Actualizare
Procedura de selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA va fi reluată, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nefăcând nicio propunere dintre cei patru candidaţi pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "În urma desfăşurării procedurii de selecţie, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată", a anunţat Ministerul Justiţiei.
---------------
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, că speră ca până la ora 12.00 să fie finalizată procedura de selecţie pentru conducerea DNA şi să fie anunţate rezultatele, informează News.ro
"Nu aveam cum să iau decizia înaintea deliberărilor. La ora 10.00 mă întâlnesc cu secretarii de stat, la ora 12.00 sper să finalizăm procedura şi să vă putem anunţa rezultatele", a declarat Toader, la sediul Ministerului Justiţiei.
Întrebat despre modul în care s-au desfăşurat interviurile, ministrul Justiţiei a spus că acestea au decurs potrivit procedurii, iar "despre rezultate şi impresii" va putea vorbi numai după finalizarea procedurii.
De asemenea, întrebat dacă este posibil să nu propună pentru conducerea DNA niciun procuror dintre cei patru, Tudorel Toader a reluat afirmaţiile privind această posibilitate.
"În mod firesc, există această posibilitate. Da, este posibil să desemnăm un candidat, dupa cum, da, este posibil să nu desemnăm niciunul. Nu înseamnă o opţiune a mea, ci cele doua variante legale", a spus Toader.
Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - procurorii DNA Marius Iacob, Florentina Mirică şi Elena Grecu şi Cristian Lazăr de la Parchetul instanţei supreme - au susţinut, ieri, interviul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei spunea marţi că nu este obligatoriu ca viitorul şef al DNA să provină din instituţie: "Să nu uitaţi un lucru - există această opinie, care pare majoritară, în sensul că viitorul şef al DNA trebuie să provină din structura internă, dar nu trebuie să uităm că în trecut şeful DNA nu a provenit din interiorul structurii, aşa cum şeful DIICOT nu este din interiorul structurii. Sunt procurori, au experienţă şi se descurcă".
Legat de responsabilităţile procurorului şef al DNA, Tudorel Toader declara că acesta trebuie să sporească încrederea oamenilor în actul de justiţie şi să nu mai existe oameni nevinovaţi care să fie arestaţi.
"Viitorul procuror-şef al DNA trebuie să îmbunătăţească activitatea DNA, să crească încrederea în actul de justiţie, să nu mai avem nevinovaţi arestaţi, trimişi în judecată, să nu mai avem vinovaţi care să nu fie trimişi în judecată. Ceea ce spuneam eu în raportul de 20 de puncte (de evaluare a activităţii fostului procuror-şef al DNA) nu s-a întâmplat sub fosta conducere a DNA", a adăugat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei va înainta Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcţie, pentru emiterea avizului. După transmiterea avizului de către CSM, ministrul Justiţiei va trimite şefului statului propunerea sa pentru funcţia de procuror-şef al DNA, previza Ministerul Justiţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2018, 13:19)
Tudorel a vorboit corect; inca nu avea parerea lui Dragnea.
2. Niciun candidat nu era sluga ca Tudorel
(mesaj trimis de Ganditorul în data de 27.07.2018, 18:45)
Toader a finalizat procedura-pentru a fi pe placul infractorilor din psd/alde nu a acceptat nici unul din cei patru candidați; nici unul nu are calități de slugă ca el, ca ministrul infractorilor, nu se poate expune oprobriului public cu atâta iresponsabilitate ca Slugărel Toader. Dar candidatul poate fi din afara dna, spune ministrul infractorilor: Nicolicea, Iordache, Șerban și orice jigodie care ar scăpa infractorii dinperlament de pușcărie.