Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a stat pe loc, în 2015, şi "au fost atât de puţine evenimente în piaţa de capital românească din cauza, întâi şi întâi, a unui cumul de factori externi şi interni, a unui abandon al principalului emitent de pe piaţă - Guvernul - de a continua listările", a declarat, vineri, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), într-o conferinţă de presă.
Domnia sa a continuat: "A trecut un an şi jumătate de când listările au stagnat şi nu există, în momentul de faţă, nicio certitudine că s-ar putea ca ele să continue în acest an, deşi certitudinea este doar apanajul proştilor, doar îndoielile sunt ale celor deştepţi, dar nu cred că la orizont ar apărea transferuri ale proprietăţii statului".
Domnul Ursache s-a arătat încrezător în creşterea pieţei de capital ca urmare a listărilor începând cu anul 2017, inclusiv listări ale unor companii private.
Vicepreşedintele ASF a declarat: "Am văzut ce s-a întâmplat cu transferurile de bani de la români din străinătate, de la maximul de 6,5 miliarde euro, în 2008, până astăzi. În afară de investiţia într-o casă, miliarde de euro din 2008 au fost numai cheltuieli. Este nefiresc la aceste sume. Trebuie să se investească în economie prin intermediul pieţei de capital, iar pentru asta trebuie să arăţi unde trebuie să se investească şi emitentul stat trebuie să fie un model. (...) Suntem într-o zonă unde nu reuşim să capitalizăm companiile româneşti. De la IPO-ul (oferta publică iniţială) Electrica nu îmi aduc aminte ca vreo altă companie să fi reuşit să se capitalizeze, deşi foarte multe ar avea nevoie. În paralel cu vânzarea pachetelor de stat, realizarea IPO-urilor reprezintă astăzi sursa fundamentală de capitalizare a unei companii".
• ASF doreşte abrogarea a 99 de măsuri din piaţa de capital
"Propun abrogarea a 99 de măsuri din piaţa de capital, unele în totalitate, altele parţial, dar cu menţiunea că noţiunea de dispunere de măsuri va dispărea din proiectul legislativ al ASF", a declarat, vineri, Mircea Ursache, precizând: "Trebuie să ne aliniem la politica europeană total, la nivel european nu există decât directivă şi regulament, aşa şi în ţara noastră, trebuie să existe doar legislaţia primară şi cea secundară a ASF".
Domnia sa a mai menţionat că, în 2019, Europa va avea o piaţă de capital unică, ceea ce înseamnă că "va avea o legislaţie unică, o supraveghere unică": "Entităţile supravegheate de ASF din România vor oferi nu numai transparenţă, dar şi şansa ca orice alte cazuri să nu se repete oriunde pe teritoriul european".
Vicepreşedintele ASF a subliniat că, din economia naţională, poate doar agricultura mai are perspectiva unor politici unitare la nivel european aşa cum piaţa de capital va avea până în 2019.
"În concluzie, legea pieţei de capital este pe moarte, moare cu zile, va ieşi din peisajul legislativ românesc, pentru simplul motiv că legislaţia pe care o elaborăm acum o va face caducă", a conchis domnia sa.
Mircea Ursache a spus că susţine consolidarea valorii acţiunilor, dar în anumite condiţii: sa fie o despăgubire justă a celor care ies şi să avem o legislaţie.
Domnul Ursache a menţionat: "Nici legea 31/1990, cea a societăţilor comerciale, nici 297/2004 (n.r. privind piaţa de capital) nu pomenesc de consolidarea acţiunilor. Am demarat împreună cu un grup consultativ de piaţă şi cu direcţia noastră de specialitate redactarea unui articol care să completeze acutala lege a emitenţilor, care se află în Parlament, şi care să reglementeze în legislaţia primară problema consolidarii valorii acţiunilor fără nicio derogare de la Legea 31 şi 297. Cred că atunci nu o să mai avem contestaţii ale unor acţionari".
Un alt obiectiv, potrivit domnului Ursache, ar fi soluţionarea contrapărţii centrale.
Mircea Ursache a evidenţiat modelul altor state de a promova fonduri suverane, "deoarece piaţa românească are nevoie astăzi de un astfel de jucător".
Conform domniei sale, principalii indicatori ai Bursei arată că FP, SIF-urile şi fondurile de investiţii ţin Bursa de la Bucureşti: "Cred în continuare că România poate să înceapă să aibă un fond suveran şi am văzut în rezumatul programului de guvernare actual un astfel de punct".
1. Ceocea a luat teapa !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 29.02.2016, 07:43)
Adica Ceocea a luat teapa de la ASF ?
Nu exista lege ?
Pai asf de ce a dat avizul ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de marcu în data de 29.02.2016, 09:08)
pai asf nu a dat avizul.se pare ca lui ursache si negritoiu le-a venit mintea sau le e teama de putina puscarie.e de urmarit ptr. ca nu intra numai ei.intra toti care vor documenta un aviz favorabil la o asemenea porcarie ,inselaciune,etc.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de actionar în data de 29.02.2016, 09:14)
nu ceocea a luat teapa.tot consiliul de administratie a luat teapa.daca puneau o intrebare la o firma serioasa de avocati[dar nu dutescu]aflau ca nu au temei legal.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de actionar în data de 29.02.2016, 09:28)
cit a incasat dutescu ptr. aceasta consultanta de rahat.probabil intre 10000-20000 euro.daca nu iese cine plateste?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2016, 09:48)
Ddutescu a incasat fiindca i s-a platit. A asigurat consultanta oportunista, adica ce doreau cei din CA SIF2 sa auda. Mai mult, dutescu asigura consultanta si pentru AIPC fiind bun prieten cu Beze si colaboratori vechi.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2016, 09:54)
ASF i-a incurajat si i-a sustinut pe cei de la SIF2 si abia cand si-au dat seama ca au probleme mari si s-au dat drumu la plangerile penale...au inceput sa se razgandeasca si sa caute justificari pentru grupul organizat in furtul actionarilor minoritari. Cel mai interesant este ca unii de la SIF2 au trecut preventiv pe la organe ...asa ca sa nu se poata spune ca ei n-au semnalat problema - au subminat-o din interior ...parafrazand o zicere celebra a unui alt presedinte!!!
1.6. problema falsa (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Ion în data de 29.02.2016, 10:00)
importanta nu e plata consultantei (care e mai mica si decat costurile cu salariul pe o luna a unui SEF sif2), importanta e lipsa de profesionalism!
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de actionar în data de 29.02.2016, 10:37)
ceocea e un copil prost.jocurile le fac radu Octavian si ciorcila.sigur va veni si dicot .ptr. ca firme in cipru de obicei sint urmarite.vreau sa stiu cit cistiga radu Octavian de lasif moldova si de la toate societatile subsidiare sif moldova.dupa ce aflu acest raspuns vreau sa aflu cit castiga oameni propusi de el in diverse societati subsidiare ale sif 2.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2016, 13:55)
Un trepadus care s-a bagat in seama cu Chelu si a pierdut cam tot, resapat de ceocea dar fara succes dar cu lipici la banii actionarilor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2016, 09:39)
Pai stimabile, cum vrei sa-i faci pe amaratii care lucrau in strainatate sa bage banii in piata de capital lasand-o la mana hotilor de tot felul care se cred mari capitalisti canf fura micul actionar???...o sa fie piata de capital la noi cand furtul nu mai e sprijinit de ASF. Actualul ASF e cel mai prost organism de organizare, supraveghere si control al pietei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2016, 09:43)
Gogorita cu fondurile suverane a mai mestecat-o si ceocea...e o noua sinecura pentru partid fiindca FPS-ul a fost stors de tot ce mai avea...sif-urile au intrat la rand dar se apropie de limita resurselor..asa ca...hai sa facem si noi un fond suveran...sa mai prostim lumea si sa mai asiguram un robinet pentru buzunarele noastre.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2016, 11:08)
"Nici legea 31/1990, cea a societăţilor comerciale, nici 297/2004 (n.r. privind piaţa de capital) nu pomenesc de consolidarea acţiunilor" vezi art. 210 din Legea 31/1990 si art. 209 si 210 din Legea 297/2004
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2016, 20:23)
Acuma au realizat ca nu scrie in lege despre consolidarea actiunilor si ei de fapt furau impreuna cu parlamentarii care au vomitat legea. Ceocia si altii mai al dreacu ca dreacu !