Actualizare 14:38 Germania susţine că nu intenţionează să impună sancţiuni Poloniei
Guvernul german a transmis astăzi că nu intenţionează să impună sancţiuni Poloniei în legătură cu reformele controversate privind media şi justiţia, după ce cancelarul Angela Merkel a sugerat că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o astfel de măsură, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat, ca răspuns la o întrebare a jurnaliştilor, că Berlinul nu ia în considerare impunerea de sancţiuni.
Într-un interviu apărut în weekend într-o revistă, liderul grupului parlamentar al partidului lui Merkel, Volker Kauder, a declarat: "Dacă se va stabili că sunt încălcate valorile europene, atunci statele membre (ale UE) trebuie să aibă curajul să impună sancţiuni".
Pe de altă parte, Steffen Seibert a mai declarat că Germania vrea să menţină şi să aprofundeze relaţiile sale cu Polonia.
-----------------
Şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, a încercat să aplaneze tensiunile apărute în urma criticilor anumitor oameni politici germani, primindu-l astăzi pe ambasadorul Germaniei, Rolf Nikel, pe care l-a convocat, fapt extrem de rar în raporturile dintre ţări din UE, potrivit AFP.
"Am discutat despre declaraţiile critice şi despre modul de a regla problema împreună", a declarat presei ministrul Witold Waszczykowski la sfârşitul întâlnirii.
Duminică, preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat deschis guvernul conservator polonez pentru reformele sale în domeniul justiţiei şi al presei, vorbind despre o 'putinizare' a politicii europene.
Fără a oferi nume, Waszczykowski i-a invitat pe criticii la adresa Poloniei să îi viziteze ţara pentru a-şi verifica opiniile la faţa locului.
"Nu avem relaţii tensionate cu Germania, prin urmare nu avem de ce să le aplanăm", a spus el. "Ca mai bună soluţie ar fi o vizită a oamenilor politici germani în Polonia, pentru ca ei să vadă că democraţia poloneză nu arată aşa de rău cum li se pare lor", a adăugat şeful diplomaţiei de la Varşovia.
Ambasadorul Rolf Nikel s-a limitat doar la a declara că discuţia a fost "constructivă". "Relaţiile polono-germane sunt o comoară pe care vrem să o salvăm, pentru ca ele să se dezvolte favorabil în viitor", a spus el, potrivit France Press.
Convocarea ambasadorului a fost anunţată duminică de către diplomaţia poloneză şi motivată de "declaraţii anti-poloneze ale unor oameni politici germani".
Purtătorul de cuvânt al ministerului polonez, Artur Dmochowski, a refuzat să indice cu exactitate ce declaraţii au iritat Varşovia.
La putere între 2005 şi 2007, Partidul Dreptate şi Justiţie condus de Jaroslaw Kaczynski, în prezent majoritar în parlament, a avut relaţii extrem de tensionate cu Germania, pe care a acuzat-o că nu ţine cont de interesele unor ţări mai puţin importante din Uniunea Europeană.
Noile măsuri din Polonia au stârnit şi îngrijorarea Bruxellesului. Primă fază a unei proceduri de evaluare, Comisia Europeană va organiza o dezbatere privind situaţia statului de drept în Polonia la 13 ianuarie. Waszczykowski a spus că nu se aşteaptă 'la nicio decizie' în urma acestei dezbateri şi a sugerat că UE analizează de asemenea şi situaţia din Germania în contextul violenţelor de la Koln.