Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat astăzi că, la întâlnirea avută cu senatorii PSD, s-a ajuns la concluzia că trebuie să se înceapă discuţiile în Parlament pe marginea punerii în acord a prevederilor din Codul de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale, transmit surse din presă.
"Am vorbit cu senatorii din grupul PSD şi suntem de acord că trebuie să începem de urgenţă discuţiile formale în Cameră mai ales, care e Cameră decizională, în penal, pentru avansarea în acest dosar al punerii în acord a prevederilor din Codul de Procedură Penală cu deciziile Curţii. Nu am avut timp să discutăm punctual, am discutat în general, despre ce abordare avem şi suntem de acord, şi grupul senatorilor PSD, şi noi, la Ministerul Justiţiei, că trebuie tratată această chestiune cu urgenţă. (...) Cred că deja în luna februarie o să aveţi ştiri de la noi. O să începem să lucrăm în această privinţă", a declarat Raluca Prună, la Senat.
Întrebată în legătură cu reducerea pedepselor pentru deţinuţii care scriu cărţi, ministrul Justiţiei a arătat că aşteaptă un punct de vedere de la Ministerul Educaţiei.
"Aş dori ca, la acest moment, să nu mai fac declaraţii cu privire la acest lucru. Există un grup de lucru care a făcut nişte propuneri, am extins grupul de lucru şi acum cred că este în afara sferei MJ, pentru controlul ştiinţificităţii. Aştept sugestii de la reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei astfel încât să putem face o propunere cu privire la ce e de făcut în ce priveşte articolul acesta 96. (...) Toţi aşteptăm de la Ministerul Educaţiei să ne spună cum anume se va face controlul ştiinţificităţii şi, funcţie de ceea ce vor răspunde Ministerul Educaţiei şi universităţile, Ministerul Justiţiei va fi acela care va face o propunere legislativă sau alta. Pentru că noi avem iniţiativa legislativă. Dar repet şi insist: soluţia pe care o vom propune depinde în foarte mare măsură de acest studiu de impact, de cifre, pe care nu le avem noi la Ministerul Justiţiei. Aştept să mi le dea instituţiile care pot decide că o lucrare este sau nu ştiinţifică", a explicat ministrul Justiţiei.