Minoritarii acuză evaluări măsluite la "Istru" Brăila

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iunie 2009

"Bursagrirom", controlată, potrivit unor surse, de Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila , deţine 45,81% din Istru Brăila. Surse din piaţă ne-au spus, însă, că "Bursagrirom" ar fi, de fapt, acţionarul majoritar, controlând peste 51% din titlurile ISTR, în mod concertat cu câţiva acţionari minoritari.

"Bursagrirom", controlată, potrivit unor surse, de Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila , deţine 45,81% din Istru Brăila. Surse din piaţă ne-au spus, însă, că "Bursagrirom" ar fi, de fapt, acţionarul majoritar, controlând peste 51% din titlurile ISTR, în mod concertat cu câţiva acţionari minoritari.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare îşi declină autoritatea

Evaluările "măsluite" asupra societăţilor care se retrag de la tranzacţionare, în detrimentul acţionarilor minoritari, riscă să devină o practică recurentă pe piaţa noastră de capital, subminând încrederea investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti.

O astfel de situaţie poate fi întâlnită în cazul companiei "Istru" Brăila, tranzacţionată pe piaţa Rasdaq, sub simbolul ISTR, unde o parte dintre acţionarii minoritari, printre care şi societatea de investiţii "Moldova" (SIF2) contestă evaluarea pe care "Gestaco Business Consulting", un evaluator din Brăila, autorizat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), a făcut-o companiei "Istru". Miza acestei evaluări constă în preţul la care acţionarii minoritari ai companiei, ce solicită retragerea din societate, pot să îşi înstrăineze participaţiile.

Pe 31 martie 2009, Adunarea Generală a Acţionarilor "Istru" a votat delistarea companiei de pe piaţa Rasdaq, oferind acţionarilor dreptul să se retragă din societate. Totodată, în AGA, s-a stabilit, pe baza raportului de evaluare făcut de "Gestaco Bussiness Consulting" SRL, un preţ de răscumpărare de 9,2846 lei/acţiune pentru acţionarii care vor să se retragă din societate.

Minoritarii susţin că preţul corect este de aproape şase ori mai mare

O parte dintre minoritari, printre care şi SIF "Moldova", consideră, însă, că preţul oferit acţionarilor, provenit din evaluarea la 4,29 milioane de lei a companiei, este mult sub ceea ce merită. Suma dată de evaluator include, potrivit unor surse, şi disponibilităţile băneşti ale companiei, de 2,51 milioane de lei.

Toate ar fi fost poate în regulă dacă "Istru" nu ar fi deţinut spaţii comerciale (clădiri şi restaurante) în suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi. Din raportul de evaluare rezultă că "Gestaco Business Consulting" a stabilit că aceste spaţii valorează nici mai mult nici mai puţin decât 1,78 milioane de lei, luând în calcul un preţ de 42 de euro/mp, de până la nouă ori mai mic faţă de preţul pe metru pătrat la care se vând clădirile similare din Brăila.

"Nu înţelegem cum evaluatorul Gestaco Business Consulting a calculat pentru spaţiile comerciale ale societăţii un preţ de 42 de euro/mp, cu atât mai mult cu cât Raportul de expertiză al experţilor imobiliari, valabil pentru primul trimestru din 2009 în Brăila, a stabilit că preţul pentru spaţiile comerciale în construcţii independente se situează între 190-600 de euro/mp, în funcţie de zona urbanistică", se arată într-o adresă trimisă Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

Prin această adresă, reprezentanţii AIPC solicită CNVM să ceară, "în cel mai scurt timp, o altă expertiză a companiei, pentru a evita, în acest fel, încălcarea drepturilor micilor acţionari".

În acelaşi timp, o evaluare paralelă, realizată de o parte dintre acţionarii minoritari, plasează preţul unei acţiuni ISTRU la 51,33 lei.

Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii evaluatorului "Gestaco Business Consulting" au refuzat să comenteze acuzele acţionarilor minoritari, precizând că "este dreptul acestora să aibă orice nivel de aşteptare asupra valorii investiţiei lor, chiar dacă aceasta nu este validată de realitate".

Desigur, terminologia folosită nu este adecvată; noţiunea de "realitate" nu poate să se refere la o evaluare, chiar dacă are pretenţia că evaluează "realitatea".

Arbitrul pieţei de capital susţine că nu are competenţa necesară să se pronunţe

Sesizată asupra posibilelor fraude în evaluarea societăţii "Istru", cu consecinţe grele pentru acţionarii minoritari ai companiei, arbitrul pieţei de capital - CNVM - îşi declină responsabilitatea, sugerând acţionarilor să se adreseze organelor abilitate, oricare ar fi acestea.

"Nu avem competenţa necesară de a face aprecieri asupra conţinutului şi concluziilor raportului de evaluare, dar am constatat că echipa de specialişti care a contribuit la realizarea raportului şi-a asumat responsabilitatea pentru datele şi concluziile detaliate în raport", se arată în răspunsul Comisiei la solicitarea acţionarilor "Istru".

Arbitrul pieţei de capital respinge, de asemenea, reclamaţia că acţionarii care au iniţiat delistarea ar intenţiona fraudarea celorlalţi acţionari.

"Procedura de delistare a societăţii nu a fost iniţiată de un anume acţionar [...], ci de conducerea executivă a societăţii, care a propus spre dezbatere Consiliului de Administraţie această temă, iar, în urma dezbaterilor, s-a hotărât de către CA convocarea AGEA, care este organul de conducere competent pentru a lua o decizie cu privire la delistare", se mai arată în răspunsul Comisiei, deşi stă în puterea sa să impună o nouă evaluare cu un alt evaluator.

CNVM face referire la faptul că, potrivit structurii acţionariatului "ISTRU", publicată pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, compania nu are niciun acţionar majoritar, ale cărui deţineri să depăşească 51%. Cei mai mari acţionari minoritari ai societăţii sunt SIF "Moldova", cu o deţinere de 47,25%, şi "Bursagrirom", controlată, potrivit unor surse, de Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, cu 45,81%. Surse din piaţă ne-au spus, însă, că "Bursagrirom" ar fi, de fapt, acţionarul majoritar, controlând peste 51% din titlurile ISTR, în mod concertat cu câţiva acţionari minoritari. "Bursagrirom" ar fi cerut delistarea companiei "Istru", decizia trecând în Adunarea Generală a Acţionarilor de la finele lunii martie, anul acesta, cu "majoritate de voturi", susţin aceleaşi surse.

CNVM şi acţionarii minoritari, cu ochii pe procesul SIF "Moldova"

Societatea de investiţii financiare "Moldova" a solicitat în instanţă anularea hotărării Adunării Generale din 31 martie 2009, potrivit căreia societatea "Istru" urmează să se delisteze. Deşi iniţial, CNVM a anunţat că se va consulta cu reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR) pentru clarificarea situaţiei de la "Istru", ulterior, după ce SIF "Moldova" a iniţiat demersul în justiţie, pare să se fi răzgândit, dând de înţeles că aşteaptă să vadă cum va soluţiona instanţa această speţă.

Între timp, ceilalţi acţionari minoritari se declară "descumpăniţi", nemaiavând la ce autoritate să recurgă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. stati calmi, ca nu e un caz singular...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb