Mircea Băsescu, arestat 30 de zile

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 23 iunie 2014

Mircea Băsescu, arestat 30 de zile

Actualizare 18:10 Traian Băsescu: "Îmi e greu să înţeleg logica lui Voiculescu sau solicitarea premierului"

Preşedintelui ţării îi este greu să înţeleagă "campania domnului Voiculescu" sau solicitarea premierului pentru demisia sa, declarând că Ponta este suspectat de trafic de influenţă.

"Îmi e foarte greu să înţeleg în aceşti parametri logica campaniei domnului Voiculescu sau solicitarea premierului, nici nu aş vorbi în locul lui când vorbim de suspiciune de trafic de influenţă în biroul dânsului, sau solicitarea de demisie a domnului Tăriceanu, care când era premier îmi trimitea biletele să intervin în favoarea domnului Patriciu. Îmi vine să râd şi de solicitarea domnului Iohannis, în condiţiile în care nu-l văd suficient de întremat pentru a declanşa o campanie prezidenţială, cred că lipsa de experienţă îi joacă feste. Dacă dânsul crede că e pregătit să candideze, îi spun din experienţa ca mai are nevoie de câteva luni, să se ramforseze alianţa", a mai declarat Preşedintele Ţării.

Preşedintele a mai susţinut că dacă fratele acestuia a încălcat legea, va răspunde.

"Întâmplarea pe care nu mi-aş fi dorit-o niciodată şi pentru care cer scuze românilor e arestarea fratelui meu. Nu mi-aş fi dorit-o, dar ea se constituie într-o probă care demontează marota actualei majorităţi şi guvernului că preşedintele dirijează tot, el spune pe cine arestăm", a mai spus Băsescu.

-----

Actualizare 18:05 Traian Băsescu: "Regret că fratele meu e suspectat de trafic de influenţă"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că regretă faptul că fratele său e suspectat de trafic de influenţă şi potrivit afirmaţiilor acestuia de la Palatul Cotroceni nicio structură de informaţii nu l-a notificat sau informat cu privire la relaţia Sandu Anghel - Mircea Băsescu.

"Regret enorm că fratele meu e suspectat de trafic de influenţă, dar el e un om de 60 de ani care trăieşte la Constanţa, eu şi familia mea trăim la Bucureşti. Nu am avut niciun fel de informare sau cunoştinţe legate de afacerea Sandu Anghel, trăim fiecare cu serviciul lui, cu obligaţiile lui, cu faptele lui. Ne vedem o dată la doi ani şi nu am avut niciun fel de informaţii nici de la el şi nici de la structurile de informaţii ale statului, ca să clarificăm subiectul", potrivit Preşedintelui ţării.

Preşedintele a mai declarat că nicio structură de informaţii nu l-a notificat sau informat cu privire la relaţia Sandu Anghel - Mircea Băsescu.

"Orice suspiciune legată de intervenţia mea în procesul Sandu Anghel e demontată chiar de realitate. Niciodată nu am apelat la un poliţist, judecător sau procuror direct sau indirect", a mai arătat Preşedintele Băsescu.

-----

Actualizare 14:40 Familia lui "Bercea Mondial", trimisă în judecată pentru şantaj

DNA Constanţa îi trimite în judecată pe Marius Constantin, ginerele lui Sandu Anghel ("Bercea Mondial"), care este urmărit în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă, Izaura Anghel (concubina lui Constantin), sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj cu circumstanţe agravante, Grinică - Ion Anghel (minor), fiul Izaurei, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj cu circumstanţe agravante, Florin Anghel (aflat în penitenciar, în executarea unei pedepse dispusă într-o altă cauză), fratele Izaurei, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă iar Fănica Anghel, mama celei de-a doua menţionate, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

La 01.11.2013, Florin Anghel a ameninţat o persoană, constând în darea în vileag, prin intermediul presei, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv presupusa ei implicare în infracţiuni de corupţie, cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro.

La data de 26.03.2014, inculpaţii Fănica Anghel şi Florin Anghel au exercitat ameninţări asupra unei persoane (martor în prezenta cauză), cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro sau să îşi transfere averea în proprietatea lor.

La datele de 26.05.2014 şi 29.05.2014, inculpaţii Marius Constantin, Izaura Anghel şi Grinică Ion Anghel au constrâns persoana vătămată, constând în ameninţarea cu darea în vileag, prin intermediul presei, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în infracţiuni de corupţie, cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro.

La data de 29 mai 2014, inculpatul Constantin a primit împreună cu ceilalţi doi inculpaţi suma de 10.000 euro de la persoana vătămată, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

"Raportat la această infracţiune de şantaj, reţinerea prevederilor privind circumstanţa agravantă este justificată deoarece aceasta a fost comisă în forma de participaţie a coautoratului de trei inculpaţi (Constantin Marius, Anghel Izaura şi inculpatul minor Anghel Grinică Ion)", potrivit comunicării DNA.

La 31.05.2014, Florin Anghel, în cadrul unei discuţii telefonice purtate din Penitenciarul Colibaşi cu persoana vătămată, i-a solicitat acesteia să îşi retragă plângerea formulată şi să dea declaraţii din care să rezulte inexistenţa faptei de şantaj investigată în prezenta cauză, astfel încât inculpatul Constantin să fie pus în libertate prin admiterea contestaţiei formulate împotriva încheierii de arestare a Tribunalului Constanţa. Florin Anghel a ameninţat că, în caz contrar, va da în vileag, prin intermediul presei, fapte compromiţătoare pentru persoana vătămată şi pentru familia acesteia, respectiv implicarea ei în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, urmând să disemineze şi o presupusă înregistrare având ca obiect aceste aspecte.

Prezentul dosar a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunerea menţinerii măsurii arestării preventive luate faţă de inculpatul Constantin Marius şi a măsurii controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Anghel Izaura şi Anghel Grinică Ion.

----

Update 10:50 Motivare: "Mircea Băsescu a acreditat ideea că justiţia este la discreţia influenţelor"

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă "au acreditat ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, gata să abdice de la atributele şi încrederea de care trebuie să se bucure într-o societate democratică", iar "dreptatea" şi "libertatea" au devenit "o marfă ce se poate cumpăra şi vinde", se arată în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti de vineri, 20 iunie, prin care a fost hotărâtă arestarea preventivă a celor doi.

"Nu trebuie ignorat că cei doi inculpaţi au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare", punctează judecătorul Brînduşa Elena Gheorghe în hotărârea remisă astăzi redacţiei.

"O astfel de optică, în care < dreptatea > şi de ce nu, faţă de specificul cauzelor ce constituiau finalitatea demersurilor ilicite făcute, < libertatea > au devenit o marfă ce se poate cumpăra şi vinde, apare ca inadmisibilă, valorile sociale atinse fiind multiple, cea mai importantă, în opinia judecătorului, fiind lezarea încrederii în sistemul judiciar şi în autoritatea judecătorească în condiţiile în care, prin presupusele acţiuni întreprinse, inculpaţii au acreditat ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, gata să abdice de la atributele şi încrederea de care trebuie să se bucure într-o societate democratică", mai scrie magistratul.

Magistraţii precizează că faptele, presupus săvârşite de Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă, "sunt de natură să provoace o puternică rezonanţă în cadrul societăţii şi că, în consecinţă, lipsa unei reacţii prompte a sistemului judiciar şi lăsarea lor în libertate ar induce perturbări grave ale disciplinei publice, ale respectului faţă de lege, stimulând temerea colectivă că justiţia nu este eficientă împotriva unor fapte deosebit de periculoase - generând astfel un sentiment acut de insecuritate".

"Chiar dacă presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011-2012, nu se poate susţine că trecerea timpului a diluat pericolul social generat, întrucât ar însemna să se ignore nu numai caracterul evident clandestin al unor astfel de acţiuni, contextul, modalitatea şi mai ales momentul în care s-a ajuns la devoalarea acestora, dar şi impactul mai mult decât actual şi de rezonanţă în societatea românească. (...) Se constată, în cazul tuturor persoanelor implicate, existenţa unor mentalităţi greşite, a unei percepţii eronate şi periculoase asupra actului de justiţie şi organelor abilitate să îl aducă la îndeplinire, dar şi a altor instituţii de cel mai înalt nivel în statul de drept, care impun, raportat şi la impactul faptelor de acest gen asupra opiniei publice, la sentimentul de insecuritate creat în rândul destinatarilor raporturilor penale de conformare, o reacţie promptă şi eficientă din partea autorităţilor", motivează judecătorul.

De asemenea, judecătorul Brînduşa Gheorghe este de părere că "nu sunt de ignorat" relaţiile dintre inculpaţi şi denunţători, "ascendentul primilor asupra celorlalţi, interesul urmărit de către cei care au sesizat autorităţile, anume acela al recuperării banilor, posibilitatea influenţării lor".

"În consecinţă, luarea faţă de inculpaţii din prezenta cauză a unei măsuri alternative nu ar fi suficientă la acest moment de debut al procesului penal, urmând să se aprecieze asupra necesităţii luării unei altfel de măsuri pe parcursul procesului penal. Judecătorul de drepturi şi libertăţi consideră că interesul societăţii de a se afla în siguranţă şi de a elimina, măcar temporar, elementele care prezintă un grad de pericol social crescut este primordial şi trebuie să fie plasat înaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpaţilor prin privarea lor temporară de libertate", conchide magistratul în motivare.

---

Update 09:55 Curtea de Apel Bucureşti judecă vineri contestaţia lui Mircea Băsescu la decizia de arestare

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) judecă vineri, 27 iunie, contestaţia lui Mircea Băsescu la decizia Tribunalului, în urma căreia a fost arestat în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250 mii euro de la Florin Anghel (fiul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial) pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Vineri, 20 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi a lui Marian Căpăţână, presupusul intermediar al banilor pe care familia lui Sandu Anghel i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu.

---

Mircea Băsescu a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei, vineri, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, hotărâre pe care apărătorul lui a contestat-o la Curtea de Apel.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel de avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă.

Acesta nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea din tribunal, după pronunţarea deciziei.

Mircea Băsescu a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Şi Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Mircea Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Băsescu: "Am aflat din presă că fratele meu, Mircea Băsescu, a botezat o nepoată a lui Sandu Anghel"

Preşedintele Traian Băsescu declară, într-un interviu, în scris, pentru o televiziune, că nu a primit niciun ban sau bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, el precizând, de asemenea, că a aflat din presă că fratele său, Mircea Băsescu, a botezat o nepoată a acestuia.

Preşedintele precizează că nu a discutat niciodată cu fratele său, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. "În plus, vă asigur, aşa cum am mai spus, că nu există niciun poliţist, procuror sau judecător care să poată afirma că a primit vreo intervenţie de la mine sau din partea mea, prin intermediari, pe acest dosar sau pe orice alt dosar", precizează Băsescu.

Şeful statului menţionează că anul trecut fratele său i-a spus că este şantajat. "I-am cerut atunci să meargă imediat să informeze instituţiile statului. Ceea ce a şi făcut. Eu nu puteam să merg să fac un denunţ de şantaj în numele lui, dar, repet, i-am cerut să meargă imediat să informeze instituţiile statului", afirmă Traian Băsescu.

Întrebat de ce nu l-a împiedicat pe fratele său să intre în anturajul familiei lui Sandu Anghel, Traian Băsescu a răspuns: "Am aflat din presă că fratele meu, Mircea Băsescu, a botezat o nepoată a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Ce mai era să fac după botez? Este major. Dacă ştiam dinainte, i-aş fi spus să nu intre în acest anturaj".

Întrebat ce s-a întâmplat cu salba primită de la Sandu Anghel din partea Regelui Cioabă de către Maria Băsescu în anul 2009, la Festivalul romilor de la Costeşti, Traian Băsescu a răspuns: "Nu am păstrat acel obiect, care este, de fapt, o monedă de aur, nu salbă. Ea a fost predată statului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi se află în patrimoniul Administraţiei Prezidenţiale, deci al statului român. De altfel, aşa cum cere legea, acel obiect a fost declarat, la vreme respectivă, în Lista bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol în anul 2009, tabelul care este disponibil de atunci pe pagina de internet a Administraţiei Prezidenţiale".

Întrebat cum răspunde zvonurilor din presă potrivit cărora Mircea Băsescu ar spune, într-una dintre înregistrări, că i-a dat bani şi şefului statului pentru a interveni în favoarea reducerii pedepsei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, Traian Băsescu răspunde: "Nu cred că fratele meu ar putea să facă o astfel de afirmaţie pentru că nu este adevărat. Nu am primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, nici pentru vreo intervenţie de reducere a pedepsei în instanţă şi nici pentru vreo graţiere. Întocmai cum nu am primit niciodată niciun ban şi niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare sau pentru vreo graţiere".

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că va face demersuri pentru ca "rapoartele SRI şi SPP" privind protecţia şefului statului "în cazul vizitelor la clanul Bercea" să ajungă la Comisile Parlamentare pentru un raport din care să rezulte dacă preşedintele a fost sau nu informat.

"Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au atribuţii legale şi norme interne precise privind protecţia informativă în cazul vizitelor efectuate de Preşedintele României, prin care să se asigure că Preşedintele României nu intră în contact cu persoane care au probleme cu legea sau care reprezintă un pericol pentru viaţa Preşedintelui", se arată într-un comunicat al preşedintelui Senatului, citat de Mediafax.

Potrivit lui Tăriceanu, SRI şi SPP sunt obligate să asigure protecţia informativă a soţului sau soţiei preşedintelui şi a tuturor rudelor sale de gradul 1 şi au obligaţia să informeze organele abilitate ale statului în cazul în care constată activităţi cu caracter ilegal.

"În calitate de Preşedinte al Senatului României, voi face demersurile procedurale regulamentare necesare pentru ca rapoartele SRI şi SPP privind protecţia informativă a Preşedintelui României în cazul vizitelor la clanul < Bercea > să fie puse la dispoziţia Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I., în vederea întocmirii unui Raport, din care să rezulte dacă Preşedintele României a fost sau nu informat despre activităţile ilegale ale gazdelor sale şi în ce au constat aceste informări", se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb