Acţionarii minoritari de la "Forconcid" Râmnicu Vâlcea (FOND) reclamă nereguli în procesul de delistare, pe fondul desfiinţării pieţei Rasdaq.
Aceştia transmit că raportul de evaluare în vederea retragerii acţionarilor din societate a fost realizat de către o persoană care nu are calitatea de evaluator autorizat ANEVAR, respectiv Ion Stroescu.
Recent, Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), ne-a spus că, după regulile actuale, evaluatorii desemnaţi pentru rapoartele în vederea retragerii de pe Rasdaq trebuie să fie membri ANEVAR.
Însă, Ion Stroescu, care a fost desemnat de Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Vâlcea pentru evaluarea "Forconcid", nu figurează în registrul ANEVAR.
Acesta a evaluat acţiunile FOND la 21,94 lei/acţiune, valoarea companiei fiind estimată la 5,57 milioane de lei.
Minoritarii consideră că evaluarea nu este corectă, în condiţiile în care aceasta are cash în conturi 6,87 milioane lei, datorii pe termen lung zero şi creanţe de recuperat în valoare de 5,73 milioane. Numai lichidităţile din contul curent reprezintă 27,05 lei pentru o acţiune evaluată ca valorând 21,94 lei, în condiţiile în care gradul de îndatorare (capital împrumutat/capitaluri proprii) al Forconcid este egal cu zero, mai arată minoritarii.
Printre acţionarii "Forconcid" se numără Paul-Mihail Bica-Hioara, cu o deţinere de 19,16%, şi Asociaţia Salariaţilor PAS "Forconcid" , cu un pachet de 33,67%.
Luna trecută, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a reclamat o serie de evaluări făcute în procesele de delistare a companiilor de pe piaţa Rasdaq, în contextul desfiinţării acesteia, şi a cerut Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) să reverifice rapoartele.
În replică, Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, a transmis că monitorizează situaţia şi că acţionarii pot solicita verificarea evaluărilor de către alţi experţi.
ANEVAR a demarat, încă de la începutul lunii aprilie, o acţiune de monitorizare specială a activităţii evaluatorilor implicaţi în evaluările realizate în conformitate cu Legea 151/2014 (de desfiinţare a Rasdaq), potrivit lui Adrian Vascu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2015, 08:30)
unde ai fost tu, grup bt doamne?dar tu asf?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ASF în data de 05.05.2015, 21:45)
La grătar de 1 Mai. Înainte a fost Paştele.
2. evaluez actiuni ieftin si repede! Super oferta!
(mesaj trimis de Pe FOND e penal în data de 05.05.2015, 21:42)
Pai daca un nene practica profesia de evaluator fara drept si nimeni nu-l intreaba de vorba, ce prestigiu mai are ANEVAR ca organism profesional? De ce s-ar mai inscrie cineva in Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati?! De ce ar mai plati cotizatia, ca sa dea bani aiurea?!
Daca un nene neautorizat stabileste preturi pt. retragerea de la tranzactionare si ASF doarme adanc, de ce n-as face si eu evaluari la kil? Sunt contabil si vad ca se poate!
De maine, orice contabil de pe strada se poate apuca de evaluat actiuni tranzactionate pe bursa, daca e tovaras cu conducerea societatii.
3. Spiru Haret
(mesaj trimis de InSider în data de 05.05.2015, 22:27)
Ghici cine a fost imputernicita sa duca plicul la ORC dupa hotararea AGA de retragere, pe langa directorul Bica! Pai...doamna Georgescu Elena, profa la Spiru-Haret Valcea.
Ei, acuma intrebarea e: unde lucreaza expertul "independent" Stroescu Ion?
BTW, mai e vreo lege prin Romanica care incrimineaza traficul de influenta, abuzul in serviciu si conflictul de interese? Aparent, nu.