Mircea Băsescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 15 iulie 2014

Mircea Băsescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă ar fi primit 600.000 de euro de la familia lui Bercea Mondial

Procurorii au dispus sechestru asigurator pe bunurile imobile ale inculpaţilor

Actualizare 10:50 Dosarul lui Mircea Băsescu, judecat de mâine la Tribunalul Constanţa

Dosarul în care Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată în dosarul privind mita de la familia lui Bercea Mondial a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa şi va fi judecat mâine, în cameră preliminară.

Dosarul cu numărul 5412/118/2014, în care apar ca inculpaţi Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, a fost înregistrat la Secţia Penală a Tribunalului Constanţa cu data de 14 iulie, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru miercuri, 16 iulie.

Înainte de a fi trimis în judecată, Mircea Băsescu a formulat o cerere de revocare a măsurii arestării preventive. Dosarul a fost înregistrat în 9 iulie şi trebuia să fie luat azi în discuţie.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a declarat, astăzi, la intrarea în sediul Tribunalului Bucureşti, că cel mai probabil cererea nu va mai fi judecată la această instanţă, întrucât nu mai este competentă în soluţionarea cauzei, după ce fratele preşedintelui a fost trimis în judecată şi dosarul a fost transmis Tribunalului Constanţa.

---

Actualizare 09:45 Mircea Băsescu află astăzi dacă va ieşi din arest

Mircea Băsescu, trimis ieri în judecată, va afla astăzi dacă va fi eliberat sau nu, magistraţii Tribunalului Bucureşti urmând să ia o decizie în cursul zilei în acest sens.

Cererea de revocare a măsurii arestării preventive depusă de Mircea Băsescu se judecă azi la Tribunalul Bucureşti.

---

Procurorii DNA i-au trimis, ieri, în judecată, în stare de arest preventiv, pe fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi pe Marian Căpăţînă, preşedintele PDL Drăgăneşti-Olt, pentru complicitate la trafic de influenţă, transmite Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În cauză, a fost dispus şi sechestru asigurator pe bunurile imobile ale celor doi inculpaţi. Cei doi ar fi primit 600.000 de euro de la denunţătorul din această cauză, potrivit DNA.

Mircea Băsescu a fost arestat pe 20 iunie, fiind acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă după ce ar fi cerut mari sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 euro de la Florin Anghel (fiul lui Bercea), prin Marian Căpăţînă (preşedintele PDL Drăgăneşti-Olt), în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii care se ocupau de cauza referitoare la tentativa de omor împotriva unui nepot, săvârşită de Bercea Mondial, ca să obţină o hotărâre favorabilă: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

La începutul anului 2011, după ce Sandu Anghel fusese arestat preventiv de Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Marian Căpăţînă 250.000 euro, la cererea acestuia, în schimbul promisiunii că banii vor fi daţi mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca fratele preşedintelui să intervină pe lângă magistraţi.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat lui Căpăţînă alţi 350.000 euro, mai susţin procurorii.

Intervalul în care Florin Anghel i-ar fi dat lui Căpăţînă banii este cuprins între 20 februarie 2011 (arestul preventiv al lui Bercea ) şi 22 februarie 2012 (condamnarea de către instanţa de fond).

Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, Căpăţînă şi-ar fi însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător.

După pronunţarea hotărârii de condamnare din data de 22 februarie 2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de fratele preşedintelui, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi celor doi inculpaţi, potrivit procurorilor DNA.

În acest sens, până la 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari, ulterior mai fiind restituite diferite alte sume de către Căpăţînă familiei lui Sandu Anghel.

Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe denunţător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova, au mai notat procurorii DNA în comunicarea transmisă ieri.

La 28 februarie 2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către tatăl denunţătorului (Sandu Anghel). La termenul din 21 martie 2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei şi s-a acordat un nou termen, pentru 25 aprilie 2012. La acest din urmă termen s-a dispus respingerea cererii de strămutare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb