Randamentul anualizat al fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) s-ar putea să atingă, la finalul lui 2011, o proporţie uşor mai mică de 10%, cât au estimat reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la începutul anului în curs, potrivit lui Mircea Oancea, preşedintele Comisiei. Domnia sa a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "La începutul anului estimam un randament anualizat de circa 10%. Atunci, toţi eram mai optimişti. Este posibil ca, la finalul anului, acest randament să fie uşor sub 10%".
În trimestrul al treilea al anului în curs, randamentul unităţilor de fond a fost între -1 şi -3%, a spus domnul Oancea, precizând că, din anul 2008, fondurile de pensii au înregistrat randamente medii de 42%, circa 28% fiind randament din investiţii: "Căderile bursiere au afectat performanţele fondurilor de pensii în perioada iulie-septembrie, când randamentul unităţilor de fond a fost negativ, situându-se între -1 şi -3%, corecţiile fiind mai pronunţate pe Pilonul III (n.r. pensii facultative)".
Fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat, în perioada mai 2008-septembrie 2011, un profit de 634,2 milioane de lei - diferenţa dintre valoarea activelor, de 5,79 miliarde lei şi cea a încasărilor, de 5,16 miliarde lei. Acest profit este unul potenţial, potrivit lui Mircea Oancea.
Domnia sa a precizat că fondurile de pensii au efectuat 2.533 de plăţi, reprezentând 3,66 milioane de lei, către persoane care, din diverse motive (deces, pensionare anticipată, pierderea capacităţii de muncă), şi-au pierdut calitatea de angajat.
Datele CSSPP arată că, la finele lunii septembrie, ponderea activelor fondurilor de pensii de pe cele două piloane a atins 1,14% din PIB-ul estimat pentru acest an.
În ceea ce priveşte cota depozitelor bancare, pe segmentul pensiilor facultative aceasta a depăşit 6% din totalul activelor nete.
"Necesarul de finanţare a deficitului bugetar se va meţine ridicat şi în viitor, iar fondurile de pensii vor fi în continuare unul dintre principalii investitori în aceste forme de plasament", a spus preşedintele CSSPP.
Valoarea medie a unui cont personal de pensie pe Pilonul II se ridică la 1.073,30 lei, iar pe Pilonul III la 1.605,61 lei.
"Pe Pilonul II, peste 68% din participanţi au în cont o sumă situată sub acest nivel mediu, în timp ce la Pilonul III este mai redus, res-pectiv 57%", a spus Mircea Oancea.
CSSPP a propus Ministerului Finanţelor Publice calcularea unei deductibilităţi totale pentru sumele virate de către angajator/angajat la Pilonul III prin adăugarea la elementele fiscale deductibile deja a contribuţiilor pentru sănătate, pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, şomaj şi Fondul de garantare a creanţelor salariale.
"Sperăm ca, prin modificarea Codului Fiscal, deductibilitatea totală să fie aplicată de la întâi ianuarie 2012", a spus Mircea Oancea.
În prezent, deductibilitatea pe Pilonul III se ridică la 400 de euro/an pentru sumele virate de angajator, respectiv angajat şi se aplică la calcularea impozitului pe profit/venit, cât şi la contribuţiile destinate asigurărilor sociale şi accidentelor de muncă şi boli profesionale.
Preşedintele Comisiei şi-a exprimat speranţa ca, până în 2016, calendarul de creştere a contribuţiei la Pilonul II să fie respectat, urmând să ajungă la 6%, de la 3% în prezent. Domnia sa a precizat că CSSPP îşi menţine propunerea potrivit căreia ar trebui accelerată creşterea contribuţiei la Pilonul II, care va ajunge, astfel, la 8%, în 2016.
În ultimii ani, a fost înregistrată o creştere a numărului de conturi nealimentate, ca urmare a sistării contribuţiei angajatorilor sau a angajaţilor cu venituri independente la fondurile de pensii private. Astfel, deşi, în acest an, volumul activelor a crescut, valoarea constribuţiei a rămas la acelaşi nivel, conturile blocate reprezentând 35% din total, la nivelul ambilor piloni de pensie.
În prezent, fondurile de pensii au 1,4 miliarde lei în administrare şi un număr de 5,65 milioane de participanţi (5,4 milioane pe Pilonul II şi aproape 250.000 pe pilonul III).
Potrivit şefului CSSPP, printre alte reglementări care urmează să fie întocmite, anul viitor va fi adoptată o normă privind gestionarea riscurilor.