MINISTRUL ECONOMIEI:  "Există angajaţi în minister care ascund proiecte de ordonanţe"

Mina Irina
Politică / 10 iulie 2016

Aplicarea unor acte normative a fost întârziată deoarece, în Ministerul Economiei, au existat oameni care au ascuns proiecte de acte normative, motivând pierderea lor, însă, fiind funcţionari publici, aceşti angajaţi nu pot fi daţi afară, a declarat Costin Borc, vicepremier şi Ministrul al Economiei, potrivit unor surse din presă.

El a fost întrebat cât de greu este să dai afară un angajat la stat neperformant. "Este greu, probabil că este mai greu decât ar trebui să fie. Ar trebui să existe un echilibru mai bun între funcţionarii publici şi personalul contractual (...) Am fost acuzat că am mărit salariile în Ministerul Economiei. O ştire pe jumătate adevărată, pe jumătate falsă. Partea falsă a informaţiei este că am mărit salariile în acelaşi buget, reducând 30 de posturi şi reuşind ca, la şase luni, să fim sub buget", a susţinut Borc.

Potrivit acestuia, au existat cazuri în ministerul pe care îl conduce când unii angajaţi au tergiversat aplicarea unor acte normative prin ascunderea proiectelor. "Un proiect de hotărâre de Guvern care vine de la un alt minister pentru a fi avizat la noi în minister şi care e pierdut pe holuri, săptămâni sau luni de zile. Poate să ne lăudăm viitorului Guvern că am reuşit să punem beţe în roate unui Guvern independent", a spus vicepremierul.

Borc a mai spus că, în momentul în care angajatul respectiv a fost tras la răspundere, argumentele lui au fost "l-am uitat, l-am pierdut, ştiţi cât de multe lucruri avem".

"Nu ştiu dacă este o chestiune de natură penală, pentru că oricine poate invoca faptul că are foarte multe, că nu există un sistem informatic de gestiune. (...) E doar o simplă constatare a unei realităţi de fapt, a unei realităţi care cred că este bine ca lumea să o ştie, cred că este bine să ne gândim cum s-a ajuns aici şi ce se poate face", a adăugat oficialul guvernamental.

Întrebat dacă nu îi poate da afară pe aceşti angajaţi care ascund documente, Borc a răspuns: "Pe un funcţionar public, nu. Legea nu-ţi dă voie".

Borc a arătat că printre actele normative care au întârziat din acest motiv se numără Ordonanţa de reorganizare a ministerului şi Hotărârea de Guvern privind preluarea Departamentului pentru Investiţii Străine.

"Foarte mult ne-am chinuit şi am întârziat, iar presa a văzut că am întârziat, cu Ordonanţa de reorganizare a ministerului şi cu Hotărârea guvernamentală de preluare a Departamentului pentru Investiţii Străine. Pentru că am pus ataşaţii comerciali împreună cu Departamentul pentru Investiţii Străine, creând un Departament pentru Comerţ Exterior şi Investiţii Străine, pentru a folosi puterea reţelei externe şi pentru comerţ exterior şi pentru investiţii. Acesta nu a fost un lucru dorit, pentru că se schimbă statu-quoul", a arătat oficialul guvernamental.

Întrebat dacă aceşti angajaţi ascundeau ordonanţele pentru că erau vizaţi direct de aceste modificări, Borc a răspuns: "Sigur. Credeţi că ordinul pe care l-am dat încă din februarie, pentru că în Ministerul Economiei am schimbat, nu se mai plateşte AGA încă din luna februarie.... Dar de ce pe 23 februarie, şi nu pe 23 decembrie? Exact din acelaşi motiv. Şi motivele sunt simple şi nici nu le poţi imputa direct: domnul sau doamna care trebuie să semneze e în concediu, domnul cutare este plecat şi o să vină peste o săptămână...".

Vicepremierul a adăugat că, în timp, aceşti angajaţi vor ieşi singuri din sistem, conform aceloraşi surse.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu-mi permit (si nici nu-mi doresc) sa intru in polemica cu un (viceprim)ministru, dar consider ca in egala masura vina este si a conducatorilor. In majoritatea ministerelor, primul lucru pe care vor sa-l faca cei numiti la varf este sa-si aduca "oamenii lor". Si mai ales sa transmita semnale subalternilor ca e timpul ca acestia sa se simta si sa se ceara afara. In acest moment se produce prima ruptura. A doua ruptura este atunci cand cei proaspat numiti (si colaboratorii lor), vor sa implementeze urgent un anumit lucru (urgent fie pentru ca nu se stie cat timp raman in pozitia respectiva, urgent poate si pentru ca-i preseaza cei prin intermediul carora au ajuns sa ocupe pozitia respectiva), numai ca fie acel lucru din teorie nu prea se poate regasi in practica, fie prezinta un potential risc pentru subalternii care ei trebuie sa-l "propuna" sau sa-l avizeze in anumite etape, fie pur si simplu cei proaspat veniti nu au expertiza unor astfel de actiuni si nici nu intreaba. Si nu intreaba fie pentru ca i-au dat afara pe cei care se mai pricepeau, fie ca nu vor sa recunoasca ca nu au cum sa se priceapa la toate si sa se consulte cu cei mai vechi, fie - si nu o spun cu rautate - sunt mai preocupati sa-si gaseasca un C.A., un C.S. (dati-o naiba de AGA, acolo indemnizatia a fost intotdeauna mica !). Este una din fetele realitatii si este un fel de "repetabila povara". Vazuta cam in toate locurile unde statul a "guvernat"de ia Revolutie incoace.

    1. Dar daca faci si o propunere constructiva n-ar fi mai bine ? Partial sau impartial sint toti cind vine vorba de bani si de a trage pentru buzunaru lor. Deci cum iesim din criza asta de la revolutie incoace ?

      - Simplificati urgent legislatia,

      - Reduceti numarul ministerelor, 

      - In cadrul fiecarui minister asigurati un corp de profesionisti corespunzator platiti, singurii care vor avea contracte de munca cu durata nedeterminata, 

      Cel putin 1/2 din schema ministerelor sa fie ocupata de persoane cu contracte de munca pe perioada determinata (un an), cu posibilitate de prelungire, 

      Introduceti criterii de stimulare suplimentara a rezultatelor muncii, 

      Revizuiti tampenia cu guvernanta si sistemul dualist de conducere, in care o gramada de pilosi se intalnesc lunar, si nu pe bani putini, sa deguste bunatatile cu care-i trateaza membrii directoratelor,

      Etc, etc. 

      Da...partial are dreptate ..dar cine face aceasta reorganizare ???? nimeni deoarece "clica" este asa de mare incat nu poti patrunde...Iar apoi "incompetenti sa-si de afara incompetenti....asa ceva nu se poate.

      Nenorocirea este alta, ministerele, agentiile si toate institutiile la care statul este stapan sunt sub "ocupatia" a numeroase familii, cu fii, nepoti, neveste, iar din ce in ce mai des, eu sunt sef la agentia X, tu esti sef la autoritatea Y, eu il angajez ( si pe ce post !) pe fiu-tau, tu o angajezi pe nevasta-mea. Aceasta este realitatea, sper ca domnul viceprim-ministru nu va face greseala sa ma contrazica. Chestia cu ocuparea prin concurs a posturilor, e valabila pe bune doar pentru posturile de rupere de oase si cu salarizarea cea mai proasta in institutie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb