Ministrul Mediului anunţă că a semnat proiectul privind managementul riscului de inundaţii

T.B.
Politică / 30 iunie 2023

Ministrul Mediului anunţă că a semnat proiectul privind managementul riscului de inundaţii

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat, vineri, că a semnat proiectul de hotărâre de Guvern privind Planul naţional de management al riscului de inundaţii, una dintre măsuri vizând reactualizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii, conform agerpres.ro.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au transmis că, în următoarele două luni, vor mai fi manifestări extreme ale vremii, a menţionat el.

"Efectele schimbărilor climatice sunt evidente. Acestea se manifestă prin precipitaţii abundente, care generează inundaţii rapide, mai ales în anumite zone foarte localizate şi care generează, în acelaşi timp, şi secetă în alte zone. Pentru că am avut deja primul val de caniculă în această vară, colegii de la Administraţia Naţională de Meteorologie mi-au comunicat faptul că în următoarele două luni vom mai avea, din păcate, astfel de manifestări extreme ale vremii", a afirmat ministrul Fechet, care a prezentat, după şedinţa Executivului, situaţia privind inundaţiile care au avut loc în ultima perioadă.

El a precizat că monitorizează personal în cadrul Ministerului Mediului investiţiile finanţate fie din PNRR, fie din POIM, fie din alte surse nerambursabile sau de la bugetul de stat.

"Aş menţiona doar faptul că avem la managementul apei pilonul unu din PNRR, 510 km de linii de apărare împotriva inundaţiilor, care vor fi reabilitaţi în conformitate cu Directiva pentru inundaţii şi cu Strategia naţională de gestionare a riscului la inundaţii. De asemenea, primele contracte ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" de finanţare au fost deja semnate. Ele însumează deja 60 de milioane de euro. Aş mai adăuga aici şi cele 30 de baraje hidrotehnice şi cele 20 de acumulări nepermanente ale căror studii de fezabilitate şi proiectare le vom finanţa tot din PNRR. De asemenea, vom achiziţiona echipamente de investigare şi de monitorizare a stării infrastructurii de apărare la inundaţii şi toate cele 11 administraţii bazinale de apă vor fi echipate cu aceste noi echipamente. Este important să reamintesc faptul că anul trecut, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, au fost reactualizate toate planurile de apărare împotriva inundaţiilor de la nivel local, judeţean şi bazinal. Aceste planuri conţin anumite măsuri, unele cu caracter preventiv, altele cu caracter operativ, ce trebuie aplicate de către autorităţile locale şi judeţene", a explicat Mircea Fechet.

Ministrul a informat că a semnat proiectul de hotărâre de Guvern pentru Planul naţional de management al riscului de inundaţii.

"În această dimineaţă, am semnat proiectul de hotărâre de Guvern pentru Planul naţional de management al riscului de inundaţii. Aici, una dintre măsurile pe care le vom avea în vedere (...) este reactualizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii, pentru că avem, în contextul schimbărilor climatice, noi şi noi zone care s-ar putea încadra într-o astfel de categorie, proiecte integrate la nivelul bazinelor hidrografice pentru reducerea riscului la inundaţii, refacerea conectivităţii laterale şi longitudinale a cursurilor de apă şi aşa mai departe", a menţionat Fechet.

Întrebat dacă ar putea fi inundaţii în perioada imediat următoare, ministrul a răspuns: "În acest moment, din discuţiile pe care le-am avut cu colegii de la Apele Române şi cu colegii de la ANM, nu avem un risc semnificativ de producere a acestor fenomene în viitorul apropiat".

"Este adevărat însă, aşa cum am spus, situaţia poate evolua de la o zi la alta şi poate evolua în nişte perimetre foarte localizate. Cu titlu de exemplu, în satul Şoimuş, unde s-a petrecut acea tragedie ca urmare a veritabilului potop, m-am întâlnit cu oameni care spuneau că 10 km mai departe nu au fost decât câţiva stropi de ploaie. Nici măcar n-au ştiut ce s-a întâmplat peste celălalt deal. Însă sistemul RO-ALERT funcţionează, ANM-ul funcţionează, populaţia va fi avertizată din timp în cazul în care vor exista astfel de riscuri şi mă bazez aici nu doar pe profesionalismul instituţiilor (...), dar mai ales pe receptivitatea persoanelor care vor fi avertizate pe telefon sau prin alte surse de aceste riscuri", a transmis ministrul Mediului, potrivit agerpres.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb