Guvernul ungar intenţionează să elimine creditele în valută pentru gospodării prin convertirea lor în credite în forinţi, posibil până la finele anului, într-o manieră în care să nu submineze sistemul bancar, a declarat joi ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, relatează Reuters.
Oficialul ungar susţine că nicio bancă nu va da faliment din cauza schemei Guvernului de a-i ajuta pe cei care au dificultăţi cu creditele lor în valută, adăugând însă că nu are estimări cu privire la costurile suportate de bănci.
Impactul conversiei în forinţi a împrumuturilor în valută va depinde de modul în care băncile şi-au estimat încasările viitoare din contractele de credit în monedă străină, arată analistul economic Florin Cîţu.
Domnia sa precizează că ambele tabere (guvern şi bănci) exagerează efectele acestei măsuri şi consideră că soluţia de preferat constă în negocierea individuală între clienţi şi instituţii de credit.
"Problema este, însă, că aceste negocieri nu se fac între părţi egale, băncile adoptând, de cele mai multe ori, o poziţie dominantă. Dacă maniera lor de a purta discuţiile ar fi transparentă, atunci nu ar mai apărea toate aceste mişcări sociale", atrage atenţia Florin Cîţu.
Citirea contractelor de credit în integralitatea lor nu asigură înţelegerea completă a tuturor prevederilor şi evitarea inserării de clauze abuzive, explică Florin Cîţu, adăugând că asigurarea transparenţei contractuale a băncilor ar trebui să revină autorităţilor de reglementare.
"Reglementatorii trebuie să ceară ca toate contractele să fie simple şi pe înţelesul unui număr cât mai mare de oameni şi să nu permită existenţa clauzelor abuzive", a conchis economistul.
Agenţia de evaluare Moody's a estimat că băncile ungare ar urma să suporte costuri totale de un miliard de euro de pe urma măsurilor de compensare a clienţilor.
"Obiectivul este să le convertim în forinţi şi să creăm contracte corecte. Aşteptările nu s-au modificat, ratele lunare trebuie să scadă substanţial", a spus Mihaly Varga într-un interviu acordat cotidianului Nepszabadsag.
Ministrul Economiei de la Budapesta a declarat că există "o şansă reală" ca economia ungară să înregistreze un ritm de creştere de 3-5% pe termen mediu, ceea ce ar facilita diminuarea impozitului pe venit de la 16%, cât este în prezent, la sub 10%.
Creditele în valută, în principal în franci elveţieni, erau populare în Ungaria înaintea crizei financiare din 2008 însă, ulterior, s-au dovedit a fi păgubitoare după ce forintul ungar s-a depreciat, ceea ce a făcut mai scumpă rambursarea împrumuturilor.