Preşedintele Senatului şi al Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, a declarat, astăzi, că este stupefiant modul în care România nu a ştiut să valorifice economic interesul Chinei pentru România, care ar fi fost un atu în condiţiile în care pe piaţa chineză există o concurenţă acerbă între cele mai importante state occidentale.
"Chinezii au fost interesaţi să investească în proiecte mari de infrastructură, să investească în agricultură şi în energii regenerabile în România. Iar din partea română s-a vorbit mult şi nu s-a făcut mai nimic, astfel încât acum s-a ajuns la situaţia în care pentru chinezi este greu să ne mai creadă. Încercăm să reconstruim acum această încredere, pentru a putea să ne apucăm, în sfârşit, serios, de treabă. Am discutat aici aproape exclusiv despre soluţiile concrete de relansare a parteneriatului economic dintre România şi China. Chiar şi astăzi portofoliul de investiţii chinez pentru România implică proiecte de câteva miliarde de euro, dacă îi convingem că suntem parteneri serioşi de dialog. Trebuie să întărim relaţiile economice şi de investiţii şi să încercăm să echilibrăm balanţa comercială dintre cele două state", a declarat Mircea Geoană.
Autorităţile chineze au introdus o politică fiscală mai relaxată, au investit masiv în infrastructură şi au restructurat 10 sectoare economice în vederea creşterii competitivităţii. Din păcate, balanţa comercială cu China este puternic dezechilibrată în defavoarea României. Dintr-un total de 3,7 miliarde de dolari schimburi comerciale, exporturile româneşti însumează doar 270 de milioane de dolari.
Preşedintele Senatului a apreciat că deşi chinezii aveau un interes deosebit pentru România, bazat pe existenţa unor relaţii privilegiate, Ungaria a profitat de inabilitatea şi imobilitatea Bucureştiului. "La Budapesta a fost construit unul dintre cele mai mari centre de afaceri chineze din lume şi singurul din Europa. O investiţie de peste un miliard de dolari, care permite unui număr de peste 2.000 de mari companii chineze să îşi plaseze produsele pe piaţa europeană".
Guvernul de la Beijing a decis ca în perioada următoare să investească masiv la nivel mondial şi este vital ca România să devină o destinaţie majoră a acestor investiţii, spune Mircea Geoană. Deocamdată, China este al 17-lea investitor în România, cu investiţii de doar 400 milioane de dolari.
"Beijingul doreşte ca Bucureştiul să fie poarta de intrare a sute de miliarde de dolari către Uniunea Europeană. În timp ce investitorii europeni din România îşi retrag banii şi taie liniile de finanţare, trebuie să avem înţelepciunea ca stat de a atrage fonduri din alte zone ale lumii", a subliniat preşedintele Senatului.
Liderul Conferinţei Consultative din Shanxi, provincie care va avea anul acesta o creştere economică de 10 procente, va veni la Buzău cu o delegaţie economică.
Mircea Geoană a mai subliniat că o colaborare între o bancă românească şi una chineză, de care partea chineză este de mult timp interesată, ar putea reprezenta o injecţie esenţială de capital.
În opinia liderului PSD, construcţiile ar fi un domeniu de interes bilateral: "Chinezii fac 2.000 de kilometri de autostradă pe an! Tot centrul Shanghaiului, adică zeci de zgârie-nori, şosele suspendate etc., au fost construite în ultimii 20 de ani, timp în care noi nu am reuşit să facem decât câteva staţii de metrou şi 100 km de autostradă".
"Putem, de asemenea, să avem împreună o activitate intensă de exporturi complexe pe terţe pieţe. M-am văzut cu reprezentanţi ai celor mai puternice companii din construcţii, energie, industria auto, aeronautică, imobiliare, farmaceutice şi echipamente medicale, cercetare-dezvoltare, IT, agricultură, cu instituţii bancare. Cu toţi se poate colabora; pentru fiecare firmă românească implicată în proiecte bilaterale, chinezii sunt gata să aducă două-trei companii chinezeşti", afirmă liderul social-democrat.
Mircea Geoană a inaugurat la Shanghai construcţia pavilionului românesc la Expoziţia Mondială, care va fi organizată în acest oraş, în 2010. Preşedintele Senatului a declarat că "prezenţa noastră acolo, după ce România a susţinut candidatura Shanghaiului pentru organizarea Expo 2010, dă un semnal energic chinezilor că de data aceasta ne ţinem de cuvânt şi suntem realmente angajaţi pe acest drum. Am pledat, de asemenea, pe lângă autorităţile chineze pentru ca acestea să ne permită menţinerea pavilionului României după finalizarea Expoziţiei. Acolo ar putea fi mutat consulatul nostru la Shanghai, iar împreună cu Centrul de promovare a economiei româneşti, pe care ministerul pentru Comerţ şi IMM-uri îl va deschide la Beijing, sperăm că aceasta prezenţă mult mai puternică să se materializeze şi în schimburi comerciale şi activitate investiţională pe măsură. Shanghaiul este un oraş care se dezvoltă cu o viteză fantastică, iar dacă vrem să fim competitivi trebuie să ne mişcăm şi noi la fel. Important este ca şi Camerele de Comerţ şi Industrie din cele peste 20 de oraşe şi judeţe din România, care sunt înfrăţite cu municipii şi regiuni din China, să profite de vizibilitatea acestui eveniment, având în vedere că la Expoziţia Mondială Shanghai 2010 vor fi peste 70 de milioane de vizitatori din China şi din întreaga lume", a spus Mircea Geoană.
1. Mesajul chinezilor
(mesaj trimis de Radu Geoana în data de 28.06.2009, 23:27)
Cred ca Mr. Joana a luat o mate tifla peste nas cu vizita asta: in mandatul anterior al PSD (cand NASTASE SI-A ADUS CONTAINERE CU MOBILA DIN ACELEASI MELEAGURI ) Dan NICA i-a purtat prin China pe Prim Ministrul; Romaniei (acelasi Nastase) si pe Iliescu.
Acum chinezii spun ca mai stau de vorba daca romanii nu mai dau tzepe (adica daca vor gira afaceri comune cu patrimoniul Postei Romane-care se promisese pentru infiintarea Postelecom-o mare tzeapa de zeci de mil de euroi-atentie dlor de la DNA )