MINISTRUL ENERGIEI:  "Hidroelectrica va trebui listată la bursă, pentru că are potenţial"

Anca Oblu
Piaţa de Capital / 15 iulie 2017

"Hidroelectrica va trebui listată la bursă, pentru că are potenţial"

Hidroelectrica va trebui listată la bursă, la un moment, pentru că este una dintre puţinele companii din domeniul energetic cu un asemenea potenţial, a declarat ieri, la Porţile de Fier I, ministrul Energiei, Toma Petcu.

Ministrul Energiei a afirmat, potrivit Agerpres: "Hidroelectrica este una din companiile importante pentru statul român, în mod special pentru domeniul energetic. Am început, împreună cu preşedintele Directoratului din Hidroelectrica, Bogdan Badea, încă de săptămâna trecută, o serie de vizite, la Vidraru, pe lanţul de la Sadu, iar acum, suntem la Porţile de Fier I, pentru că este, cum îi place cuiva să spună, campionul energetic din Hidroelectrica. PF I este principalul producător de energie electrică din Hidroelectrica şi, dacă ar fi să facem o extrapolare şi la nivel naţional, am avut o serie de lucrări de retehnologizare, pornite de undeva din 1997. Avem unele litigii internaţionale pe care încercăm să le rezolvăm, să găsim cele mai bune soluţii pentru a finaliza lucrările, dar, în mod special, pentru a ne menţine în parametrii optimi de funcţionare".

De asemenea, potrivit lui Petcu, este o prioritate pentru minister şi stabilitatea barajului. În acest sens, există şi o analiză efectuată împreună cu partenerii sârbi, pe partea disipatorului de energie şi se speră ca soluţiile, cât mai bune, să fie cât mai repede implementate, adică, să fie scos la licitaţie proiectul de execuţie pentru stabilitatea barajului.

Ministrul Toma Petcu a precizat: "Am cerut domnului director ca în termen de o lună să scoatem la licitaţie şi partea de modernizare-retehnologizare de la Vidraru. Vorbim de cele patru grupuri, în valoare de aproape 86 milioane euro. Sunt proiecte necesare şi importante pentru stabilitatea companiei, pentru dezvoltarea acestui segment şi pentru rentabilizare, dar în mod special pentru asigurarea serviciilor de sistem - este principalul obiect de activitate pe care compania îl are. Şi este deosebit de important, mai ales că acum două zile am avut un eveniment nefericit din cauza condiţiilor meteo în zona Gorjului, unde au fost patru grupuri de la CEO oprite instantaneu şi am reuşit, pe baza rezervei de la Hidro pe care am avut-o la dispoziţie la momentul respectiv şi pe baza deciziei date din Biroul Energetic Naţional, să suplinim, aproape instantaneu, aceste cantităţi, fără a risca să avem un deficit de energie în sistem sau în blackout".

Potrivit acestuia, potenţialul hidroenergetic al României este unul generos, care trebuie menţinut, modernizat şi dezvoltat.

O altă prioritate legată de Hidroelectrica se referă la strategia de privatizare, fapt pentru care compania trebuie să devină transparentă, iar pe lângă un jucător pe piaţa energetică, să devină un jucător şi pe piaţa de capital, susţine ministrul Petcu. În acest sens, se va analiza dacă pe baza hotărârii vechi sunt cele mai bune soluţii de listare sau poate este cazul să fie schimbate, prin decizii luate la nivel de guvern.

La rândul său, preşedintele Directoratului din Hidroelectrica, Bogdan Badea, afirmă că această companie este foarte puternică şi trebuie să depăşească această etapă, având în vedere că listarea companiei se află în linie dreaptă.

Bogdan Badea a spus: "Avem în portofoliu, în acest moment, şi investiţiile istorice, pornite încă dinainte de 1990, care ne-au creat şi ne creează anumite probleme în procesul de listare. Practic, deţinem atât investiţii care îşi vor găsi finalitatea, pentru a căror finalizare vom merge cu motoarele turate. Deţinem şi o serie de investiţii care au fost demarate în ideea că vor îndeplini funcţiuni complexe, precum atenuare tranşă de viitură, funcţiune energetică, dar nu ca pondere majoritară, parte de alimentări cu apă, protecţii împotriva inundaţiilor. Or, listarea Hidroelectrica, fără rezolvarea acestor probleme, care nu ţin numai de această companie, ci de o voinţă conjugată a mai multor entităţi ale statului, a fost întârziată puţin, dar suntem convinşi că cel târziu anul viitor acest lucru se va întâmpla".

Acest lucru este important atât pentru piaţa de capital din România, cât şi pentru imaginea României în exterior, fapt pentru care propunerea Hidroelectrica este de a merge pe un sistem dualist, nu numai la Bursa Română, ci şi la o bursă internaţională, aşa cum s-au făcut şi celelalte listări, a adăugat el.

Preşedintele Directoratului din Hidroelectrica consideră: "Sigur, e o decizie care nu ne aparţine. Oricum, Hidroelectrica este pregătită pentru oricare dintre variantele procesului de listare. Este o chestiune extrem de importantă pentru companie, care va mări transparenţa şi va reuşi să atragă foarte mulţi investitori români şi străini. Va fi o companie care se va extinde".

Ministrul Energiei: "Aştept de la conducerea Hidroelectrica să scoată la licitaţie retehnologizarea pentru Vidraru"

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ieri, în staţiunea Băile Herculane, că este foarte important ca întreaga echipă de la Hidroelectrica să înţeleagă faptul că este nevoie de o dezvoltare a producţiei, el adăugând că aşteaptă de la conducerea companiei să scoată la licitaţie cât de curând proiectul de retehnologizare de la Vidraru, în valoare de 85 de milioane de euro, pentru ca lucrările să poată începe în cursul acestui an.

Ministrul Energiei a afirmat: "Pentru mine este foarte important ca întreaga echipă să înţeleagă faptul că este nevoie de dezvoltare. Hidroelectrica a parcurs o etapă necesară, aceea de restructurare şi de reorganizare. A fost benefică, am ajuns la rezultatele finaciare pe care le-am dorit, dar de aici încolo ne interesează foarte mult şi partea de dezvoltare a producţiei, pentru că produc cea mai ieftină energie, o energie verde, care are beneficii foarte mari, dincolo de producţia de energie în sine. Cred că această strategie de dezvoltare, nu doar de retehnologizare şi modernizare, ci şi de deschidere a noi studii şi a noi proiecte pentru extindere, pentru că avem un bazin hidroenergetic generos, ne oferă potenţialul şi posibilitatea să dezvoltăm, în continuare, noi proiecte".

Toma Petcu susţine că întreaga companie va fi analizată din acest punct de vedere, ocazie cu care va dori să vadă cât de mult îşi va asuma conducerea aceste proiecte, care va fi viziunea de dezvoltare şi cât de repede se vor materializa aceste aspecte, printre care se regăsesc şi retehnologizările de la Vidraru.

Ministrul Toma Petcu a subliniat: "Aştept de la ei şi le-am cerut în mod expres, săptămâna trecută, când am fost la Vidraru, iar ei m-au asigurat că într-o lună şi jumătate ar fi posibil acest lucru, să repună pe SEAP, să rescoată la licitaţie retehnologizările de la Vidraru, atât de necesare având în vedere că vorbim de echipamente din anii '60. Este clar că avem nevoie de investiţii acolo. Este un proiect de 85 milioane euro. Eu sper ca, într-adevăr, şi voi supraveghea acest lucru, ca într-o lună şi jumătate, Hidroelectrica să scoată la licitaţie acest pachet, să fie licitat şi ofertat cât mai repede, pentru ca lucrările să demareze cât mai repede, adică până la sfârşitul anului, pentru că este perioada optimă pentru lucrări".

Acesta a mai adăugat că va supraveghea tot timpul, având în vedere că în calitatea sa de ministru este responsabil de stabilirea de politici în domeniul energetic şi hidroenergetic, dar şi reprezentant al statului român în AGA ale companiilor din domeniul energetic, ca toate obiectivele pe care şi le-a asumat împreună cu această guvernare să fie respectate şi parcurse.

Ministrul Energiei a mai spus: "Sunt obiective importante, care ţin de dezvoltarea, în general, a sectorului economic din România şi, în mod special, a segmentului nostru specific, acela de producere a energiei electrice".

Petcu: "Relaţia contractuală dintre Hidroelectrica şi UCM Reşiţa va continua dacă activitatea Hidroserv va fi relansată"

Relaţia contractuală dintre Hidrolectrica şi Uzina Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa va continua dacă activitatea, în special a Hidroserv, va fi relansată, a mai declarat la Herculane, ministrul Energiei, Toma Petcu.

Ministru Toma Petcu a declarat, pentru Agerpres: "Am dat mandat noului directorat şi noului preşedinte al directoratului ca, săptămâna viitoare, să-mi prezinte toate posibilităţile de relansare a activităţii, astfel încât, pentru că e condiţionalitate, dacă activitatea, nu neapărat a companiei Hidroelectrica, ci mai mult a Hidroserv, va fi relansată şi vor începe lucrările de mentenanţă şi de retehnologizare de care le-am tot spus, în mod sigur se vor derula contracte cu UCM Reşiţa. Este un interes şi pentru noi. Vom avea o întâlnire cu reprezentanţii UCMR, după ce ne vom stabili priorităţile pe acest an şi după ce vom dezvolta ce parte din contract va fi executată, inclusiv cu UCM Reşiţa. Există, din păcate, o problemă mai veche şi va trebui să vedem ce va decide instanţa, fiind în insolvenţă Hidroserv. Este vorba de 20 milioane lei, care nu ştim cum vor fi plătiţi şi care va fi decizia instanţei, dacă vor fi acceptaţi la masa credală sau nu".

Unul din reproşurile pe care ministrul Energiei le-a făcut vechii conduceri a Hidroelectrica se referă tocmai la respectarea contractelor încheiate.

Ministrul Energiei a precizat: "Legat de contractele bilaterale pe care le avem la ora actuală, ne dorim respectarea lor şi ca acestea să fie puse în aplicare. Acesta a fost şi unul din reproşurile adresate fostei conduceri, faptul că, chiar dacă Hidroelectrica a beneficiat de sume consistente, ca şi rezerve în conturi, din păcate, planul de modernizare şi retehnologizare nu a fost unul ambiţios".

UCM Reşiţa este principalul furnizor de echipamente şi de servicii de mentenanţă pentru Hidroelectrica, însă se confruntă cu grave probleme financiare fiind, de şase ani, în insolvenţă, însă acest lucru nu a împiedicat, până acum, relaţia contractuală cu Hidrolectrica şi nu o va face nici pe viitor, susţine, la rândul său, preşedintele Directoratului Hidroelctrica, Bogdan Badea.

Acesta a precizat că este posibil chiar ca numărul comenzilor către UCM Reşiţa să crească.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Precizati un calendar si tineti-va de el!!!!! Vorbe, vorbe si iar vorbe, zero actiune, va castiga toata lumea, in primul rand Romania, apoi HidroElectrica, apoi, B.V.B.!!!

    1. Fara un calendar, merge treaba. Daca pui termene si nu le indeplinesti, trebuie sa dai pe cineva afara sau sa pleci tu. Dar asa merge numai la privat. La stat, vorbe goale!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb