După mai multe luni de consultări cu instituţiile pieţei de capital autohtone, conducerea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis să constituie un fond de investiţii "atipic" în care să reunească cele 376 de pachete minoritare pe care le deţine la societăţile din portofoliu şi pe care nu le poate înstrăina altfel, potrivit reprezentanţilor Autorităţii. Fondul nou constituit va face parte din categoria "altor organisme de plasament colectiv" (AOPC) şi va avea un capital social de 30 de milioane de euro.
Menirea Fondului va fi să vândă pachetele minoritare şi să dispară, ulterior, de pe Bursă.
"Fondul va avea ca obiectiv principal valorificarea pachetelor minoritare şi nu administrarea lor, după care va dispărea de pe piaţa de capital", a declarat, ieri, Mircea Ursache, preşedintele AVAS.
Domnia sa a explicat că a devenit din ce în ce mai costisitor pentru Autoritate să suporte costurile legate de administrarea celor 376 de pachete minoritare, cu atât mai mult cu cât AVAS şi-a redus bugetul cu aproximativ 20%.
"Administrarea participaţiilor minoritare presupune o serie de costuri care nu se justifică dacă le raportăm la beneficiile rezultate din această activitate. Este vorba despre pachete unde AVAS este captiv şi pe care nu le vrea nimeni", a mai spus domnia sa.
Astfel, în 2007, Autoritatea trebuia să primească dividende în valoare de 877.000 de lei de la societăţile unde are pachete minoritare, însă nu a reuşit să încaseze decât 570.000 de lei, potrivit conducerii Autorităţii.