MINISTRUL ECONOMIEI ALEXEI ULYUKAYEV: PIB-ul Rusiei a crescut cu 0,1% în octombrie

Ioana Dogaru
Internaţional / 18 noiembrie 2015

PIB-ul Rusiei a crescut cu 0,1% în octombrie, a anunţat miercuri ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev, care a adăugat că sancţiunile internaţionale au avut un impact negativ asupra economiei ruse, transmit Reuters şi Xinhua.

Ministrul Ulyukayev a declarat: "Până la sfârşitul lui 2015 declinul economiei ar putea fi mai redus decât a estimat Ministerul Economiei".

Rusia este în recesiune de la începutul acestui an din cauza prăbuşirii pieţei petroliere şi a sancţiunilor occidentale introduse ca urmare a rolului Moscovei în criza din Ucraina, amintesc sursele citate.

În trimestrul trei al anului, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 4,1% comparativ cu perioada similară din 2014, a anunţat recent Serviciul de statistică de la Moscova.

În cursul acestui an, rubla rusească s-a apreciat cu 10% în raport cu dolarul, după ce, în 2014, a pierdut aproape jumătate din valoare. Însă, Banca Centrală a Rusiei pare mai îngrijorată de încetinirea economiei, provocată de scăderea preţului petrolului şi sancţiunile internaţionale, transmite Xinhua.

Guvernul rus se aşteaptă la un declin al economiei de 3,9% în 2015 şi la o creştere de 0,7% în 2016, potrivit sursei citate.

Spre deosebire însă de autorităţile ruse, atât Fondul Monetar Internaţional cât şi Banca Mondială consideră că scăderea preţului petrolului va face ca recesiunea prin care trece economia rusă să continue şi anul viitor. Banca Mondială se aşteaptă la un declin de 3,8% în 2015 urmat de o contracţie de 0,6% în 2016 iar o revenire ar urma să aibă loc abia în 2017. De asemenea, FMI estimează că sancţiunile occidentale impuse Moscovei ar putea costa Rusia aproximativ 9% din PIB pe termen mediu.

"Doar o relansare timidă este aşteptată în a doua jumătate a anului următor", a estimat agenţia de evaluare financiară Fitch, adăugând că "există şanse mici să asistăm la o relansare a consumului şi investiţiilor în 2016".

Cu toate acestea, Fitch a confirmat recent ratingul de ţară al Rusiei la "BBB minus", ultimul calificativ din categoria celor recomandate pentru investiţii.

Şi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, prima care a retrogradat Rusia în categoria investiţiilor speculative, a avertizat recent că este posibilă o nouă revizuire în scădere în condiţiile în care creşterea economică nu va depăşi 0,4% pe an între 2015 şi 2018, faţă de o creştere medie de 2,4% în precedenţii patru ani, transmit sursele citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb