Minivacanţa de Rusalii se prefigurează a fi şi prima ieşire la mare din această vară pentru mulţi dintre români. Pentru o bună parte dintre aceştia, expunerea bruscă la soare, cum ar fi petrecerea unui weekend la mare, poate cauza arsuri şi iritaţii la nivelul pielii, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, deşi o minivacanţă este o ocazie minunată de a ne îmbunătăţi starea de spirit şi de a petrece timp de calitate alături de familie şi prieteni, trebuie să fim atenţi la modul în care ne protejăm pielea în faţa soarelui puternic. Astfel, petrecerea unui weekend la mare în care "luăm tot soarele" poate provoca o serie de efecte neplăcute, cu impact în viitor.
Pentru cei care vor să se bucure de soare zilele acestea medicii dermatologi recomandă o protecţie suplimentară a pielii. În mod normal, pielea ar trebui expusă la soare doar dimineaţa devreme şi după-amiaza târziu, atunci când cantitatea de radiaţii UV este redusă. Astfel scade semnificativ riscul ca pielea noastră să fie agresată de razele puternice ale soarelui din timpul orelor amiezii. "Prin expunerea controlată de scurtă durată la soare pielea nu va fi agresată de radiaţiile UV. În mod reactiv expunerii la soare, producţia de melanină va creşte, ceea ce va oferi o protecţie naturală în faţa soarelui, reducând riscul de arsuri solare. Cu toate acestea, este important să reţinem că această protecţie naturală nu ne salvează de o arsură, nu este suficientă pentru a preveni toate tipurile de daune cauzate de lumina UV şi nu poate preveni cancerul de piele. Totodată, este important să înţelegem că persoanele cu pielea deschisă nu se pot proteja de radiaţiile UV pentru perioade lungi de timp. La persoanele cu fototip cutanat de tip I sau II, radiaţiile UV pot deveni dăunătoare după aproximativ 5 până la 10 minute de expunere. Aşadar, este esenţial să fim conştienţi de tipul de piele pe care-l avem şi să ne protejăm corespunzător de soare", explică medicul dermatolog Mihaela Leventer, care adaugă că peste 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt rezultatul expunerii excesive si necontrolate la soare.
Persoanele cu piele albă, cu fototip I şi II, adică cele cu ochi de culoare deschisă, păr blond şi piele albă, sunt mai expuse riscului de arsură solară, deoarece pielea lor conţine mai puţină melanină, care are rolul de a o proteja. Doar cinci arsuri severe pe parcursul vieţii pot dubla riscul de a dezvolta cancer de piele în perioada maturităţii. Daunele cauzate de expunerea la lumină sunt ireversibile şi se acumulează de-a lungul timpului, explicând astfel apariţia bolii chiar şi după o perioadă în care pielea nu a fost expusă la soare.
Pentru a evita daunele cauzate de expunerea excesivă la soare, specialistul recomandă să folosim măsuri de protecţie adecvate. Acestea includ utilizarea cremei cu factor de protecţie solară (FPS), purtarea de haine protectoare şi ochelari de soare, precum şi evitarea expunerii în timpul orelor de vârf ale zilei, când radiaţiile UV sunt mai puternice.