Ministrul de Externe polonez l-a primit pe ambasadorul Germaniei, pentru a discuta despre tensiunile cu Berlinul

Adina Lateş
Internaţional / 11 ianuarie 2016

Actualizare 14:38 Germania susţine că nu intenţionează să impună sancţiuni Poloniei

Guvernul german a transmis astăzi că nu intenţionează să impună sancţiuni Poloniei în legătură cu reformele controversate privind media şi justiţia, după ce cancelarul Angela Merkel a sugerat că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o astfel de măsură, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat, ca răspuns la o întrebare a jurnaliştilor, că Berlinul nu ia în considerare impunerea de sancţiuni.

Într-un interviu apărut în weekend într-o revistă, liderul grupului parlamentar al partidului lui Merkel, Volker Kauder, a declarat: "Dacă se va stabili că sunt încălcate valorile europene, atunci statele membre (ale UE) trebuie să aibă curajul să impună sancţiuni".

Pe de altă parte, Steffen Seibert a mai declarat că Germania vrea să menţină şi să aprofundeze relaţiile sale cu Polonia.

-----------------

Şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, a încercat să aplaneze tensiunile apărute în urma criticilor anumitor oameni politici germani, primindu-l astăzi pe ambasadorul Germaniei, Rolf Nikel, pe care l-a convocat, fapt extrem de rar în raporturile dintre ţări din UE, potrivit AFP.

"Am discutat despre declaraţiile critice şi despre modul de a regla problema împreună", a declarat presei ministrul Witold Waszczykowski la sfârşitul întâlnirii.

Duminică, preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat deschis guvernul conservator polonez pentru reformele sale în domeniul justiţiei şi al presei, vorbind despre o 'putinizare' a politicii europene.

Fără a oferi nume, Waszczykowski i-a invitat pe criticii la adresa Poloniei să îi viziteze ţara pentru a-şi verifica opiniile la faţa locului.

"Nu avem relaţii tensionate cu Germania, prin urmare nu avem de ce să le aplanăm", a spus el. "Ca mai bună soluţie ar fi o vizită a oamenilor politici germani în Polonia, pentru ca ei să vadă că democraţia poloneză nu arată aşa de rău cum li se pare lor", a adăugat şeful diplomaţiei de la Varşovia.

Ambasadorul Rolf Nikel s-a limitat doar la a declara că discuţia a fost "constructivă". "Relaţiile polono-germane sunt o comoară pe care vrem să o salvăm, pentru ca ele să se dezvolte favorabil în viitor", a spus el, potrivit France Press.

Convocarea ambasadorului a fost anunţată duminică de către diplomaţia poloneză şi motivată de "declaraţii anti-poloneze ale unor oameni politici germani".

Purtătorul de cuvânt al ministerului polonez, Artur Dmochowski, a refuzat să indice cu exactitate ce declaraţii au iritat Varşovia.

La putere între 2005 şi 2007, Partidul Dreptate şi Justiţie condus de Jaroslaw Kaczynski, în prezent majoritar în parlament, a avut relaţii extrem de tensionate cu Germania, pe care a acuzat-o că nu ţine cont de interesele unor ţări mai puţin importante din Uniunea Europeană.

Noile măsuri din Polonia au stârnit şi îngrijorarea Bruxellesului. Primă fază a unei proceduri de evaluare, Comisia Europeană va organiza o dezbatere privind situaţia statului de drept în Polonia la 13 ianuarie. Waszczykowski a spus că nu se aşteaptă 'la nicio decizie' în urma acestei dezbateri şi a sugerat că UE analizează de asemenea şi situaţia din Germania în contextul violenţelor de la Koln.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb