Grupul pentru Cooperare Regională în domeniul energiei din Centrul şi Sud-Estul Europei a avut, astăzi, o nouă reuniune la Nivel Înalt.
La eveniment au participat ministrul Energiei, Anton Anton, Comisarul European pentru Energie şi Schimbări Climatice, Miguel Arias Canete, şi Dominique Ristori, Director General al DG Energy din cadrul Comisiei Europene, precum şi miniştrii energiei din cele nouă State Membre UE şi opt Părţi Contractante ale Comunităţii Energiei implicate în această iniţiativă de cooperare regională, se arată într-un comunicat remis, astăzi, Redacţiei noastre.
Anton Anton a declarat în cadrul aceste reuniuni că " viitorul energetic al Europei se dezbate la Bucureşti. Am început de dimineaţă cu o întâlnire cu reprezentanţii industriei energetice în cadrul conferinţei Aspen, care s-a finalizat cu asumarea şi semnarea de către aceştia a declaraţiei comune pentru o infrastructură de gaz sustenabilă şi inteligentă pentru Europa. Am continuat cu reuniunea ministerială a Iniţiativei de Cooperare Regională în domeniul energiei, CESEC, unde au fost semnate două acorduri de granturi oferite de Uniunea Europeană pentru două proiecte de interes comun: reabilitarea şi modernizarea sistemului de transport al gazului în Bulgaria (27 milioane de euro) şi Interconectarea Greciei cu Bulgaria in domeniul electricitatii (28 milioane de euro)."
"Cred că interconectările între statele membre sunt cheia viitorului energetic al Uniunii Europene. Iar CESEC, a cărei reuniune ministerială se organizează pentru a doua oară în România, din cele cinci astfel de întâlniri de până acum, a avut un rol important, punând bazele unor astfel de interconectări. Să nu uităm că unul dintre cele mai mari granturi pentru dezvoltarea infrastructurii de gaz a fost primit de România pentru interconectorul BRUA - 179 de milioane de euro", a adăugat Ministrul, potrivit comunicatului.
Acesta a mai explicat că "mâine, dezbaterea viitorului energetic european continuă cu primul Consiliu informal de Energie sub Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, unde va avea loc şi prima întâlnire ministerială pe energie între statele membre ale UE şi Statele Parteneriatul Estic. Întâlnirile de astăzi au fost un nou prilej pentru noi toţi de a continua să ne implicăm activ în îmbunătăţirea cooperării în ceea ce priveşte energia. Pentru că, sunt convins, avem cu toţii acelaşi scop: o energie cât mai sigură, cât mai curată şi la preţuri suportabile pentru fiecare cetăţean din ţările noastre. Iar aceste lucruri pot fi obţinute doar prin cooperare şi prin investiţii. Felicit ţările semnatare ale acordurilor de astăzi şi îmi exprim cu ceastă ocazie încrederea că drumul pe care am ales să mergem împreună este drumul cel bun".
Iniţiativa de Cooperare Regională în domeniului energiei din Centrul şi Sud-Estul Europei este un instrument pe care ţările din Uniunea Europeană şi din Sud Estul Europei îl au la îndemână pentru atingerea obiectivelor comune privind energia şi clima: energie accesibilă, sigură şi durabilă pentru toţi cetăţenii şi decarbonizarea pe termen lung a economiei, mai informează comunicatul.