MINISTRUL FINANŢELOR CONFIRMĂ, DIN NOU, AFIRMAŢIILE DIN ZIARUL BURSA:  "Sute de milioane de euro din băncile noastre au mers în paradisuri fiscale"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 septembrie 2017

 "Sute de milioane de euro din băncile noastre au mers în paradisuri fiscale"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Sute de milioane de euro au mers din băncile noastre în paradisuri fiscale, susţine ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa, într-un ziar financiar. Astfel, oficialul confirmă ceea ce ziarul BURSA a scris încă de la începutul lunii martie.

    Articolul publicat în martie de ziarul BURSA a produs valuri în sistem, existând bancheri care s-au arătat profund deranjaţi de afirmaţiile făcute de sursele noastre. Acum, ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa confirmă afirmaţiile din ziarul BURSA, prin declaraţiile făcute public, ceea ce înseamnă că bancherii care au negat articolul nostru s-au aflat în eroare.

    Acum, Ionuţ Mişa a declarat publicaţiei citate: "Avem trei mari acţiuni de control deschise la bănci. Le-am spus şi celor din Asociaţia Română a Băncilor: nu se poate să nu plăteşti impozit pe profit timp de zece ani. Monitorizăm lunar declaraţiile de plată. Au început să apară şi declaraţii rectificative. Aceasta înseamnă că instituţiile bancare încep prin propria voinţă să nu mai vândă credite în străinătate fără justificare. Am limitat deductibilitatea la 30%, atât pentru bănci, cât şi pentru oricare alte companii care vând creanţe. La o singură bancă am stabilit impozit pe profit suplimentar, care ar fi trebuit plătit statului în ultimii cinci ani, în valoare de 650 milioane lei. Acolo este vorba şi de o plângere penală. Au fost nişte tranzacţii succesive de vânzare/cumpărare de creanţe, prin care o parte din active, sute de milioane de euro, au mers în paradisuri fiscale.

    Trebuie să vă imaginaţi că în fiecare tranzacţie de creanţe se află garanţii în spate. Spre exemplu, a fost o bancă ce a vândut o creanţă cu o valoare nominală de 14 milioane euro cu un euro, în străinătate, iar cumpărătorul a venit la firma românească şi i-a spus simplu: dacă nu intru acţionar, cer lichidarea. Gândiţi-vă că avem firme de stat care pot ajunge în această situaţie când iau credite de la bănci străine din România. Acestea pot fi preluate pe nimic prin acest mecanism. Este chiar şi o problemă de siguranţă naţională".

    În articolul din 7 martie 2017 cu titlul "Surse: «Băncile de la noi - vehicul prin care multinaţionalele scot bani din ţară»", Ziarul BURSA a scris, citând surse oficiale, demne de încredere, că băncile din ţara noastră nu plătesc impozit la stat decât dacă doresc, ele având un sistem de raportare a profitului foarte complicat.

    Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, subliniază sursele citate, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).

    Instituţiile financiare vând credite neperformante în grup (unei companii la care banca este acţionar), unui off-shore sau unei societăţi unde un fost manager al băncii respective are acţiuni, ne-au spus sursele citate, precizând: "Banca vinde către un off-shore credite de 100 de milioane de euro, la preţul de 7 milioane, gradul de recuperare fiind de 35-40%, iar offshore-ul respectiv încheie contract cu banca să încaseze în continuare toate ratele, oferindu-i un comision de 1,8%. În aceste condiţii, profitul de 28 de milioane de euro (35 de milioane recuperate minus cele 7 plătite la cumpărare) merge în alte ţări, nu rămâne la noi.

    În ţara noastră, se fac preluări ostile de companii, ne-au mai spus sursele oficiale, care ne-au explicat: "Vă spun un caz concret - o societate românească a luat credit de la o bancă. Creditul de 14 milioane de euro a devenit neperformant, iar banca l-a vândut, împreună cu activele garantate, pe 1 euro, unei firme străine. Aceasta din urmă s-a îndreptat către societatea românească să-şi recupereze creanţa. Ca să nu execute activele şi să bage compania în faliment şi pentru că firma nu avea disponibilităţi, compania a convertit creanţa în acţiuni, preluând un pachet de 33% din pachetul de acţiuni al societăţii româneşti, la valoarea de 2,1 milioane de lei. Aşadar, pe un euro, firma străină a preluat pachetul de control al companiei româneşti, de 2,1 milioane lei, într-un mod ostil, cumpărătorul creanţei preluând, astfel, conducerea societăţii, care era listată la bursă. Ar trebui ca instituţiile abilitate să verifice dacă nu cumva băncile împreună cu societăţile străine preiau ostil companii româneşti. Este vorba despre o chestiune de siguranţă naţională, în care ar trebui să se implice inclusiv serviciile secrete".

    În ţara noastră, 95% din sistemul bancar este capital privat străin, ceea ce înseamnă că, oricând doresc, băncile pot să stopeze finanţarea economiei româneşti, atrag atenţia sursele citate.

    Opinia Cititorului ( 16 )

    1. Nu mai sariti pe banci daca ele au respectat legile dedicate sectorului bancar! Sariti pe cei care au dat acele legi!! In alta ordine de idei,nu stiu cat e de onorant sa va mandriti ca unul ca Misa va da dreptate!!

      1. Ar trebui să aibă răbdare să fie confirmați de Țurcana sau de Organ.

        Ne-am saturat de acest nemuritor Isarescu care a tinut sistemul bancar in brate si a facut numai ce a vrut muschii lui si cei care l-au platit si il platesc in continuare. Sa plece toata gasca lui. A ratat Schengen in 2017 asa cum s-a angajat. Nu a reusit. Sa plateasca cu functia. Are dreptate Basescu. Daca eram in Schengen BNR nu mai exista iar politicile bancare erau facute corect de BCE si nu de o sleahta care tin de scaune si pe care nu-i intereseaza Romania.

        Schengen n-are treabă cu Euro, iar dacă România ar fi adoptat Euro, economia ar fi fost praf.

        Băsescu bea prea mult.

        Adoptarea Euro este și interesul lui Isărescu, reprezentantul sistemului bancar din România. 

        In aceeasi ordine de idei, "unul ca Misa" este ministrul finantelor si pare ceva mai normal ca Petreasca.

        Savin, logic tu ai dreptate. Doar ca lucrurile la noi nu prea au treaba cu logica. Asa ca trebuiesc "luati" si politicienii si bancherii. Politicienii sunt in proces de luare de catre DNA pe diferite spete. In schimb bancheri n-am vazut in penal. Sau stii tu ceva ce noi nu stim ?

        Tovarasul Misa a fost cel care a raspuns la ANAF / Ministerul Finantelorde marii contribuabili ( adica inclusiv bancile). Daca bancile au incalcat cumva legislaria fiscala , el ce a pazit pana acum? Sau acum bate campii ca orice politruc si incearca sa manipuleze, impreuna cu alde tov Piprea , tov Zamfir & gasca de habarnisti ?

      Domnule Ministru, Domnule Prim ministru daca chiar doriti sa faceti ceva cu bancile blocati-le activitatea. Verificati si OTP Bank. Mii de credite date de aceasta banca au foat externalizate pe nimic la sucirsale din Ungaria si Olanda. SUCURSALA DIN OLANDA ARE SEDIUL LA O CASUTA POSTALA. CLIENTII AU PLATIT SAU PLATESC RATE TOT LA SEDIILE DIN ROMANIA. ESTE SI ACESTA UN MECANISM CARE LE PERMITE SCOATEREA BANILOR DIN TARA SUB PROTECTIA BNR. ISARESCU STA DE MULT PREA MULT TIMP PE SCAUNUL ALA..

      Legislatie speciala pentru banci,salari speciale pentu justitie,pensi speciale pentru institutiile de forta,toate cu un singur scop,excrocii sa se puna la adapost.

      1. excrocii...:))))))) superb. absolut superb! nici nu stim legislatia speciala, dar in principiu trebuie sa fie de rau nu?

        Băncile sunt singurele instituții cărora legea le permite să falsifice monedă, să pună în circulație bani din aer.

        Dacă nici în condițiile astea nu ai bunul simț să declari ceva profit, ne putem face o idee despre banditismul sistemului bancar din România. 

        "Banci" si "bani din aer" incap in aceeasi propozitie. "Banci" si "bun simt" nu incap in aceeasi propozitie.

      de acord dar firmele lui tziriac de exemplu ....alea de ce nu platesc impozit aici?a e mai bine cu hotii, decat cu prostii corecti

      WoooooW

      1. in toamna 2013 BCR vinde la Erste Group creditul de 70 mililioane EUR, desi actionari BCR erau EGB Ceps Holding. Deunazi S Immo , actionari Erste Group si VIG , au vandut sediul OMV din Viena la un fond germanDEKA cu 70 de milioane mai mult decat pretul de achizitie.:-)

        este realitatea!!! avem o banca care inca mai este a romanilor si de curind a devenit numarul 2 pe piata din romania.... si totusi populatia majoritara prefera sa lucreze cu bancile care actionari majoritari straini.... oare de ce????

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
    Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb