fac acest lucru. (...) Evident, învăţământul de stat gratuit este garantat de Constituţie şi declaraţia mea a fost dată în contextul discutării mai multor soluţii posibile pentru o plată mai bună pentru dascăli. Respect pe toţi profesorii care se sacrifică şi muncesc onest pentru educaţia copiilor", a precizat ministrul, pe reţeaua sa de socializare.

Premierul Dacian Cioloş i-a cerut ieri ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, să îşi ceară scuze şi să vină cu clarificări despre declaraţiile pe care le-a făcut pe tema Educaţiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, informează Agerpres. "Premierul României i-a cerut ministrului Bostan să îşi ceară scuze şi să vină cu clarificări pe această temă. Comentariile domnului ministru nu angajează în niciun fel guvernul în acest moment, sunt regretabile din punctul nostru de vedere şi ministrul va face clarificările necesare", a spus Iolu, într-un briefing la Guvern.

Ministrul Comunicaţiilor Marius Bostan a afirmat ieri, într-o conferinţă de specialitate, că unii profesori îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici, această justificare fiind ''o imbecilitate''.

"Eu văd părinţii la şcoală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că "am salariu mic" e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis...", a spus Bostan.

În opinia ministrului, gratuitatea este o reminiscenţă a anilor de comunism.

"Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul "să se dea". Nu avem în partea cealaltă "de unde". Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism", a mai afirmat ministrul Comunicaţiilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. poate au fost si pe acolo niste profesori dezinteresati ca n-au avut chef sa scrie raportul financiar pe 2014...

    cum poti sa spui ca invatamantul public nu ar trebui sa fie gratuit,cand si in cele mai subdezvoltate tari invatamantul de 12 ani e gratuit acest guvern cretin oare vrea sa avem doar analfabeti in tara ,daca el are probleme cu capul trebuie sa-l transmita intregii natii foarte grav cum asemanea personaje au asemenea functii

    1. Pai iar ai scos din context ceea ce a spus ministrul!

      Citeste TOT articolul si nu mai arunca cu injurii.

      Coiteste ca sa nu ramai "un necitit"! 

    Are dreptate Bostan. Sunt profesori care isi bat joc de meseria lor si implicit de educatia copiilor, in sensul ca lipsesc de la ore zile intregi, cu acordul directiunii, pentru a merge in excursii (de exemplu), sau in minivacante (bineinteles, cu scutirea medicala de rigoare, ca acoperire, ceea ce implicit inseamna ca avem si doctori care isi bat joc de profesia lor). De asemenea, sunt profesori care nu isi fac orele cum trebuie (nu predau toata materia sau o predau cu superficialitate) si profesori care acorda usor note mari (adesea in compensatie pentru lipsa de interes la predarea materiei, ca sa multumeasca astfel elevii si parintii) etc. Sunt profesori care se implica in alte activitati conexe, neglijand activitatea de baza (o fac pentru a strange punctajul necesar obtinerii salariului de merit) Sunt insa si profesori situati la polul opus care isi fac meseria cu pasiune si responsabilitate si care culmea, nu sunt atat de apreciati ca ceilalti ce acorda note mari cu usurinta sau cei ce isi neglijeaza orele (activitatea de baza) pentru activitatile conexe necesare punctajului aducator de beneficii suplimentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb