MINISTRUL JUSTIŢIEI REVINE DIN CONCEDIU Legile justiţiei, din nou sub asediul lui Tudorel Toader

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 26 martie 2019

Legile justiţiei, din nou sub asediul lui Tudorel Toader

Ordonanţele de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, precum şi modificarea legilor justiţiei se află pe circuitul de avizare şi este posibil ca ele să fie pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern ce va fi programată în această săptămână, după ce premierul Viorica Dăncilă se va întoarce din vizita pe care o efectuează în SUA.

Asaltul pe care Tudorel Toader, ministrul de resort, l-a declanşat la adresa independenţei magistraţilor, fie că vorbim despre procurori, fie că ne referim la judecători, continuă. Una dintre ordonanţele de urgenţă pregătite de ministrul Justiţiei se referă la posibilitatea acordată condamnaţilor definitiv de către completurile de cinci judecători alcătuite ilegal la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să conteste decizia instanţei, chiar dacă nu se mai află în termenul prevăzut de Codul de procedură penală.

Repunerea în termen a tuturor condamnaţilor penal de completurile alcătuite între 2014 şi 2018 va avea efect asupra sentinţelor pronunţate în unele dosare de mare corupţie, precum şi în dosarul în care magistraţii ÎCCJ l-au condamnat definitiv şi irevocabil pe Liviu Dragnea, liderul PSD şi actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării, în dosarul fraudării participării la referendumul organizat în vara anului 2012 privind demiterea preşedintelul Traian Băsescu.

Constatarea compunerii ilegale a acestui complet va duce la rejudecarea apelului în acest dosar, fapt ce înseamnă că sentinţa pronunţată nu va mai fi definitivă, lucru ce îi va permite lui Liviu Dragnea să ocupe funcţia de prim-ministru al ţării.

În dosarele de mare corupţie, dacă, la data desfiinţării hotărârii, prescripţia e împlinită, nu va mai avea loc nicio rejudecare a cauzei, iar persoanele condamnate iniţial nu vor mai avea nicio problemă penală şi cazierul judiciar nu va mai consemna faptele pentru care au fost judecate.

În privinţa ordonanţei de urgenţă prin care va fi modificată legislaţia penală, efectele negative vor fi multiple.

De exemplu, în dosarul "Bombonica" - privind angajările fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman, dispare forma agravată a abuzului în serviciu, iar maximul pedepsei nu mai poate depăşi 7 ani. Conform art. 380 Cod penal, va fi consemnat că, dacă unul dintre autorii unui abuz în serviciu acoperă prejudiciul, limitele de pedeapsă pentru faptă se reduc la jumătate. În acest dosar, prejudiciul a fost plătit integral de fosta soţie a lui Liviu Dragnea. În concluzie, limita de pedeapsă pentru liderul PSD va fi redusă la 3 ani, iar prescripţia va fi de 7 ani şi 6 luni, calculată din decembrie 2012.

Ţinând cont că Dragnea va scăpa de condamnarea din dosarul Referendumul, nemaifiind considerat recidivist, liderul PSD ar putea primi o condamnare foarte mică, iar executarea pedepsei ar putea fi suspendată conform dispoziţiilor Codului penal. Liviu Dragnea ar mai putea beneficia şi de faptul că avocaţii săi au atacat în instanţă completul de 3 judecători al ÎCCJ, pe motiv că membrii acestuia care au judecat dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman nu erau specializaţi pe infracţiuni de corupţie. Dacă va avea câştiga de cauză, sentinţa primei instanţe va fi des-fiinţată, procesul va fi reluat de la zero, iar în câteva luni liderul PSD ar putea beneficia de împlinirea termenului de prescripţie.

Reducerea termenului de prescripţie ar afecta şi dosarul Tel Drum, care nu a fost încă trimis în instanţă de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Dacă dosarul nu se va finaliza în următorii doi ani, atât Liviu Dragnea cât şi celelalte persoane urmărite penal vor scăpa de răspunderea penală, pentru că va interveni termenul de prescripţie.

În timp ce ministrul Justiţiei lucrează pentru liniştea infractorilor, sistemul judiciar este din ce în ce mai nemulţumit. Aseară a avut loc un nou protest al magistraţilor, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, care solicită abrogarea OUG 7/2019 şi desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Tudorel Toader a amânat săptămâna trecută audierea candidaţilor pentru funcţia de procuror european. Deşi audierea trebuia să se desfăşoare vineri, 22 martie, ea a fost amânată, la o dată nespecificată, de ministrul Justiţiei.

Cu toate acestea, Senatul a luat, ieri, act de adoptarea tacită a proiectului de lege privind aprobarea OUG 8/2019 prin care se stabileau condiţiile pentru participarea ţării noastre la structura Parchetului European şi pentru desemnarea procurorului european din partea României.

Proiectul de lege a trecut tacit, în 21 martie, în ciuda ameninţărilor formulate la începutul săptămânii trecute de senatorul social-democrat Şerban Nicolae, care susţinea că acest proiect este neconstituţional, că ţara noastră s-a grăbit când a aderat la Parchetul European, câ ar fi mai bună o colaborare cu acest parchet şi că OUG 8 va fi modificată în Senat.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb