Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă au fost trimişi în judecată

E.D.
Anticorupţie / 14 iulie 2014

Averea celor doi, pusă sub sechestru

Procurorii DNA i-a trimis astăzi în judecată pe fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi pe Marian Căpăţînă, preşedintele PDL Drăgăneşti-Olt, pentru complicitate la trafic de influenţă, transmite Direcţia Naţională Anticorupţie.

Mircea Băsescu a fost arestat pe 20 iunie, fiind acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă după ce ar fi cerut mari sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 20 februarie 2011-22 februarie 2012, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 euro de la Florin Anghel (fiul lui Bercea), prin Marian Căpăţână (preşedintele PDL Drăgăneşti-Olt), în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită Bercea Mondial, ca să obţină o hotărâre favorabilă: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

La începutul anului 2011, după ce Sandu Anghel fusese arestat preventiv de Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Marian Căpăţînă 250.000 euro, la cererea acestuia şi în schimbul promisiunii că banii vor fi daţi mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Bercea Mondial şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat lui Căpăţînă alţi 350.000 euro, mai susţin procurorii.

Intervalul în care Florin Anghel i-ar fi dat lui Căpăţână banii este cuprins între 20 februarie 2011 (arestul preventiv al lui Bercea ) şi 22 februarie 2012 (condamnarea de către instanţa de fond).

Din suma totală de 600.000 euro, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru Bercea Mondial: fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Căpăţînă Marian Adrian şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător.

După pronunţarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor.

În acest sens, până la data de 26.02.2012, inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către inculpatul Căpăţînă Marian Adrian.

Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe denunţător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.

La 28.02.2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către tatăl denunţătorului. La termenul din 21.03.2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei şi s-a acordat un nou termen, la 25.04.2012. La acest din urmă termen s-a dispus respingerea cererii de strămutare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb