Ministrul Finanţelor ia în calcul eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor în domeniile IT, construcţii şi cercetare

G.U.
Politică / 28 septembrie 2021

Ministrul Finanţelor ia în calcul eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor în domeniile IT, construcţii şi cercetare

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a anunţat astăzi că are în lucru varianta eliminării excepţiilor de la plata impozitului şi a contribuţiilor pe venit în domenii precum IT-ul, cercetarea şi construcţiile, informează Economedia.ro.

Într-un interviu pentru Antena 3 dacă guvernul va mări TVA în 2022, ministrul Dan Vîlceanu a spus: "Exclus să creştem TVA. Dar există o discuţie legată de excepţii la plata impozitului pe venit şi plata contribuţiilor".

Întrebat dacă e vorba despre salariaţii din IT, cercetare şi construcţii, Vîlceanu a spus că "sunt mai multe categorii. Toate excepţiile de la plata impozitului pe venit şi la plata contribuţiilor pe venit, plus excepţiile la plata impozitelor şi taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alţii nu (...) Este o variantă, mă refer la toate excepţiile. De altfel avem şi critici din partea Comisiei şi altor organisme internaţionale".

Ministrul Finanţelor a mai spus că o eventuală decizie va fi luată după discuţii cu reprezentanţii sectoarelor respective: "Toate lucrurile trebuie discutate înainte. Nu suntem adepţii unei politici impuse, discutăm cu industria şi apoi vedem", notează sursa citată.

Ministrul Vîlceanu a mai anunţat că guvernul va modifica modul în care sunt evaluate imobilele pentru care se plătesc taxe locale pentru că acum valoarea de impozitare ar fi prea mică faţă de valoarea de piaţă.

"Vom umbla la modul cum e calculată valoarea clădirilor impozitate", a spus Vîlceanu, admiţând că unii proprietari vor plăti mai mult în urma acestei schimbări.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. "Este o chestiune de echitate, de corectitudine" sau 'Cum sa ajungi ministru de finante fara sa stii iota de economie ci numai crezindu-te inger al echitatii si corectitudinii'. Cum de nu i-a dat prin minte sa anuleze impozitul pe salarii la toate categoriile ? Ar rezolva ambele "probleme" . Ba inca si competitivitate muncii din Romania.

    Desigur, dumisale nu-i pasa ca va scadea numarul de programatori, investitiile aferente, consumul aferent si tot efectul de antrenare al competitivitatii IT-ului de Romania. Important e sa stringa bani de subventii pentru usturoi. Sa taxam romanii sa aiba Germania usturoi ieftin.

    1. E adevărat ceea ce spui tu însă, vezi, din păcate cei din IT și-au făcut-o cu mânuța lor. Prin votul lor, prin aerele, ifosele și atitudinea vădit antinațională și-au tăiat singuri craca de sub picioare, punând botul la propaganda infectă a păduchilor plăvanisto-soroșiști. A venit nota de plată :(

    Bravo dle. Asta ar fi cu adevarat echitabil. Nu mai suport ifosele dobitocilor semidocti de IT-isti care se cred acum si doctori in vaccinuri. Din cauza lor nu are statul bani sa plateasca paturi ATI. Sa contribuie la impozitele tarii.

    1. Poate mai scad si imobiliarele prin Cluj.Ca prea le-au saltat baietii astia cu bani netaxati.

      Degeaba, cu gandirea asta sigur ai avea dificultati sa te muti si intr o chirie langa Patarat.

    Probabil va introduce in locul lor scutirea de impozite a membrilor PNL

    1. Minunat comentariu. Felicitari.

    Ni le plangem de mila ,nu ei topaiau prin piata si spuneau ca nu au nevoie de pomeni,,acum primesc ce au dat la altiii,m..e

    Sunt curios cu cine vor realiza mărețele proiecte din PNRR în cazul eliminării facilităților fiscale pentru constructori.Deja e un deficit mare de forță de muncă în acest domeniu.Sau se dorește plecarea peste hotare a puținilor români care mai muncesc în construcții și înlocuirea lor cu asiatici?

    1. S-a strigat bingo! Exact aia e strategia.

    De capu” lui, nu stie valoarea salariului minim net/brut si vorbeste de eliminarea facilitatilor: mai multe domenii — toate:)) el doar executa, nu ia in calcul nimic.

    Sa vedeti voi in SUA ce frumos pot acoperi costurile salariale prin deducerile fiscale pentru cercetare si dezvoltare facute de un startup! Ramai masca!

    Romania chiar a iesit ieftin ca si-a tras o industrie IT cu doar o deducere fiscala de 10% ceea ce a tinut in tara creiere bine educate si vorbitoare de limbi straine care puteau sa treaca granita doar cu buletinul. Iar toti cei din IT tin in spate imobiliarele scumpe de prin orasele mare precum si alte sectoare private. 

    Tare as fi curios daca nu o sa porneasca la drum ca la liberalizarea energiei si vor vedea ca au dat cu batul in balta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb