MINISTRUL DE EXTERNE BOGDAN AURESCU: "România continuă să susţină puternic Georgia în parcursul de integrare în NATO"

Ioana Dogaru
Politică / 21 octombrie 2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 21 octombrie 2015, pe David Bakradze, ministrul de stat al Georgiei pentru integrare europeană şi euro-atlantică, aflat în vizită în România, potrivit unui comunicat de presă MAE.

Şeful diplomaţiei române a exprimat satisfacţia pentru nivelul foarte bun al dialogului politic româno-georgian, reflectat inclusiv prin sprijinul consecvent al României pentru parcursul european şi euro-atlantic al Georgiei, informează sursa citată.

Bogdan Aurescu a reiterat disponibilitatea României pentru aprofundarea şi extinderea cooperării de ansamblu româno-georgiene, cu accent pe domeniul economic. În acest scop, ministrul român a readus în discuţie propunerea de organizare cât mai curând a sesiunii Comisiei Mixte Economice, însoţită de un forum de afaceri, care să stimuleze schimburile economice.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea operaţionalizării inter-conectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria (AGRI) şi a proiectului coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, pornind de la conexiunea existentă deja de feribot între porturile Constanţa şi Batumi.

Ministrul român de externe a marcat importanţa pe care România o acordă implementării Pachetului Substanţial de Măsuri privind Georgia, adoptat cu prilejul summit-ului NATO din Marea Britanie, la a cărui implementare ţara noastră contribuie nemijlocit.

Bogdan Aurescu a declarat: "România continuă să susţină puternic Georgia în parcursul de integrare în NATO. Este necesară, în viziunea noastră, o recunoaştere concretă a progreselor evidente ale Georgiei pe calea aderării la Alianţă cu prilejul Summit-ului din 2016. Vă asigur de sprijinul activ al României în acest scop la nivelul NATO".

Ministrul Aurescu a reconfirmat disponibilitatea României de a sprijini Georgia în procesul de aplicare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb UE-Georgia, România fiind primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat, la 3 iulie 2014,

Acordul cu Georgia, alături de cele cu Republica Moldova şi Ucraina. În acest context, ministrul român de externe a exprimat aprecierea pentru îndeplinirea de către Georgia a criteriilor cuprinse de Planul de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor, precum şi susţinerea ca Georgia să primească recomandarea privind liberalizarea vizelor UE pentru Georgia.

De asemenea, a reiterat decizia de a continua proiectele asistenţei oficiale pentru dezvoltare coordonate de MAE român, inclusiv în domenii de interes pentru aplicarea eficientă a Acordului de Liber Schimb, de exemplu în privinţa siguranţei alimentare, precizează sursa citată.

Totodată, ministrul Aurescu a reamintit susţinerea României pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM), în special în contextul evoluţiilor recente împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, România fiind statul UE cu cea mai mare contribuţie la EUMM.

Oficialul georgian a salutat sprijinul ferm al României faţă de obiectivele europene şi euro-atlantice ale Georgiei.

Ministrul Bakradze a adresat mulţumiri pentru sprijinul constant şi ferm al României pentru traseul european şi euro-atlantic al Georgiei, inclusive pentru participarea substanţială a României la demersurile NATO de consolidare a securităţii Georgiei şi sprijinire a reformelor în domeniul apărării, precum şi pentru contribuţia la procesul de implementare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb Georgia-UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb