Numărul 2 în NATO, Mircea Geoană, a vorbit la Digi24 vorbeşte despre Rusia, carre recurge la "o derivă represivă în interior şi o agresivitate accentuată în plan exterior" şi despre cum se pregăteşte alianţa nord-atlantică să răspundă acestei provocări. Un alt factor important luat în considerare este China, care "uneori abuzează" de avansul tehnologic pe care l-a obţinut, mai spune Geoană. Adjunctul secretarului general al NATO a vorbit şi despre modul în care pandemia de coronavirus afectează securitatea globală, relatează Digi24.
"Această pandemie a amplificat şi a adus la altă dimensiune provocări de securitate care existau şi înainte. Sunt mai multe categorii de riscuri de securitate, cele care nu pot fi atribuite unei ţări, unei organizaţii, unor cetăţeni, cum este cazul schimbărilor climatice sau al pandemiei. Sunt lucruri care au o dimensiune globală şi un impact global. Sunt şi alte dimensiuni care ne afectează securitatea, care aparţin acţiunilor deliberate ale statelor, ale organizaţiilor şi actorilor non statali, cum sunt chestiuni legate de dezinformare, atacuri cibernetice, atacuri hibride", a spus Geoană la Digi24.
"Asistăm la o modificare substanţială a însuşi conceptului de securitate, care păstrează elementele tradiţionale, militare, apărare, descurajare, dar tot mai mult asistăm la o diversificare către zona de rezilienţă. Este o dimensiune nouă. Acest complex de factori tradiţionali şi netradiţionali, amplificat de această accelerare tehnologică fără precedent, duc la un conglomerat de elemente care se întrepătrund şi care se influenţează reciproc, care produc efecte de securitate, efecte economice, efecte de societate, efecte în viaţa noastră ca oameni.
De aceea credem că obligaţia noastră, de mare alianţă de succes în istoria umanităţii, e să continuăm să ne adaptăm, să continuăm să fim relevanţi. Şi aceasta am făcut în aceste două zile la NATO, pentru cea mai ambiţioasă transformare din istoria Alianţei", a adăugat el.
"NATO este obligată să fie pregătită atunci când asistăm acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse"
Este evident că în acest moment asistăm în Rusia - şi spun asta cu preocupare şi cu un sentiment de responsabilitate - asistăm la o derivă represivă în interior şi o agresivitate accentuată în plan exterior. Nu este un lucru pe care noi îl dorim. Dorim să avem în continuare un dialog cu Federaţia Rusă, acolo unde se poate, dar acolo unde Rusia decide să devină, pe multe fronturi, mult mai agresivă în plan extern, inclusiv în domeniul militar tradiţional - sisteme noi de armamente, militarizarea Crimeei - asistăm la acest război extrem de intens pe zona hibridă - atacuri cibernetice, atacuri împotriva sistemelor noastre democratice - este un arsenal de instrumente.
De aceea, NATO este obligată - şi asta face - să fim capabili, să fim pregătiţi atunci când asistăm la astfel de acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse, să ne protejăm interesele, cetăţenii şi teritoriile. Este o problemă pe care o vom trata în continuare foarte serios, iar pentru aliaţii de la Marea Neagră, inclusiv în cazul României, vom continua să fim vigilenţi, activi. Vreau să-i asigur pe români că suntem perfect pregătiţi să apărăm interesele şi securitatea tuturor cetăţenilor din regiunea Mării Negre.
Asistăm la o situaţie în care Federaţia Rusă încearcă să ne creeze dificultăţi. Avantajul Alianţei atlantice e că suntem 30 de naţiuni, că suntem un gigant economic - ţările noastre reprezintă peste 50% din produsul intern global -, că suntem o forţă militară redutabilă şi fără egal. Suntem întotdeauna capabili să ne adaptăm şi la riscuri de natură ceva mai insidioasă, mai perfidă, undeva sub nivelul Articolului 5 de apărare şi securitate mutuală între toţi aliaţii.
Chin "uneori abuzează de avansul tehnologic pe care l-a căpătat"
Pentru prima dată - şi mă refer şi la ascensiunea Chinei, care este un alt factor global extrem de semnificativ, asistăm la un potenţial risc ca acest avantaj tehnologic pe care Occidentul l-a avut şi îl are în continuare să fie erodat. Aici, Federaţia Rusă joacă poate mai puţin, în sensul că sunt relativ avansaţi în zona pur militară tradiţională. China, care are o forţă economică mult mai mare, vine cu elemente legate de tehnologie, de inteligenţă artificială, de chestiuni legate de modul în care folosesc şi uneori abuzează de avansul tehnologic pe care l-au căpătat, inclusiv din punct de vedere militar.
De aceea, suntem obligaţi să lucrăm împreună. Nu căutăm adversari, nu avem niciun fel de intenţie sau logică de Război rece. Când va fi să ne apărăm interesele o vom face împreună, când va fi să angajăm selectiv, acolo unde doresc şi Federaţia Rusă sau China, va trebui să găsim şi punţi de comunicare, dar în esenţă, problema este că în acest moment avem nevoie cu toţii să fim împreună, avem nevoie de o relaţie şi mai aprofundată între NATO şi Uniunea Europeană.
1. Prostanacul...
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2021, 14:45)
S-a trezit, face-ti liniste, poate adoarme din nou !
Avea dreptate nea Nelu !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2021, 15:14)
Lasa bah Rusia. Tu povesteste de ce NATO a zis ca scopul organizatiei a deveit sa opreasca China din a progresa prea mult. Si nu vorbesc de planul militar. Ci pe orice plan.
Dobitocule, de cand este NATO o arma economica de sabotaj a altor tari. DOBITOCULE.
3. Mihaela, fosila mea!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 25.03.2021, 19:33)
Pe Prostanacul asta, daca nu-l baga nimeni in seama, se baga el de unul singur, cu analizele lui de geostrategie, similare celor unui elev de clasa a 4-a!