Ministrul Educaţiei dă asigurări că subiectele de la bacalaureat nu sunt... grele

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 aprilie

Ligia Deca

Ligia Deca

English Version

Metodele de convingere a elevilor din anii terminali să se prezinte la examenul de bacalaureat sunt dintre cele mai diverse. Ministrul Educaţiei a venit cu propriul set de argumente. Examenul de bacalaureat certifică nişte competenţe ale absolventului, iar subiectele nu sunt grele şi sunt create pentru nivelul mediu, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca: "Examenul de bacalaureat certifică nişte competenţe ale absolventului. Aceste competenţe, pentru a putea fi recunoscute şi în ţară, dar şi de către partenerii noştri europeni, trebuie să fie garantate. De aceea subiectele nu variază, dar variază mijloacele de sprijin pentru ca acei copii care au cerinţe educaţionale speciale să poată să îndeplinească standardul de evaluare. Asta înseamnă timp prelungit, măsuri şi materiale ajutătoare, tocmai în ideea în care diploma pe care ei o obţin să nu poată fi contestată de nimeni. Eu sunt deschisă vizavi de ce alte măsuri putem să luăm în aşa fel încât ei să fie sprijiniţi să se respecte particularităţile de învăţare pe care ei le au, dar cred că este nevoie să păstrăm încrederea în diploma pe care un absolvent de liceu o obţine". Deca a afirmat că subiectele nu sunt grele la bacalaureat, ci sunt create pentru nivel mediu şi pentru certificarea unei competenţe medii:

"Tocmai din acest motiv ele trebuie să fie respectate pentru toţi absolvenţii. Putem discuta despre cele mai potrivite măsuri de sprijin tocmai pentru că acei elevii cu tulburări din spectrul autist au o capacitate intelectuală sporită. Este vorba doar despre adecvarea la particularităţile lor".

Pe de altă parte, ministrul a anunţat că în judeţul Argeş va fi construit un campus pentru învăţământ dual, valoarea eligibilă fiind de 25 de milioane de euro: " În Argeş va fi construit un nou campus pentru învăţământ dual. Valoarea eligibilă este de aproape 25 de milioane de euro şi are ca lider de parteneriat Universitatea din Piteşti. Ce este special la acest campus. În primul rând că parteneri sunt şapte instituţii sau unităţi de învăţământ: Universitatea din Piteşti, Universitatea "Constantin Brâncoveanu", Liceul Tehnologic de Construcţii de Maşini din Mioveni, Liceul Tehnologic Dacia Piteşti, Liceul tehnologic Astra Piteşti, Liceul Tehnologic "Ferdinand I" Curtea de Argeş, şi Liceul Tehnologic Topoloveni". Ministrul a amintit că la nivel naţional vor fi realizate 29 de campusuri pentru învăţământ dual: "Acest campus reprezintă o parte a efortului naţional ca ruta tehnologic duală care formează viitorii meseriaşi şi viitori profesionişti din toate meseriile de care este nevoie în România să redevină o rută de prestigiu. Practic, finanţăm 29 de campusuri integrate duale în întreaga ţară, acoperind toate regiunile de dezvoltare şi facem acest lucru printr-o suplimentare a bugetului alocat. Iniţial era vorba de o ţintă în PNRR de 10 astfel de campusuri. Vom finanţa 29 pentru că din anul şcolar 2029 -2030 ne dorim să avem numai învăţământ dual pe ruta tehnologică, profesională cum o ştim astăzi". De altfel, tot mai multe voci insistă ca învăţământul dual să recapete o mai mare amploare la nivel naţional, pentru că piaţa muncii are nevoie de tineri pregătiţi în anumite meserii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Scade stacheta de la an la an si cu toate astea tot mai putini elevi o trec. Bine ca au burse mari si multe.

    Ce sa facem cu generatiile astea incapable sa produca ceva util? 

    Coborand stacheta reducem si perspectivele de in evolutie a tarii in viitor si in loc de forta de munca autohtona vom avea de intretinut idioti care vor cauta tot mai disperati un loc la statul bugetar care plateste bine fara sa pretinda ceva la schimb.

    Nu mai dati subiecte la capacitate si la bac ca ii stresati. Dati-le direct nota 10 si diplome!  

    1. Ce sa facem cu neispravitii astia? Ii trimitem carne de tun la razboi.

      Asiaticii vor cuceri Europa. Acolo, foamea de invatare si dezvoltare este atat de mare.... este inimaginabil. 

    Sa fie foarte grele. Bacalaureatul nu e pentru toți absolvenții de liceu.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb